Ел. инструментите. Консумативи.
Andisi
Здравейте колеги,

Имам една стара българска машина Елпром Б10П едноскоростна на която патронника изпуска, сменян е някога с 13мм и явно не е фабричния. До колкото можах да видя патронника е на конус а не на резба. Някой има ли представа какъв е размера на конуса и как се сваля/слага самия патронник? Някой слагал ли е бързостягащ патронник на такава бормашина и според вас заслужава ли си подобна процедура?

П.П. Видях подобна тема за BZ16 но нямам горелка да нагрея патронника за да го извадя. С други способи не можах да го извадя.

Благодаря предварително!
ZEDYCUS - майстор
Конуса би трябва да е Б16. С чука би трябвало да излезе.
Andisi
Аз пробвах с гайчен ключ да чукам отзад патронника, но не поддаде. Някаква идея с какво да чукам по патронника или как по друг начин да го измъкна? А после как се набива, редуктора ли се сваля или?
ZEDYCUS - майстор
Да няма и осигурително винтче вътре. С леки удари по патронника отстрани да отхлаби. Ако е на конус, като се свали стария, новия само се набива на конуса. Нищо не се разглобява друго.
Andisi
Винт не видях, точно така изглежда и при мен патронника, вижда се следата само от струга. download/file.php?id=89231 Явно ръждата го е спекла доста здраво. При този начин на набиване няма ли да се разбие лагерното гнездо отзад на ротора?
ZEDYCUS - майстор
Не, то набиването е леко колото да стегне конуса. Само изчисти новия от смазката, че скоро се ядосвах, заради нея падаше на моята бормашина.
Andisi
Ок, ще пробвам тези дни, само трябва да намеря подходящ нов патронник. Мерси за помощта.
ZEDYCUS - майстор
По добре го свали и тогава търси с него нов. Да не стане грешка. :partyman:
shotik - майстор
За 13 мм е патронника,,аз я имам такава ,патронника се сваля ,като се направи клин от стомана с ширина към 5 см ,прави се надлъжен изрез ,където да мине оста , с чук се набива клина ,докато патронника изпадне.

Ако все пак няма възможност за направа на клин , опитай с друг чук / и помощник ,който да го държи / да подпъхнеш между тялото на машината и патронника и с рязко удряне с по - голям чук /3- 4 кг / дано да го избиеш.
Andisi
Благодаря колеги за съветите, ще опитам през уикенда съветите, дано да имам успех :partyman: :drinkers:

Тема "Елпром Б10П" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: