• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
m_markovski - специалист
Преди време пуснах тема за избор на малък шмиргел, но не бях убеден че трябва да купя нов и затова се порових в ибей. Най ми допадна машинката по-долу поради нската цена, компактния вид и факта че е блек енд декер от преди двадесетина години (съдя по логото), т.е машинка правена да не бъде еднодневка. Мощността също е ОК за мен. Не на последно място беше и фактът, че това е може би един добър кандидат за подобна тема по възстановяване.
Прикачен файл:
IMG_3162.JPG
Шмиргелът работи безупречно - гладко и тихо без вибрации и е в пълна комплектовка, но без плексигласов предпазител. Между другото оста излиза от капачката в дясно и има резба, може би за допълнителен инвентар - четка или нещо подобно.
Прикачен файл:
IMG_3158.JPG
ТТ Данни: 170 вата, един диск 125х13х20

Разходите до момента - около 60лв, като повече от половината е транспорт.

Бях неприятно изненадан, че машинката е покрита с трици и прахоляк, но при такава цена какво да очаквам. Имаше и следи от някаква боя, така че неохотно започнах разглобяване с мисълта за пясъкоструйка и прахово боядисване. Естествено, ако цената ме изненада неприятно, ще си остане само с почистване и най-много някакво спрейче или акрилна боичка.
Прикачен файл:
IMG_3163.JPG
Пъвата изненада дойде след разглобяването на корпуса - явно лагерите са спестени и се ползват бронзови втулки, та започвам да се замислям дали е еднодневка или не... Не съм сигурен обаче, дали това, което соча с отвертката е боклук или някакъв пръстен-кече за обиране на луфтовете. По-скоро е второто.
Прикачен файл:
IMG_3165.JPG
Накрая запецнах с ваденето на статора, който не помръдва дори след развиването на скрито винтче придържащо го за корпуса.

Въпроси до момента
- това на втулката кече ли е и какво да го правя, понеже се скъса
- има ли смисъл да сменям втулката с лагери
- идеи за пясъкоструйка в София

Толкова от мен за момента.

Прикачен файл

IMG_3164.JPG
profesionalist_wood - майстор
Ще потърся адреса където правят песъкоструйки за 10 лв,дори по-малко
Сложи си лагери. На моя парксайд от Лидъл за 55 лв. има лагери и няма никакви вибрации,все едно е за 500 лв :) Дори ще удължиш живота на ротора. И да поясня че мендната намотка се пипа с ръкавици щото на западните са слагани електростатичен лак срещу окисляване и събиране на прах (важеше за ФРГ между 81г-84г за индустриалните мотори със специално предзначение)
От коя година е шмиргела?
m_markovski - специалист
Имам контакт за пясъкоструй на кръстовището на бул Европа и шосето за Банкя. Чувам добри отзиви за там.

Лагери откъде, предполагам са хиляди...
Намотките не ги пипам, само ламелите на статора.
profesionalist_wood - майстор
Ето тук дават евтино лагери. Покажи им втулката и те ще ти дадат размер
https://www.google.bg/maps/@42.6810158, ... !2e0?hl=en

И после след монтажа на оста на шмиргела трябва да провериш с индикаторен часовник дали има някакво биене http://marketkonekt.com/sites/balkanbab ... 141_02.jpg
Защото могат да се преебат лагерите от биенето ако не е центрирано като хората. поне трябва някой да ти услужи с такъв уред
ZEDYCUS - майстор
Кечето е за смазване на бронзовата втулка, само трябва да и капнеш масълце. Не се занимавай с лагери ще трябва да се стругова тялото, в което ляга втулката, а не ти го препоръчвам. Трудно ще постигнат съосие и шмиргелът може и да не тръгне повече. Имах подобен проблем с бг шмиргел на тетевен, имаше пукнатина на капака , заварихме я и се наложи стругар. Шмиргелът не тръгва много добре сега. :wink: Не избивай и статора, пак проблеми с пуска може да имаш.
Щом е карал от 80 те години досега без проблем , няма смисъл да го правиш, само го боядисай. :partyman:
m_markovski - специалист
Професионалиста, съдейки по логото, шмиргелът е от 70те-80те години на миналия век и както писах по-горе работи изключително добре. Надявам се да не го прецакам сега.

Всъщност за 170 вата, не съм убеден, че лагери са небходими. Все пак с две телефонни обаждания намерих иглени лагерчета с правилните диаметри по 10лв парчето, но не пасват на дължина и трябва да се стругова оста, така че стъпката от четвъртата снимка да се измести с 5мм. В общи линии не ми се занимава. Ще търся лоена набивка или ще импровизирам с някакво пръстенче. Имам и гумени о-пръстени, но не знам дали дали ще стане с тях, понеже гумата не поема смазка.

Зедикус, много ме впечатли как гладко работи този 30 годишен шмиргел, запалих се и искам по възможност да възстановя оригиналния вид. Дори мисля да драсна един мейл на B&D по въпроса ако ми остане време. Затова искам да извадя статора, да почистя корпуса на пясъкоструйка и да го боядисам прахово. Нямах много време да се занимавам и трябва да пробвам пак да ги отделя. Надявам се не са залепени/залети с нещо.
ZEDYCUS - майстор
Не слагай гума или лоена набивка, намери кече за да може да поеме масло. Статора гаранция, че е набит с преса. Ако го вадиш бележи точно до къде е набит в тялото, изместиш ли го няма да съвпадне с ротора и пуска ще се прецака. :partyman:
m_markovski - специалист
Статорът май не беше набит с преса, излезе сравнително лесно с малко повече педантичност и побутване с отвертка. По-скоро имаше доста мръсотия набита между него и корпуса. Остана да извадя втората месингова втулка, но засега опитите са неуспешни. Явно трябва да включа фурната на 70-80 градуса и да пробвам с нагряване.

Прикачен файл:
IMG_3167.JPG
m_markovski - специалист
След похарчени трийсетна лева за пясъкоструйка, боядисване и нов диск, започнах внимателно сглобяване и така се увлякох, че забравих да снимам чарковете преди да ги събера. Дискът е дебел 20мм, понеже не намерих по-тънък.
Ето докъде го докарах - с кабел от стар компютър, с нови шайби и имбусни болтове шмиргелчето е почти готово за работа. Остава финално доизкусуряване.
Прикачен файл:
IMG_3198.JPG

Ето и как реших въпроса с кечето, за което споменах по-горе.
Случайно намерих останали подложки за крака на столове и маси и със замби 12мм и 16мм станаха идеални шайби. Подложките бяха с лепилце от едната страна, така че легнаха в корпуса като коте във вълна. След това ги мазнах с грес и ги напоих с масло.
Прикачен файл:
IMG_3197.JPG
Следваше поставяне на статора, но се опасявах да не спукам корпуса като го набивам. Затова изрязах кръгъл отвор 85мм в ПДЧ, в което корпусът легна плълно до един от ръбовете си и с леко почукване по статора той влезе напълно равномерно и до упор. В резултат въртенето е равномерно и без задиране. За съжаление не снимах този етап.

Това, което остава е
- боядисане на предната пластмасова капачка с черен спрей и възстановяване на надписите
- монтаж на плексигласов предпазител
- и понеже оста е на резба в дясно, мисля да изработя и една полираща шайба по една стара тема на ZEDYCUS
Прикачен файл:
IMG_3199.JPG
ZEDYCUS - майстор
=D> Станал е екстра. Ще върши работа доволно.
  • 1
  • 2

Тема "Възстановяване на шмиргел Black and Decker" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: