Ел. инструментите. Консумативи.
ZEDYCUS - майстор
Случайно или не (по скоро не :cool: ) попаднах на обява за продажба на нова оберфреза Ориент. Направи ми впечатление, че прилича на Макита 3612. След известен пазарлък я взех изгодно(50лв). Днес я заприходих от Еконта. Не издържах и я разчастих, да я видя от вътре как е. Сравних я с 3612С, има разлики -прилича по скоро на 3612BR- http://www.ereplacementparts.com/makita ... 24243.html -

Като изработка изглежда стабилна пластмаса, има втулки с резба на корпуса. Намотките изглеждат читави(не че разбирам много) не са жалили месинг за четкодържателите, лагерите са без луфт, движи се във водачите без никакъв луфт. Лостчето за задържане на височината е метално. Метална е и перката за охлаждане на ротора. Голям плюс за мен е, че е с ЦК ключе. Ще монтирам нея на масата, която правя и е удобно за пускане и спиране. Цангата е 12,7мм,има и бонус фи 10мм прав фрезер с опашка 12,7 .

Пластмасовите основи са еднакви и на двете машини(винтовете им на ориента са м6, на макитата са м5). Гайката с цангата става и на двете с една и съща резба са. Дълбочината на отвора в оста е по плитка с около 2см. :lol: Копир втулката става и на двете, успоредните водачи са идентични. С по тънка ламарина е, на макита е 4мм, другата е 3мм.Работи добре , без големи вибрации, но сравнително по шумна.

Минуси , чепаци по отливките, не съвпадат тялото и корпуса, има фуги и ръбове. По тънка алуминиева отливка на основата. Къс кабел само 1,5м. Няма и спирачка на ротора и плавно пускане. Няма и потенциометър за намаляне на оборотите, но ще побългаря кит от Неомонтана. Но за копие е добре като цяло.
Преди години имах червен къртач Ориент от Руския пазар бях доволен много от него. За тази ще видим, ако издържи на фрезите за профили на врати, значи ще е читава. Гаранция франция, за толкова пари толкоз. :-D

Прикачен файл

DSC03974.JPG

Прикачен файл

DSC03977.JPG

Прикачен файл

DSC03978.JPG

Прикачен файл

DSC03979.JPG макита

Прикачен файл

DSC03980.JPG ориент
ZEDYCUS - майстор
Още снимки. Открий разликите. :lol:

Прикачен файл

DSC03981.JPG

Прикачен файл

DSC03982.JPG

Прикачен файл

DSC03985.JPG

Прикачен файл

DSC03986.JPG

Прикачен файл

DSC03991.JPG
ZEDYCUS - майстор
Вече разчастена. Не я сравних с макитата, не посмях да разчастя и нея. :cool:

Прикачен файл

DSC03972.JPG

Прикачен файл

DSC03969.JPG

Прикачен файл

DSC03992.JPG

Прикачен файл

DSC03994.JPG

Прикачен файл

DSC03996.JPG
EDI - майстор
М, да близначета направо или по-скоро баткото и малкото братче.Но работа ще ти върши на масата, пък и цената е никаква, както се казва.
ZEDYCUS - майстор
НАчалото на другия месец ако успея да събера масата, ще я пробвам с големите фрезери. Ако не издържи, ще става донор за други приспособления. :lol:
EDI - майстор
Може да имаш зор евентуално с табления.Първо го пусни на минимални обороти, че това нещо има боя маса и Ф над 80 мм, та внимателно.Моя табления го пробвах на фрезата с удължителя на минимални обороти.Добре върти, обаче ми се струва, че има някакво съвсем леко радиално биене, като причината най-вероятно е захващането на удължителя в цангата 12 мм.С 8 мм цанга и малкия таблен фрезер от другия ми комплект 8 мм няма проблем.Та, това ще ми е занимавката тези дни, да търся причината.Най-вероятно е натрупване на минимални отклонения, поради удължителя и високата ъглова скорост на големия фрезер.

Тема "Сравнение на оберфрези Ориент и Макита 3612(ако е възможно)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: