• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
XpacTa - специалист
Доста се замислям дали да си купя лазерна рулетка и затова направих малко проучване на пазара. Успях да открия три марки - Skil, Bosch и Leica. Последните ми бяха особенно интересни, защото в някои американски сайтове четох доста суперлативи за тях, пък и се надявах и те да имат някой достъпен модел. За съжаление цената на най-евтиния им модел е по-висока от DLE 50 на Bosch.

Ето една табличка със сравнение на характеристиките, които успях да намеря.

Таблица със сравнение на характеристиките на лазерни далекомери (рулетки) Skil, Bosch, Leica и Hilti

Трябва да се има предвид че най-евтините два модела - Skil - 0530 AA и Bosch - PLR 30 са непрофесионални. Не знам какви разлики може да има при такъв тип инструменти. Далекомерите на Leica пък са с магнезиев корпус и стъклени лещи. За Бош не съм намерил подобно инфо.

Ако науча нещо ново ще ъпдейтват таблицата - ако вие знаете нещо казвайте за да го добавя.

едит: Добавена малко информация и цени за актуалните модели на Хилти
Последна промяна от XpacTa на вт мар 25, 2008 4:08 pm, променено общо 1 път.
hygro - майстор
Лайка е класика и бих го предпочел винаги, когато ще се налага да си вадя хляба с този инструмент. Ако можеш да си го позволиш, вземи Disto D3, но по-добре A5 - идеалния компромис. Работи до 100m без изкуствен рефлектор, и при отрицателни температури, има вграден нивелир (при D3 е електронен) и оптически прицел, автоматично коригира показанията си, когато се използва крачето, а това си е много голямо удобство...

Веднъж даваш парите, а може да ти служи десетилетия...
XpacTa - специалист
За мен лично идеята беше да видя какво губя като си купувам инструмент от нисък клас. Затова включих всичките модели - всеки може да види че се печели основно разстояние на измерването (което без отражател не е много ясно колко важи). Това с крачето е адски евтин номер - изключването на толкова просто нещо от даден модел (може и да не е автоматично) аз го считам като злонамерено отношение към клиента. Иначе за мен е ясно е че няма да дам 1000 лева за висок клас Бош или Лайка. В момента избора е между Bosch PLR 30 и DLE 50 или въобще да не си взема лазерен далекомер.
LazarGanev - "Велик майстор"
И аз като тебе планирам по-нататък подобна покупка, но още не съм се задълбочавал в избора. Благодаря ти за систематизираната информация! Погледни и HILTI, нищо, че са по-скъпи!
XpacTa - специалист
Ами от някакъв вносител, чийто сайт ми излезе като търсех Leica. Писах им писмо и след няколко дена ми отговориха. Цената на А2, която ми цитираха беше 400 лева, ама без ДДС. Фирмата е Метрисис ЕООД. Този А2 не е ли обаче доста орязан модел? Примерно видях че не помни измерените стойности.

Колкото до ултразвуковите - ако някой от посочените в таблицата според теб не ползва лазер - кажи.
hygro - майстор
worx написа:
при мене има сега в момента DISTO A2 на промоция за 392лв
С ДДС ли?

XpacTa написа:
Този А2 не е ли обаче доста орязан модел? Примерно видях че не помни измерените стойности.
Работи само до 30m без светлоотразител, няма оптичен прицел, няма памет за константи и измерени стойности, няма краче, няма нивелир, само за вътрешна употреба е, няма възможност за статив, не прави индиректни измервания, по-малък дисплей...
XpacTa - специалист
Все пак предвид цената според мен е коректно да се сравни с двата евтини модела на Бош примерно. Тоест има ли смисъл да се дават повече пари за Leica. Според мен няма, да не кажа че ще се прецакаш, ако предпочетеш А2 пред DLE 50.
hygro - майстор
Важно е за какво ти трябва. За болшинството измервания ти е достатъчна и обикновена рулетка :) Ако ще хвърляш пари за лазерна, вземи тази, която поддържа функциите, които са ти необходими. Иначе ще имаш скъпа лазерна показалка, която върши работата на дърводелски метър.

Всяко сравнение е безсмислено, ако не почива на някакъв критерий...
XpacTa - специалист
Добавих цени за Хилти. Има още един модел - PD38, но за него не ми казаха цена, а не си струва да тормозя хората, след като надали ще го купя. Най-ниския модел PD4 има само една функция - измерване, но пък мери до 70 метра и изглежда много надеждно защитен. Ако някой ми подари такъв няма да се разсърдя ( :lol: ), въпреки ограничената фунцкионалност.
fastand - напреднал
Взех си на скил рулетка.Голяма работа е.Мери до 20м.,което ми е достатачно.На мен много ми харесва,пък и цената не е много голяма.
И само трябва да промениш таблицата,защото на рулетката и на кутията пише,че са произведени в Румъния.
Абе направо тоя скил навсякаде се произвежда.:бормашината е от холандия,рулетката от румъния.Не съм видял винтоверта и флекса от къде са.
  • 1
  • 2

Тема "Лазерни далекомери (рулетки)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: