Ел. инструментите. Консумативи.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
В списъка ми с необходими покупки за след 1-2 месеца (ремонт на апартамент) съм боднал лазарен нивелир (бюджета ми е тънък-200 лева макс) и само се ослушвам/оглеждам за нещо изгодно и практично.
В началото набелязах:
1. BOSCH QUIGO-119 лева точност 8мм/10 м ( http://www.kirov.net/?cid=1014&pid=3809 )
2. BOSCH PCL10 set-199 лева точност 5мм/10 м ( http://shop.kirov.net/?cid=96&pid=3596 )

После в полезренето се появи и
3. SuperCross-Laser 2 -172 лева; точност 5мм/10 м (http://cms.umarex-laserliner.de/index.p ... 73&lang=en )

А сега и

4. Pоwerfix 360 - 99 лева от LIDL; точност 6мм/15 м ( http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg ... _15570.htm)

Пърите 3 модела са самонивелиращи се. Имат хоризонтален и вертикален лъч.
Четвъртия модел трябва да се нивелира ръчно, но пък има въртяща се глава за 360 градусова линия
Това ръчно нивелиране голям минус ли е? Възможно ли е, ако не е нивелиран правилно резултатите да са катастрофални?
Предполагам, че колегите с опит с лазерни нивелири с ръно нивелиране ще споделят опита си.
И въобще приемам всякакви мнения и съвети.
Благодаря ви предварително,
Иван
Бат Иво - специалист
Според мене да!За ротационен никъде не можеш намери на такива пари!
За вътрешна употреба в холове , бани и т.н. е перфектен.
Аз имам един хептем китайско дърво и в* малки * вътрешни помещения още не мее подвел!
Пък имаш и гаранция!
ivanvasilev1970 - специалист
Бат Иво написа:
Аз имам един хептем китайско дърво и в* малки * вътрешни помещения още не мее подвел!
Пък имаш и гаранция!
А ръчното нивелиране? Все си мисля, че ако не нагласиш балончето точно където трябва и пропуснеш 1мм, отражението на лазера може би е е сантиметри...
Или не е така... Лесно ли се нивелира?
jekasus - майстор
Скил Предимство му пред Боша, че е с очила и куфарче. Избери си някой самонивелиращ лазер, ще ти е по-лесно.
Бат Иво - специалист
ivanvasilev1970 написа:
Бат Иво написа:
Пък имаш и гаранция!
А ръчното нивелиране? Все си мисля, че ако не нагласиш балончето точно където трябва и пропуснеш 1мм, отражението на лазера може би е е сантиметри...
Или не е така... Лесно ли се нивелира?
Отклонението на един нивел нараства правопропорционално с дължината на нивелиращата линия!Т.е.на малки разтояния като стени на бани или нивелация на картина почти няма значение. Всеки нивел бил той авто или ръчно нивелиращ дава отклонения.При единия трябва да загубиш малко време да го направиш сам , но пък по евтините само нивелиращи се нивели също имат око на триножника и е желателно да се гледа.Въпроса е на свъкупност от цена,разбиране,предпочитания,предназначение и др.
Пък всеки майстор има подръка един верен ръчен нивел с който от любопитство поне може да провери мастара или предмета които е поставил с помоща на лазерният нивел.
Така че прецени !
Последна промяна от Бат Иво на пон апр 16, 2012 6:36 pm, променено общо 1 път.
puh4 - специалист
Аз ползвам воден нивелир от 12 евро, представлява прозрачен маркуч 12 метра пълен частично с вода. Точноста му е безупречна и никога не е отказал (ако не остане без вода). Летял е от 6 етажа и пак бачка. А за нивелира от лидъл едва ли заслужава и 5 лева.
Бат Иво - специалист
puh4 написа:
Аз ползвам воден нивелир от 12 евро, представлява прозрачен маркуч 12 метра пълен частично с вода. Точноста му е безупречна и никога не е отказал (ако не остане без вода). Летял е от 6 етажа и пак бачка. А за нивелира от лидл едва ли заслужава и 5 лева.
За привеждане на нива от стая в стая по-добро от воден нивел (маркуч) няма!
Недостатъци -
1.необходимост от втори човек
2.ако е с дължина маркуча трябва да бъде щателно проверен да не е прегънат както и за балони с въздух
3.въпреки всичко има индианци които не знаят да работят с маркуч
rolls - специалист
Като вземах нивото за таваните вкъщи и аз ползувах воден нивел ... ъъъ спиртен де, щото го бях напълнил със спирт за горене. :) Хем е по-тънколивен спирта, хем е синичък и се вижда по-добре.
kam34 - специалист
Нивелир без самонивелация е пълен та*ак за всяко преместване трябва да се позиционира наново. Ще установиш че с маркуч ще се оправиш по бързо и точно отколкото с лазерен с ръчно нивелиране.

По безопасно ще е с черено вино, може и да го засмукваш като го пълниш направо от бъчонката.
rolls - специалист
kam34 написа:
Нивелир без самонивелация е пълен та*ак за всяко преместване трябва да се позиционира наново. Ще установиш че с маркуч ще се оправиш по бързо и точно отколкото с лазерен с ръчно нивелиране.

По безопасно ще е с черено вино, може и да го засмукваш като го пълниш направо от бъчонката.
За това не се бях сещал ... :-D :-D :-D

Тема "лазарен нивелир от LIDL- Заслужава ли си?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: