Преди време пуснах тема за избор на малък шмиргел, но не бях убеден че трябва да купя нов и затова се порових в ибей. Най ми допадна машинката по-долу поради нската цена, компактния вид и факта че е блек енд декер от преди двадесетина години (съдя по логото), т.е машинка правена да не бъде еднодневка. Мощността също е ОК за мен. Не на последно място беше и фактът, че това е може би един добър кандидат за подобна тема по възстановяване.
Шмиргелът работи безупречно - гладко и тихо без вибрации и е в пълна комплектовка, но без плексигласов предпазител. Между другото оста излиза от капачката в дясно и има резба, може би за допълнителен инвентар - четка или нещо подобно.
ТТ Данни: 170 вата, един диск 125х13х20
Разходите до момента - около 60лв, като повече от половината е транспорт.
Бях неприятно изненадан, че машинката е покрита с трици и прахоляк, но при такава цена какво да очаквам. Имаше и следи от някаква боя, така че неохотно започнах разглобяване с мисълта за пясъкоструйка и прахово боядисване. Естествено, ако цената ме изненада неприятно, ще си остане само с почистване и най-много някакво спрейче или акрилна боичка.
Пъвата изненада дойде след разглобяването на корпуса - явно лагерите са спестени и се ползват бронзови втулки, та започвам да се замислям дали е еднодневка или не... Не съм сигурен обаче, дали това, което соча с отвертката е боклук или някакъв пръстен-кече за обиране на луфтовете. По-скоро е второто.
Накрая запецнах с ваденето на статора, който не помръдва дори след развиването на скрито винтче придържащо го за корпуса.
Въпроси до момента
- това на втулката кече ли е и какво да го правя, понеже се скъса
- има ли смисъл да сменям втулката с лагери
- идеи за пясъкоструйка в София
Толкова от мен за момента.
Шмиргелът работи безупречно - гладко и тихо без вибрации и е в пълна комплектовка, но без плексигласов предпазител. Между другото оста излиза от капачката в дясно и има резба, може би за допълнителен инвентар - четка или нещо подобно.
ТТ Данни: 170 вата, един диск 125х13х20
Разходите до момента - около 60лв, като повече от половината е транспорт.
Бях неприятно изненадан, че машинката е покрита с трици и прахоляк, но при такава цена какво да очаквам. Имаше и следи от някаква боя, така че неохотно започнах разглобяване с мисълта за пясъкоструйка и прахово боядисване. Естествено, ако цената ме изненада неприятно, ще си остане само с почистване и най-много някакво спрейче или акрилна боичка.
Пъвата изненада дойде след разглобяването на корпуса - явно лагерите са спестени и се ползват бронзови втулки, та започвам да се замислям дали е еднодневка или не... Не съм сигурен обаче, дали това, което соча с отвертката е боклук или някакъв пръстен-кече за обиране на луфтовете. По-скоро е второто.
Накрая запецнах с ваденето на статора, който не помръдва дори след развиването на скрито винтче придържащо го за корпуса.
Въпроси до момента
- това на втулката кече ли е и какво да го правя, понеже се скъса
- има ли смисъл да сменям втулката с лагери
- идеи за пясъкоструйка в София
Толкова от мен за момента.