Ел. инструментите. Консумативи.
Yulian - напреднал
Привет отново! Имате ли желание да обменим опит и впечатление за правилна и неправилна експлоатация на ел. инструменти. Според мен е важно и интересно да знаем, какво можем да очакваме и какво не от ел. инструментите. :) :)
Тани - модератор
Едно универсално правило -

НЕ ПРИЛАГАЙТЕ ПОВЕЧЕ УСИЛИЕ ОТ НЕОБХОДИМОТО , защото скъсявате живота на инструмента ,какъвто и да е той! Но тук идва субективния фактор - колко усилие е необходимо? По това се различава добрия майстор - това трябва да ти идва отвътре!

Друг фактор , който поврежда ел. инструментите е прегряването! При по-добрите инструменти прегряването идва от дългото нарушаване на по-горното правила , но при по-евтините дори да не ги претоварваме , трябва да ги оставяме периодично да се охладят.

Не на последно място трябва да използваме подходящи аксесоари и да не превишаваме препоръчаните от производителя параметри!

Това е най общо от мен!
housedoktor - майстор
Ще се опитам да дам някои съвети ,относно безопасната работа с най-използваните машини в строителството и в домашната работилница.Самият аз бях 4 месеца почти извън строя заради травма от една “банална” машинка....А за безопасност на труда уж съм винаги много стриктен
Никога не пренебрегвайте защитното облекло:
Очилата-на първо мяст(очилата ми Макита още пазят свиреп белег от изхвърчал пирон от Paslode ).Абсолютно задължителни при работа с ъглошлайф...Имам 4 типа: обикновенни ,за работа на слънце,за работа при понижено осветление(жълти),за работа с лазер
Ръкавици-според случая(едва не загубих пръст от убождане с пирон,пръскан с импрегнант) фаворит са ми кевларовите или тези с силиконови шарки.При работа с винтоверт са опасни обаче.За целта режа пръстите на ръкавицата на палеца и показалеца
Антифони-при работа с перфоратор,къртач,оберфреза и всички машини с ниво на шума над 100 db ( има го в инструкцията на инструмента)
Работни обувки с метални вложки -задължителни за професионална работа на обект
Каска- мисля ,че не се нуждае от коментар
Наколенки-ако някой при направа на под е стъпвал с коляно върху винт-той знае какво визирам.Доста болезнен опит си е....
При работа с машини не трябва да свободни краища на облеклото ,както и косата да е прибрана
Винаги четете инструкциите на производителя ,Използвайте машините по предназначение и с посочените от призводителя консумативи
Да започна с най опасната-ъглошлайфа
При включване в мрежата ВИНАГИ да се държи здраво в ръце.Някой евтини модели нямат защита . При случайно натискане на спусъка-при пренасяне например и после при вклю4ване в мрежата са способни да направят сцена от филм на Хичкок.При смяна на диска машината да се издърпва от шепсъла.Тук най застрашени са най-опитните.Просто ръката машинално посяга към спусъка при обхващане на ръкохватката.Диска винаги да се затяга добре и да се следи състоянието му периодично и да не се работи с натиск и.Така да се избере закрепването на рязания материал,че да се избегне заклинването .Използването на ъглошлайф с циркулярен трион е недупостимо и много,много опасно.Вижте едноименната тема във форума
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &highlight

При завършване на работа машината да се поставя на работния плот или на пода едва след като е спряло напълно въртенето на диска.Винаги предпазни очила и ръкавици.Добре почистен под ,за да се избегне препъване ,да се внимава с кабела ,за прерязване или от препъване в него.Два часа преди приключване на работния ден да се избягва работа с машината.Причината ли?
Ами искрите,които излизат тлеят дълго време и могат (и предизвикват,повярвайте ми,пожар)Да се следи винаги на къде хвърчат искрите и пре неодходимост да се смени позициата или да се постави някакъв импровизиран дефлектор.Често проверявайте мястото,на което сте разботили за признаци на запалване
Следващият ми пост ше е за някои дърводелски машини
nivanov - специалист
Да добавя и аз нещо за ъглошлайфа ... Винаги преди рязане проверявайте какво е състоянието на диска и има ли шупли и отчупени места по него. Чупил ми се е диск 27-ца в ръцете и само дивия късмет и огромното хале помогнаха да се размине без сакатлъци. Мина на около 2 см. от главата ми и проряза 3 мм. ламарина, минавайки през нея като през кашкавал ..
dragozow - майстор
Конкретно и аз съм бил в бокса 3 месеца заради неправилна работа с циркуляр. Знаех че не трябва така, но дявола ме бутна. Ходих с шина на пръстите 45 дена и още толкова раздвижвах. В резултат единия пръст зарастна на криво. Циркуляр не пипам вече даже и да му е изваден щепсела. От тогава каквото и да работя взимам предпазни мерки. Белята става ненадейно и много бързо. В инструкцията на всяка една машина има мерки за безопасност.
Милен - майстор
dragozow написа:
*** Белята става ненадейно и много бързо. ***
Лошото е че го разбираме от собствен горчив опит и докато не ни дойде на главата сме много самонадеяни и все си мислим че на нас няма да се случи. :cry:
абсолютно съм съгласен с housedoktor. 1 колега се опитал да реже с флекса дърво, с диск за дърво естествено. едва не си отсече ръката. половин година се възстановявяше...
sek.1 - специалист
С ръчните електроинструменти проблеми не съм имал но за тежките металорежещи машини (стругове фрези и други) мога да напиша цяла дисертация кое от къде и как изхвъча и къкви поражения нанася (придружено със снимки) Последния ми белег от такава машина го сдобих преди нова година въпреки над двайсет годишния ми опит с такива машини.
Spokoiniq - майстор
И РЪКАВИЦИ!Може да ви се струва, че работата с определен инструмент не го изисква, че с гола ръка го "усещате" по-добре, но пазят наистина много.След цял ден работа по гаража ми(изцяло метална конструкция), кански уморен с малкия ъглошлайф оправям един луфт на вратата, пиля в позиция "горе ръцете" и незнайно защо като ги свалям посегнах към диска.Буквално щеше да ми отреже ВСИЧКИ пръсти , но първо закачи ръкавиците и имах време да отреагирам, разминах се с един срез само по кожата на единия пръст.Не мога да си обясня по друг начин , освен с умора невероятната глупост която щях да направя.Сега в колата имам 4 чифта ръкавици, и ако се работи някъде нещо имам за мен и за всички с мен ако не носят.
rolls - специалист
Ако мога да споделя и моя скромен опит в използуването на перфоратори ...

Дръжте винаги здраво машината и НЕ НАТИСКАЙТЕ МНОГО! Натиска да е премерен и да бъде достатъчен за да удря при пробиването, а не само да върти. Инструмента да върши работата, не вие. Внимавайте много с перфоратори без предпазен съединител! Получават се сериозни травми, даже и да държите здраво машината, а да не говорим ако само я придържате. С такива перфоратори не използувайте боркорони в бетон! Заклинването и в арматурата би раздробило редуктора в най-добрия случай, а най-лошия ... не искам да си го представям. Ако ще ползувате корона, минете стената с някакъв скенер за метал. С каквото и да пробивате внимавайте за кабели в стените. Обикновено вървят на 2.30-2.40 м височина от пода. За очила, антифони и ръкавици няма смисъл да споменавам - препоръчителни са. Не се подлъгвайте по каталожните данни на машините за макс. диаметър на пробиване. Обикновено е завишен. Пример с моя Бош 2-26 дре - ползувам свредло 24 макс, но след като съм пробил пилотен отвор с фи 16. Избирайте качествени свредла, които да отвеждат добре отработения материал. Особено важно е при пробиване в под. Използувайте леките перфоратори с функция къртене за леко къртене в зидария - оформяне на канал за кабел или нещо от сорта. За сериозно къртене (особено в бетон) - задължително къртач. Каквато и да е машината я оставяйте от време на време да си почива и да се охлади. Техника е все пак.

Тема "Правилно използване на ел. инструменти." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: