Ел. инструментите. Консумативи.
kalinaki - помощник
Два дни ровя из форума и никъде не намерих нещичко по моя въпрос. Та да си дойдем на думата. Имам зеге на Бош PST 700 PE. За 2 години три пъти му сменям лостчето с ролката. Изрязвам по 2 или максимум 3 отвора за мивки и почва да бие. А уж е с low vibration. Та си мисля възможно ли е чрез промяна на махалното отклонение да удължа живота на тази ролка. Аз винаги държа копчето за промяна на махалното отклонение на най-малката степен...без значение какво режа. Ще съм ви много благодарен ако споделите кога и как трябва да се променя това махално отклонение.
ZEDYCUS - майстор
Ако искаш да направиш чист ряз режеш на положение 1 на махалото. За груб бърз ряз от позиция 2 и 3,4. Обаче трябва да си с едри зъби на ножчето за да има ефект. Отворите за мивката ги режа на положение 4 , за 2 минути, на положение 1 за 5-6 мин. :-D
kalinaki - помощник
Дотук е ясно. Позиция 1 на махалото за прецизно рязане ( съответно и по - бавно),позиция 2,3 и 4 за по-бързи и непрецизни рязове. .... Но как да предпазя ролката на махалото от бързо износване??? :?: Както споменах за 2 години трипъти го нося за смяна на лоста с ролката. Третия път вече бях извън гаранция и си платих като поп.....
Лост ролков PST 700 PE мярка 1бр. -11,25 лв.
Ремонт мярка 1час -27,83 лв.
..................
39,08 лв. x 1,2=46,90
Егати ролката. Ако го занеса още двапъти се едно съм си купил ново зеге....
EDI - майстор
Ами просто е зелен.Вземи си един син или една МАКИТА, това е според мен решението.
ZEDYCUS - майстор
:-D Като узрее и от зелен посинее, ще се оправи работата.
Слагай капка масло на водача и ролката, преди да почнеш да режеш, би трябвало да се удължи живота и. :partyman:
Chefo77 - майстор
Не е заради това, че е зелен. Тази седмица колеги - мебелисти се оплакаха от същата ситуация с по-стар син. 3 пъти сменяли стълбчето, все тая. Може да е имало някаква дефектна партида зегета, при които проблемът не е в SDS захвата, а някъде в самото зеге. Защото в старата фирма ползвахме едно зелено 3 години - никакви грижи. Аз имах зелено със същия захват (усукващ) - никакви грижи. Сега и със синьото нямам проблеми.
Колегите казаха, че имат и други зегета на Бош, но с новия захват - който се стиска отстрани - и нямат проблеми с тях.

kalinaki, сигурен ли си, че не го удряш или претоварваш? Следиш ли да не излиза ножчето извън ролката? Смазваш ли ролката?
kalinaki - помощник
Гледам си го като писано яйце. Смазвам постоянно и ролката и оная ос дето движи ножчето нагоре на долу. В интерес на истината и един служител на Бош ми каза "вземи си синьо зеге и ще можеш без проблеми да режеш 4 сантимови плотове". Та мисля да подаря това на баща ми ...той се занимава чисто любителски с негови си пенсионерски работи, а аз да си взема нещо синьо ,било то на БОШ или на Макита.
torbalan - Дървен философ
ми кво да ви кажа - бош...
син, зелен, бенбен на тюркоазни точки - все тая...

даваш много пари, защото е немски - а качеството отвсекъде китайско... :)
Chefo77 - майстор
Торбалане, да не си в цикъл бре, мен, все наопаки ...
Бош Бош ...
Ползвай китайчетата и не меси машинки, с които не работиш. Синьото Бош-че, дори и най-малкото, си е съвсем съвсем добре.
За хората, които не могат да намерят разликата между синьо и зелено - по-добре да не коментират. Те нямат нищо общо. Има някаква причина най-евтиното синьо да струва 2 пъти повече от най-скъпото зелено. И 10 пъти колкото Райдъра :wink:

Тема "Махално отклонение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: