Ел. инструментите. Консумативи.

Какъв ръчен циркуляр ви се струва по-естествен?

50%
с мотор от дясно, диск отляво
6
50%
с мотор отляво, диск отдясно
6

Общо гласове: 12

Lisko - майстор
Спомних си тая дилема, като видях новата тема за ръчен циркуляр.

За разлика от зегето, циркуляра винаги е асиметричен - като го хванете пред себе си, дискът е отляво, моторът отдясно или обратно.
Коя от двете възможности ви допада повече ? Аз като си купих моя с неудовлетворение установих, че повече щеше да ме кефи другия вариант. Примерно ако мотора е отдясно, ще е по-удобно масата също да ти се пада отдясно (тогава е по-добра опората). Ако мотора е отляво на диска, по-удобно ще е с маса отляво.
Извинявам се ако вече е имало такава анкета.
Предполагам анкетата е по-интересна за хора които нямат циркуляр, защото тия дето имат вече са му свикнали и си харесват техния си.

По отношение на безопасността - притягането на диска се прави така че при силно нараснало усилие диска да приплъзне (спрямо оста) - предполагам че това нещо го има на почти всички модели, след като моя който е много евтин (SKIL) го има.
Chefo77 - майстор
Мисля, че на десничар винаги би му било по-удобно мотора да е вдясно от диска - за да вижда последния, когато реже.
Освен споменатото (което не го знаех) за безопасността, болта, който застопорява диска, е с такава резба, че да се самозатяга. И се върти назад, за да не ти дръпне ръката напред, когато започеш да режеш :)
Lisko - майстор
За левичари и десничари - четох аз доста на времето, но по-задълбочени статистики май бяха показали, че връзката не е толкова ясно очертана.

Друго добро правило за безопасност е - "При рязане и двете ръце държат циркуляра". Ако отскочи ще го удържиш по-добре и няма да ти отреже моткащи се наоколо пръсти. Предполагам че въпросът се свежда до това коя ръка ти е по-удобна да държи спусъка и коя да е отгоре.
griffin - майстор
Кажи къде в европа има циркуляри с диск от ляво на машината? Аз освен на акумулаторни машини и по мижави циркулярчета не съм виждал диска да е отляво. На мен си мисля че би ми било по удобно с диск от ляво, но може би има директиви за безопасност в Европа които забраняват това. За работа с две ръце, на мен поне в практиката почти никога не ми се получава да режа с две ръце.
Последна промяна от griffin на пон авг 17, 2015 8:51 am, променено общо 1 път.
Chefo77 - майстор
Ха сега питай защо съм се объркал ... :? Защо съм останал със спомена, че диска го виждам от лявата страна?????
Lisko - майстор
Chefo77 написа:
Ха сега питай защо съм се объркал ... :? Защо съм останал със спомена, че диска го виждам от лявата страна?????
Щото ти се е искало ;-)
profesionalist_wood - майстор
Във ВИЛАЗ имаше странни ръчни циркуляри на марката OPTIM за рязане с дясно разположен двигател
nikolson - майстор
Дайте да ги видя тия циркуляри с дясно разположен двигател. Линк, снимка, модел. Нали лявата ръка се слага на предната ръкохватка? Ако стане откат, може да заминат пръстите.
nikolovvd - майстор
Нещо като това, ама обратно.
Иначе като работя с ъглошлайфа, диска е отляво.

Прикачен файл

main.jpeg
main.jpeg (21.14 KиБ) Видяна 1161 пъти
nikolson - майстор
Да де. Те всички са "такова". Обратно не съм виждал.

Тема "Ръчен циркуляр - ляв или десен ви иде отръки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: