Ел. инструментите. Консумативи.
mobilis - специалист
Здравейте, колеги. Дайте препоръка за читави свредла за метал. Напоследък ми писна от ментета Бош-мош и тн, които ги продават по железариите. Ако не се чупят, то се изтъпяват след пробиване на три отвора. Прегледах в продавалника какво се предлага и попаднах на обява - "Руски бургии 19 бр свредла за метал с титаново покритие" за 18 лв. Имам стари руски инструменти, стоманата им си я знаем колко е здрава :prayer: , но сега дали качеството е същото, или е мейд ин Чайна със щампа Русия?

Това титаново покритие що за чудо е? Имам едни бош свредла за бетон с волфрамов карбид, много съм доволен от тях. Ама другите им бургии не струват, или тези, които се продават в България. Дайте насоки за някакви доказани производители, искам хубав инструмент за непрофесионална употреба, от който сте доволни.
EDI - майстор
За титанов нитрид вероятно става дума, и тук се продават разни.Явява се нещо като износоустойчив слой.Иначе съм доволен от КЕЙЛ и АЛПЕН.Естествено, не ги ползвам професионално, не мога да кажа как се държат при серийно производство.Има все още и български свредла тук, там, също така търси кобалтови свредла.Кобалтовите на АЛПЕН са с 5% кобалт в състава на стоманата, не само с кобалтово покритие.
mobilis - специалист
Благодаря, ще погледна в нета.
preslav - майстор
EDI написа:
За титанов нитрид вероятно става дума, и тук се продават разни.Явява се нещо като износоустойчив слой.Иначе съм доволен от КЕЙЛ и АЛПЕН.Естествено, не ги ползвам професионално, не мога да кажа как се държат при серийно производство.Има все още и български свредла тук, там, също така търси кобалтови свредла.Кобалтовите на АЛПЕН са с 5% кобалт в състава на стоманата, не само с кобалтово покритие.
Аз съм ЗА кобалтовите свредла - единствено нещо, с което съм пробивал неръждавейка като халва. Цената е доста по-висока от тази на обикновените, но при условие, че изпушвам по десетина свредла на седмица изобщо не бих се замислил какви да си взема.
dragozow - майстор
Аз имам кобалтови на Hitachi, продавам няколко размера на бройка. До сега никой не се е оплакал. Не са много скъпи.
EDI - майстор
mobilis написа:
Благодаря, ще погледна в нета.
От тук си купувам АЛПЕН - http://www.avlonbg.com/bg/72-svredla-i-frezeri .Има и комплекти, има и единични.
zmiori - специалист
preslav написа:
EDI написа:
Аз съм ЗА кобалтовите свредла - единствено нещо, с което съм пробивал неръждавейка като халва. Цената е доста по-висока от тази на обикновените, но при условие, че изпушвам по десетина свредла на седмица изобщо не бих се замислил какви да си взема.

Цена кобалтово свредло - 4мм.=4лв.
Avas_co - майстор
zmiori написа:
preslav написа:
EDI написа:

Цена кобалтово свредло - 4мм.=4лв.
Много ли е ?
На Алпен съм ползвал за бетон и не бяха лоши, за метал също май не са им никак зле.
Последно ползвам някакви на Река, водят ги ултра кобалт ( имат някакъв шантав лилав цвят), и съм много доволен, четворката е там някъде, към 4 лева, дупчат уникално, карат доста, и се чупят доста трудно ( последното мислех, че е субективно, но тия дни, на един обект, с едно приятно типче се разговорихме и ми разправя, че намерил някакви свредла наскоро и били много добри, пък много трудно ги чупил, и ми изкара от въпросните, пък аз си ги ползвам, от бая време), а аз основно ползвам 3-4 мм.
Ако на някой му е интересно, нека мине през магазин Вяра в Пловдив, имат разни кобалтови свредла за по няколко десетки лева, за някакви милиметри под десет.
Нямам идея колко са вълшебни за тия пари.
mobilis - специалист
Здравейте отново. и благодаря за взетото отношение. В крайна сметка взех руските бургии от продавалника. Кутията е малко недодялана (по руски :-D ), но бургийките мисля, че са ОК. За домашна употреба стават - пробих 10 отвора във винкел, правят добра стружка, доволен съм като за употреба от време на време. Преди имах едни Бош от Практикер - след петата дупка не искат да пробиват повече. Явно много груби ментета и се чудя защо въобще ги продават?!
Иначе за кобалтовите бургии - 40 кинта комплект май са неоправдани пари за домашна употреба.

Тема "Дайте препоръка за читави свредла за метал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: