Има двускоростни перфоратори на безударната функция, който уж се доближават по функционалност до бормашините. Сещам се за такива зелен Бош, Kress. Metabo и Мeister Craft. Основното им предимство обаче се оказва наличието на високи обороти( около 2500) при пробиване на малки диаметри, което за мене не е кой знае какво предимство. Аз имам такава Meister Craft 900W и при тестовете с боркорони в мозайка се оказа, че при боркороната Ф80 постоянно сработва съединителя(предполагам е настроен на около 35Nm) и е невъзможно да се пробива. С боркорона Ф60, пробива добре(говоря за лидълски боркорони сдс плюс). Пробвал съм и с безударни боркорони от тези с карбидната посипка, за контакти и кутии, пак лидълски и тях ги върти всичките без проблем на първа скорост, явно поради по тесният режещ ръб. Имам и за дърво и цветни метали, но тях ги въртя с БУР2- 350Е. Сппоред мен не би било проблемно да ги върти и перфоратор, даже съм пробвал, но зависи какво и как пробиваш. Примерно в дъбов пън, надлъжно по влакната и бурката постоянно щрака, но дъски си пробива безпроблемно с всякакви размери боркорони.
Добре е при боркороните да се ползва машина с константна електроника за подръжка на оборотите, защото тези с електронно регулиране при ниски обороти просто спират и само мучат. От хибридите перфоратор- двускоростна бормашина най- удачни ми се струват Метабо от серията Multi(имат константна VTC електроника) и стабилен захват на патронника, без клатене. Иначе от моите опити с 10,8V(син, двускоростен Бош, 30Nm) и боркорони, пробиват но много бързо пада батерията, а също се загрее и после зарядното 15 мин. не ще да я зарежда(1,3Ah).Примерно с фрезер за панти Ф35,май беше, успях 4 дупки в ПДч да направя с една батерия.
За модела БУР2- 160Е, според мене си заслужава да се отремонтирса. Това ми е любимият модел, навремето имах такава, марка Елтос, Спарки още не съществуваха, за 10 г. само смяна на лагери. Но за боркорони нищо не мога да кажа, тогава нямаше тез глезотии. Просто чертаеш кръга, после дупка до дупка и с рашпилите жулиш.