• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
boyo - специалист
Здравейте, имам нужда от съвет за избор на машина. Потърсих из темите във форума, запознах се с някои общи неща, но продължавам да не знам какво да избера.

Не се занимавам професионални с дървообработване и нямам никакъв опит. Необходим ми е уред за рязане за някои неща, с които се занимавам по-скоро като хоби. Искам да купя нещо възможно най-евтино, пък ако ми се отдават нещата и се науча след време може да си купя и нещо по-добро.

Какво ще режа:
- шперплат, дебелина 2-18 мм, не цели плочи, а парчета (да кажем парче 1 на 1 метър, което да нарежа на по-дребни елементи)
- дървени летви , от много тънки, до по-дебели профили (примерно до 25 на 40 мм)

За пример за какво ще използвам нарязаните парчета - занимавам се с жп моделизъм и си сглобявам модули (размер 100 на 40 см). И докато за модулите голямата плоча шперплат ми я режат там където го купувам, а оребряването може и с трионче, сега примерно искам да си сглобя работна маса – отгоре си слагам модула, по който работя, а отдолу има рафтчета за инструменти, материали и тн. Имам бая шперплат вкъщи и трябва някак да си го нарежа в нужните размери.

От това, което четох, най-евтиният вариант е зегето (има и под 50 лв), но там рязането в права линия доколкото разбирам е трудно? Следващият вариант е циркуляр - там обаче срещам много варианти и не съм сигурен, кой би бил най-подходящ.
Примерно:
http://electron.bg/raider-cm07-p-291214.html - този пише, че е за метал, това значи ли, че не става за дърво?
http://electron.bg/raider-ms02-p-44863.html - този е стационарен за дърво? ще ми върши ли работа?
http://electron.bg/raider-cs21-p-247569.html - ръчен за дърво
http://electron.bg/raider-ts20-p-283024.html - този пък е с цял плот, което прави рязането по-лесно предполагам? а е само 10на лв повече, каква е уловката? :)

И също тези машини съдържат ли всичко нужно да почна да режа, или ще трябва да купувам още неща?
mitko64 - майстор
Ако е за бичене на летви и дъсчици надлъжно, последният. Ако гониш точност при сглобки( рамки) вторият, Ако ти трябва за разкройване на по- големи плотове третият. Първият е за рязане на тръби и винкели. Имам машините и четирите вида, но не са Райдер. От тях вече бегам далече. Питаш за първия, дали става за дърво- пробвал съм, става но само когато нямаш друга машина, а и не препоръчвам. Оборотите обикновено си съвпадат, но циркулярният диск е поне 3 пъти по- тежък от карбофлексовият, получават се големи центробжни сили, а лагерите едва ли са изчислени за такива. Като подаваш да реже се усеща как диска се стреми да връща наобратно. Отделно скалата за градусите е съвсем схематична- 90 и 45 градуса с отметки през 5.
Chefo77 - майстор
Първият става за тънки профили, лайсни и т.н. от метал или различни пластмаси. Не е добре да се използва за дърво - тези за дърво са пригодени за повече вибрации. Освен масата на диска, както посочи колегата, по външния ръб имаш 24-36-48 ЗЪБА, т.е. всеки срез е свързан с удар и съответно с вибрация.
Вторият се води пендула - става за рязане под различни ъгли, но и той е ограничен в дължината и във височината - до 10-ина см дължина, 7 см височина.
Третият никаква работа няма да ти върши - това е ръчен циркуляр, функцията му е съвсем различна, точността - убийствено никаква.
Четвъртият е най-подходящият. Имай предвид, че точно този циркуляр е пълен ташак, тези 800 вата са само консумирани, задвижващите са поне 3 пъти по-малко.
griffin - майстор
Колега винаги има вариант да си направиш от ръчен циркуляр настолен, моя първия с който почнах беше една машина на B&D която имаше капацитет 55мм по спомен, монтиран на масата ми позволяваше да се режат елементи до 40мм дебели. По кофти е за настройка и работа ама като за начало може да ти свърши работа ако се решиш да си направиш масата сам.
mitko64 - майстор
Гледам, че си е харесал Райдер, та те имат и някакъв нов хибрид, между пендула и настолен- RDP- TS11, даже клип са му сложили. Но цената не вярвам да е около 100лв.
Lisko - майстор
Нямам "циркуляр с плот" и хич не бих отказал ако ми подарят. Зегето въпреки че е мъка и правите линии никога не са идеално прави, всъщност не е чак толкова зле. Предполагам че повечето хора дето казват че не става, са пробвали малко, взели са си после циркуляр и са се родили. Но който не се е родил още ;-) като мен например, може да задобрее със зегето до съвсем прилични нива. Общо взето точността е същата или по-добра отколкото с ръчен трион например, а усилието много по-малко. Във всеки момент имаш контрол дали режеш право или криво, което ще рече че се изисква много повече внимание и да не се разсейваш нито за миг. Зегето няма да тръгне накриво, ако ти не го подкараш на криво. Циркуляра просто е много по-дуракоустойчив.
Накратко - ако режеш често много дълги прави линии - зегето ще ти е мъка, но ако режеш средно по един метър на два месеца и +-1мм отклонение от правата линия е нещо което можеш да преглътнеш и нямаш излишни пари за циркуляр - тогава и зегето става.
Не е за премълчаване колко бързо се сменя ножче на зегето - цък, цък и си готов - от дърво към метал, едри зъби, ситни зъби.
boyo - специалист
Със зегето предполагам може да се ползва за водач някаква дъска? Ако отклонението така ще е 1 мм не е фатално за нуждите ми и наистина по-добре да спестя половината пари... За честотата на ползване - даже веднъж в месеца едва ли ще е, сигурно 5 пъти в годината ще режа по 3-4 парчета...
Примерно в моделизма, един модул го работя около година, тоест една година нямам нужда от нов... Нещо друго да изскочи вкъщи и това е.
mitko64 написа:
Гледам, че си е харесал Райдер, та те имат и някакъв нов хибрид, между пендула и настолен- RDP- TS11, даже клип са му сложили. Но цената не вярвам да е около 100лв.
А, не съм, просто това ми излезна от гугъл първо, за това съм го пуснал него. Но на тази цена няма чак толкова марки и вероятно всичките са боклуци?
Svetoslavoff1 - майстор
Бих подкрепил Lisko, че за любителски цели като му свикнеш на зегето си е полезно. Скоро ми се наложи да скъсявам две секции ПДЧ с някакъв ламинат. Зегето се справи съвсем прилично.
titi74 - напреднал
Ако сглобките които правиш искаш да са перфектни ми се струва,че ще ти трябва машина от този тип http://electron.bg/raider-ms10-p-109656.html Ако ли пък не държиш на точността с един циркуляр от третия пост и трион с герунг кутия си готов.
mitko64 - майстор
Предимството на зегето пред другите изброени е, че може да реже и кривини, закръгления, отвори, но при по- дебели дъски обикновено криви среза(не е отвесен). За нуждите където споменаваш, вярно едва ли е необходимо да инвестираш в нещо скъпо. По- горе има една тема- зеге плюс, ако не си я разгледал, има интересни идеи за модифициране в контурен трион.
  • 1
  • 2

Тема "Циркуляр или?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: