Ел. инструментите. Консумативи.
gottogetit - специалист
здр колеги. имам стара настолна бормашина,на трифазен ток е. оборотите за пробиване се регулират с ремъчни шайби. но дори при най малка шайба при оста на двигателя и най голяма на оста на патронника оборотите са около 500/мин.искам да пробивам с по голямо свредло , примерно 30мм и ми трябват някъде около 200-250 оборота/мин.
няма место в кутията на бормашината за да сложа други шайби.
въпроса ми е дали има начин , нещо лесно, да намаля оборотите на двигателя които са 1400/мин.
примерно оборотите да се намалят наполовина и когато ми трябва пак да ги върна на 1400. ако има и начин плавно да се регулират още по добре.
ето какво пише на двигателя.
ЕЛПРОМ -ТРОЯН 0.55KW
2.7/1.6 А 380/220V
MamaMy - майстор
За лесно, има. За евтино няма.
gogo7777 - майстор
Какво ще пробиваш. Мотора е прекалено слаб за да го мъчиш на тия обороти и с това свредло.
gottogetit - специалист
MamaMy написа:
За лесно, има. За евтино няма.
прави си колега, някъде ми предложиха електронно регулиране на оборотите за 150-200 лева. въпроса е дали има евтин и лесен начин. ако няма, ще се мача на тези обороти. ще дупча дур-алумин с дебелина към 20-30 мм.
gogo7777 - майстор
Е защо ще намаляваш оборотите, като ще дупчиш алумин :-D .
gottogetit - специалист
gogo7777 написа:
Е защо ще намаляваш оборотите, като ще дупчиш алумин :-D .
някой път ще ми се налага да дупча и стомана 45 . за нея ми трябва най вече.
gogo7777 - майстор
С 30мм бургия и 0,55 kW двигател ще е почти невъзможно. Айде стоманата може и да я пробиеш ама за алуминия силно се съмнявам. Ако се пробваш на алумин то разпробивай до ф20 (не повече) и тогава с 30-ката. Обаче трябва бургията (30мм) да е заточена с максимално тъп ъгъл на режещия ръб и обилно да обливаш със спирт(не масло и не бориол) докато пробиваш. Трябва да внимаваш щото при такова заточване на бургията лесно се чупи :-D
gottogetit - специалист
gogo7777 написа:
С 30мм бургия и 0,55 kW двигател ще е почти невъзможно. Айде стоманата може и да я пробиеш ама за алуминия силно се съмнявам. Ако се пробваш на алумин то разпробивай до ф20 (не повече) и тогава с 30-ката. Обаче трябва бургията (30мм) да е заточена с максимално тъп ъгъл на режещия ръб и обилно да обливаш със спирт(не масло и не бориол) докато пробиваш. Трябва да внимаваш щото при такова заточване на бургията лесно се чупи :-D
колега явно ги разбираш нещата. кажи какви обороти трябва да гоня с 30 мм бургия,за да дупча директно в дур-алумин и в стомана. пробвал сам твоя начин, ако първо пробия с по малко свредло и после раз-пробивам с голямото, свредлото вибрира и поцва да тресе и не може да дупчи и става по зле.
аз в момента се пробвах, дупчи ги и двете, бавно но става. но понякога когато дупчих стоманата , ако натисна малко повече с дръжката и свредлото превърта в патронника. ако намаля оборотите по зле ли ще стане или по добре.
приемам всякакви идеи и съвети :)
lubomirlz - специалист
С боркорона за метал няма да имаш проблеми с мощността и оборотите.
gottogetit - специалист
lubomirlz написа:
С боркорона за метал няма да имаш проблеми с мощността и оборотите.
колега мерси за идеята , не съм уточнил че раз-пробивам някъде до половината на заготовките и след това с по малко свредло , 13=15 мм раз-пробивам до край. твоята идеи ще е полезна ако раз-пробивам от край на край.

Тема "обороти на настолна бормашина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: