Ел. инструментите. Консумативи.
velsi - Почетен майстор
Интересува ме каква поддръжка трябва да се прави на един перфоратор освен външно почистване. Смазване? Как, къде, с какво? Нямам предвид къде да се занесе за ремонт, а какво трябва да се прави за да си служим с машината максимално дълго време.

Прикачен файл

bosch_2_26.jpg
bosch_2_26.jpg (19.78 KиБ) Видяна 14622 пъти
Последна промяна от velsi на съб май 05, 2007 3:36 pm, променено общо 1 път.
dobromir.marinov - специалист
Аз моя го смазвам всеки път преди работа.Купих си смазка на метабо и слагам по малко в патронника.
velsi - Почетен майстор
В патронника - добре. Но дали достига до всички необходими места? Струва ми се недостатъчно.
Osiris - специалист
Магазина от кийто си купувам инструментите е и сервиз пиши какъв ти е перфоратора мога да питам :?
velsi - Почетен майстор
Нещо като този на снимката. Може би един модел преди него.
bisplus - специалист
Според мен трябва да се отваря переодично и по този начин да се почиства и да се смазват основните части но не е препоръчително ако е в гаранция защото може просто да не ти я признаят ако стане нещо. По време на гаранцията може да стане само в оторизираните сервизи които я поддържат, но няма да го направят безплатно! И още нещо си мисля...ако се намери някакъв начин да се смазва без да се разглобява и да се почиства, според мен ще се образува абразивна смес от смазката и прахта и ще се овеличи износването...но това са мои расзмисли..незнам вие кажете!
PIP - майстор
Аз имам тоя от снимката и за първи път чувам, че трябва да се смазва. За мен единствената грижа е да се пази и ползва без малтретиране. В края на краищата, като всеки инструмент и той не се плаши от всекидневна употреба, а от лошо стопанисване.
velsi - Почетен майстор
Е тъй де. Точно за стопанисването говорим. Редукторната кутия и ударния механизъм понасят големи натоварвания, има триене и загряване....Вътре си има някаква фабрична сказка, но въпроса е колко време може да се разчита на нея. Все си мисля, че е необходима някаква профилактика от време на време, но не знам точно каква.
leonardo_vd - модератор
Всяка гаранционна машина има включен поне един профилактичен преглед на година. Когато свърши гаранцията, просто на 5-6месеца я носи в същия сервиз, който ти я е подържал гаранционно и там си знаят работата.
velsi - Почетен майстор
Машината е купена на старо. Питах в един "сервиз". Отговориха ми: никаква профилактика не се прави, работиш докато се повреди, после се отваря и се ремонтира. Нещо не ми харесва такъв подход.

Тема "Поддръжка на перфоратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: