• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
griffin - майстор
Имам следната питанка,
забелязах че редукторната кутия на ъглошлайфа ми се загрява повече при работа и реших че може да няма грес достатъчно в редуктурната кутия, обаче при отварянето открих че цялата кутия почти или поне там където няма движещи се части е запълнена с бяла полупрозрачна смазка, която ми се струва доста твърда, на 2-те зъбчатки в редукторната кутия почти нямапе грес. Та въпроса ми е дали това е нормално т.е дали греста трябва да е толкова твърда и да е отстрани на движещите се части защото според мен по колелата би трябвало да има смазка все пак за да се смазват дори и при тия високи обороти там.

Както и да е ще се радвам ако някой може да даде препоръки, защото в момента се чудя дали да не разкарам цялата тая смазка която е там и да натъпча с Литол24 редукторната кутия та поне да се маже като хората всичко там.

Ще съм благодарен на всякакви съвети и мнения.
velsi - Почетен майстор
Никога няма да се маже както искаш, защото от високите обороти всичката смазка бяга по периферията на редукторната кутия. Ако сложиш много смазка, за да се опиташ да избегнеш този проблем започва пък да изтича от отворите за вентилация. Иначе не е лошо да изчистиш старата смазка и да я замениш с нова.
griffin - майстор
Работата е че смазката не е никак стара самия шлайф е на няколко месеца.
UNIOR - модератор
Малко се отклонявам от темата но за чудешите се що е то "литол 24"
ето малко инфо,
http://www.pharmcobg.com/downloads/prod ... info54.pdf

Направо почисти старата грес и я зареди с тази за която споменаваш.
Иначе загряването на машината зависи от много неща, не ме разбирай погрешно , но един от тях е как се натоварва машината
griffin - майстор
Чудех се дали наистина да не заменя старата грес, но един колега изказа мнение че греста е толкова гъста за да остава все пак малко по зъбите на редуктура при високите обороти, а литол-а е доста по рядка като визкозитет спрямо тази която е заредена в редуктура за това и се чудя :-).

А иначе шлайфчето не съм го натоварвал много около 40-мин работа с почивки но ползвах от най тънкиде дискове за флекс.
rusev - специалист
Потърси си бяла, високооборотна грес.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Литол е точно високооборотна. Какво е бяла грес?
rusev - специалист
Казвам й бяла грес, защото имам една кутия с руска грес високооборотна, която е с по-малък вискозитет от нашата кафява и е много по-светла клони към бяла. Ако някой се е занимавал да сглобява макети копия на автомобили, които се задвижват с електромоторчета знае, че в комплекта има малка тубичка с такава смазка.
koko26 - помощник
По принцип греста на ъглошлайфа трябва да е рядка, не слагай повече защото ще загрява още повече и ще търси място от къде да излезе. Греенето може да е от лагера на педукторната кутия или от този в лагерния фланец. :idea:
griffin - майстор
Греста не трябва да е рядка от високите обороти веднага ще се изхвърли от зъбните колела както е станало и при мен, един колега сега ме светна че за вериги за мотори продават някаква специална смазка( спрей ) която се залепва за веригата на мотора и не се изхвърля от високите обороти та мисля да я пръсна с такова чудо и да видя дали ще грее вече :-).
  • 1
  • 2

Тема "Смазване на редуктор на ъглошлайф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: