Ел. инструментите. Консумативи.
vencil - специалист
Здравейте, от сума ти време се мъча да си сменя чавката на поялника :? . Опитвам се да си направя от кламер, загрява всичко е точно но не може да се калайдиса. Сигурно пробвах с 10 различни кламера и все не се получава калайдисването и. Имам някакви спомени че едно време преди 25 и кусур години сме използвали кламери за направата на човки.
Давайте идеи от какво да си направя човка за поялника [-o< .
tarlyo - специалист
Аз си правя от едножилен меден проводник.
shotik - майстор
Зимата купувах нова човка от магазина на Елимекс на бул Хр.Ботев в София.
todortv - майстор
Когато ползвах индукционен поялник (преди повече от 30г), я правех от черна(обикновена) тел.
Сплескваш я отпред с чук, почистваш и калайдисваш....
Пробвал съм и с мед, но резултата е незадоволителен.
sian - специалист
Отивaш в химическо чистене нa дрехи, и вземaш еднa зaкaчaлкa цялaтa е от тел. aбялa е но не е aлуминиевa. aможе би е неръждaемa. Режеш и формовaш по желaние. И вярвaй ми едвa ли ще успееш дa я износиш. Сaмо не дръж бутонa нaтиснaт дълго че стaвa червенa. Нaтискaш и пускaш и пaк тaкa. Успех.
vencil - специалист
Идеята ми беше да оправя проблема с подръчни материали в къщи. Бях пробвал да си направя човка и от медна тел ама поялника загрява по този начин, не става така.
Ей сега пробвах на едно парченце медна тел с Ф1,8 мм. навих на него от кламер една спирала от 5-6 навивки и отрязах медната тел около 6-8 мм. след навивките и стана. Фактически кламера стана като нагревател, перфектно работи а и страхотно бързо загрява. Мислих да е временно решение ама като гледам как работи май ще си остане за постоянно така :-D .
griffin - майстор
аз ползвах 4 квадрата едножилен меден проводник, ако искаш с кламер пробвай да потопош кламера в таблетка аспирин както е горещ и после веднага калайдисай с тинола. вариант е да пробваш и с флюсове за запояване ако имаш.
sabi69 - специалист
първо снимай поялника да видим каква е вторичната намотка - руските и полските поялници работят с меден проводник 2 квадрата без проблем ** другите така наречени *менте* работят с метална жичка , може и с обикновена тел.
kozl - майстор
От 20-ина г. ползвам чешки индукционен поялник. Работи с човка от меден проводник 2,5 мм2. Пробвал съм го и с 4 мм2 пак става. Но вторичната му намотка е с голямо сечение и съответно малко съпротивление. Много здрав уред, още е с оригиналната крушка.
vencil - специалист
Поялника е български на техникум С.М.Киров 80 ватов, дори идея си нямам колко е годишен. Принципно поялник ми се налага да използвам в къщи не повече от 4-5 пъти в годината, и до сега ми е вършил идеална работа. С медна тел става но много загрява целия поялник, пробвах и с арматурна тел и с нея нещо не ми се получиха нещата :? . По начина (описан в предният ми пост) по който го направих в момента работи прекрасно. Тези дни ще направя 1-2 снимки на изобретението ми :-D . Дори си мисля че така стана и по-удобен за работа, в момента съм се захванал да си правя тонколони и скоро ще ми се наложи доста да запоявам по филтрите така че ще имам още по-добра представа за работата му.

Тема "Смяна на човката на индукционен поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: