• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
marian1 - майстор
Здравейте изпадна ми един пистолет за директен монтаж Хилти DX А40 и имам въпроси и неясноти. Моля ако някой е имал, да даде насоки - относно поддръжка, работа и всичко което счете за необходимо да се знае за употребата и съхранението му. Благодаря.

П.С. Мисля да си направя следващата стая с ГК с него - за да свикна с работата му и употребата му. Моля препоръчайте консуматив - размер на пирона за употреба към панел, цвят капса и евентуално от къде може да се закупуват консумативи, освен от Хилти.
crez - майстор
Консумативи можеш да потърсиш в продавалника. За гипсокартон няма да стане, даже най-слабия заряд/зеления/ ще пробива картона. За дърво, което е по плътно от картона се използват пирони със голяма шайба. Перфектен е за закрепване на винкели към бетон.
lov - майстор
Голяма, колко да е голяма шайбата като всичко опира до диаметъра на цевта. Ползват се допълнителни шайби без отвор които се подлагат и прострелват. За картона ти беше обяснени мисията невъзможна да го ковеш директно. То не че и разните му там окачвачи ще успееш.
Относно зарядите и пироните са много видове и на края всичко опира до проба преди да се пристъпи към работа. И пак всичко зависи от бетона в който ще ковеш. Дали е еднакъв на всякъде и на края цената на един изстрел гони левче така че си направи сметката.
Още по перфектен е за ламаринени покривни конструкции да се кове ламарината директно в столиците.Става като занитено и херметично.И най важното изключително бързо.
Тани - модератор
Е той точно ламарина (във вид на профил и окачвачи) ще кове в бетона :wink: Всичко обаче опира до цена! Аз мислех да взимам газов, но като дойде момчето на демонстрация, дали бетона беше калпав, но не всеки пирон хващаше. Това, но основно и цената на консумативите ме отказаха! Бих си купил, ако хвана някакъв голям обект на дебела цена с кратък пусков срок. Иначе няма избиване!
lov - майстор
Имам такъв пистолет и го ползвам най редовно когато условията позволяват. Най проблематични са точно тези тънките ламаринки. И ефекта е същия който си видял при газовия.Един път в бетона има шупличка и пирона пробива всичко. Другия път попаднеш на някой голям кремък и се излющи цяла шепа бетон. Зависи дали бетона е вибриран и дали това е направено както трябва равномерно на всякъде. Щото иначе тъкмо уточниш кое какво и как и попаднеш на аномалия. Когато ковеш винкели и шини там нещата стоят малко по друго. Главата опира в тях и ограничава до известна степен потъването на гвоздея. Тоест служи като ограничител. Аз категорично отказвам да кова ламаринени обшивки точно по тази причина защото не знаеш какво има от зад. Имал съм случаи пирона да пробие стената и да изхвърчи от другата страна защото някой идиот сложил тухли за пълнеж. А има ли някаква мазилка или замазка просто забрави че ще стане.забравяш веднъж за винаги стрелбата на сляпо. Едно е че ще надупчиш като решето ламарината другото е че е опасно при пробив през стената. При шини и винкели като видиш че не хване ще повториш на една педя по на страни и пак ще се получи.
Върши наистина перфектна работа когато основата е еднородна както писах по горе коване метал в метал.Или монтаж върху железобетонни панели по халета и тем подобни промишлени сгради. При тях що годе има еднородност на основата.За жилищните панелки просто въртела е по голям от колкото класиката с дюбели. Аз за себе си след толкова години това съм установил.
nikolovvd - майстор
Такова животно съм ползвал единствено при строителството на V-ти блок на АЕЦ-Козлодуй. Закрепвахме едни кабели около 60-70 мм в диаметър, който за да го прекараме бяхме в "индийска нишка" през 1 метър. Закрепвах го директно за стената със скоби от 1 мм стоманена шина. Пирона бе 5 мм и влизаше в бетона като в кашкавал, въпреки че бетона бе от най-якия и при това вибриран. Мощността на заряда е толкова голяма, че ламарината оставаше огъната под главата на пирона. Това е уред за промишлено строителство и се ползва директно върху бетона. Ако има мазилка или шпакловка ще събориш всичко в диаметър една педя.
marian1 - майстор
Ще изчакам още мнения, и да застудее още, за да се прибера вътре - и започвам - не зная защо се заблудихте - но няма да кова картона, имах предвид да кова окачвачите и УД-то - повече ми се щеше някой да каже за поддръжката и самата употреба - ако има тънкости някакви, аз го пробвах в мазето :lol: наковах няколко пирона - много ми хареса. Трябва само да уточня размера на пирона и капсата, защото има различни цветове, а и има реглаж на силата на самия пистолет. В неделя ще пообиколя битака защото съм срещал да продават капси и пирони. Някой може ли да каже подходящ размер на пирона?

Когато започна ще кача снимки, и ще дам отзив, може и на друг да му хареса, и да иска :cool:
stivemaster - майстор
Аз пък ще кажа следното : такъв пистолет използвам и си струва тогава когато се прави тежък таван с различни нива и фигури или се изисква бързина .При обшиване на колони и греди също заради полезния ефект на плъзгане на пирона дори при фронтална среща с арматура.реглажа е много важен и капсите също (това да си купиш от битака е напълно несериозно).
В някои случаи може да се получи до такава степен неравномерност на проникване на пирона, че да преминава през окачвача или да не "стяга" изобщо и повечето хора затова не ги ползват.Тези пистолети са за големи площи качествено изпълнен бетон (висока марка), като молове примерно ,защото дават невероятна бързина в условията на качествената основа.
Подръжката е като на пистолет - след работа се почиства със течна оръжейна смазка (не трябва да има остатъци от барут) и се смазва съвсем тънко с пастообразна.
marian1 - майстор
Добре би ли препоръчал дължина на пирона за монтаж на окачвачи и уд, и ако си имал същия модел препоръчай точен модел пирон :prost:
crez - майстор
Използвал съм хилтито за монтиране на директните окочвачи към стари дървени греди от акация. Черните винтове направо се късаха при навиване, а с пистолета се получаваше идеално. Ето ти гвоздеи за твоите нужди 32 мм http://prodavalnik.com/pironi-hilti-x-z ... -i33862047
  • 1
  • 2

Тема "Пистолет за директен монтаж - употреба и поддръжка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: