Здравейте, очаква ме основен ремонт на баня - къртене на плочки от бай-Тошово време и дълбаене на канали. Живея в панелен блок от 50-те години и бетонът не се дава на нищо. Имам един малък перфоратор 2470 и един малък райдер за къртене, но те няма да ми свършат работа. Питането ми е дали да си купя голяма машина "куче-марка" или да си взема под наем нещо сериозно? Спрял съм се на това като вариант http://www.raider.bg/bg/detail_15.html . Ясно е, че не докарва 10j, но дали ще издържи, или да си взема под наем 7-46 de примерно? Цената на райдера е 300 лв, наем на gbh 7-46 de е 25лв, а на gsh 11 е 22лв. Най-вероятно ще ми се наложи и да дупча, затова гледам перфоратори. Покупката на професионална техника не е вариант, защото ползвам машините за хоби цели, а големите перфоратори/къртачи са по над 1000 лв. Ако райдерчето е читаво и ще мога да си свърша ремонта и да остане за в бъдеще, ако се наложи, предпочитам да взема него. Има ли някой, който да си е купил тази машина и да има някакви отзиви за нея?
Ел. инструментите. Консумативи.
van4o_m
- специалист
70 мнения в "Покупка на перфоратор"
turbocharged
- специалист
Защо не пробваш първо с това което имаш. Недей да се плашиш предварително. С Makita 2470 и по-малко с един китайско-немски перфоратор с долен двигател що къртене изкъртихме не е за гледане.
MASTER
- специалист
Къртенето на плочки от бай Тошово време не е никаква грижа - фаянс,който се чупи и пада сам. Лепенето е с разтвор от цимент и пясък на кюфтета, с много въздух по периферията на плочките. Отлепва се много лесно от панела (по него време ни лепила, ни грундове имаше
)
Копането на канал е малко по друга бира. Там вече е яката работа. Просечи си предварително пътя на каналите с ъглошлайф с метален диск(два сряза на границите на канала) и после за един ден си наеми подходяща машина с подходящ инструмент за канали и екшън.
Няма смисъл да се вкарваш в излишни разходи за покупки.

Копането на канал е малко по друга бира. Там вече е яката работа. Просечи си предварително пътя на каналите с ъглошлайф с метален диск(два сряза на границите на канала) и после за един ден си наеми подходяща машина с подходящ инструмент за канали и екшън.
Няма смисъл да се вкарваш в излишни разходи за покупки.
van4o_m
- специалист
Благодаря за отоворите! Ще се пробвам да свърша колкото мога с моите машинки, пък ако се наложи или видя много зор ще отскоча до Киров да си взема по-сериозна техника под наем. Като видях как са лепени плочките, и как, тогава май всеки се е писал майстор, може и да не се наложи изобщо
. Като реша да правя нещо и винаги се нахвърлям да гледам техника, без да съм преценил дали ми е толкова необходима и съм много благодарен, че ме разубедихте и ще спестя някой лев! Наздраве!
П.С. Упражнението с каналите го бях пробвал и за 2 мин. нищо не се виждаше в стаята. След това пробвах с помощник, който да държи тръбата на прахосмукачката зад флекса и се получи доста задоволителен резултат. Ще хвана някой приятел и таман ще има с кой да полеем свършената работа.

П.С. Упражнението с каналите го бях пробвал и за 2 мин. нищо не се виждаше в стаята. След това пробвах с помощник, който да държи тръбата на прахосмукачката зад флекса и се получи доста задоволителен резултат. Ще хвана някой приятел и таман ще има с кой да полеем свършената работа.
MamaMy
- майстор
van4o_m написа: П.С. Упражнението с каналите го бях пробвал и за 2 мин. нищо не се виждаше в стаята. След това пробвах с помощник, който да държи тръбата на прахосмукачката зад флекса и се получи доста задоволителен резултат. Ще хвана някой приятел и таман ще има с кой да полеем свършената работа.Хората са измислили фреза за канали за тая работа. Днес резнах 8 метра с една и съм доста доволен. Почти нямаше пепеляк. Прави едновременно и двата сряза. Кутията си лови всичко и прахосмукачката го дърпа. Преди с ъглошлайфа не се виждаше три дена след мене

koveslav
- майстор
van4o_m написа:Здравейте, очаква ме основен ремонт на баня - къртене на плочки от бай-Тошово време и дълбаене на канали. Живея в панелен блок от 50-те години и бетонът не се дава на нищо. Имам един малък перфоратор 2470 и един малък райдер за къртене, но те няма да ми свършат работа.......Преди 8-9 години бях пред твоята дилема.Правех основен ремонт на два санитарни възела и проектирах изграждането и на "парно".За къртенето и извозването фирма искаше около 500лв.Взех си един тъп жълт Айнхел с долен мотор за 100лв. Само че-изкъртвам известно количество и щом отпадъка се понатрупа в краката ми насипвам в кофи,слизам до ремаркето...машината поизстива през това време и започвам пак.
Работи винаги със добре заточени и подходящи за операциите инструменти и с организация,подходяща за възможностите на техниката ти и хич да не ти пука.Остави другото,ами този Айнхел все още е жив и се ползва чат-пат .....
Chefo77
- майстор
koveslav написа: ...Взех си един тъп жълт Айнхел с долен мотор за 100лв. Само че-изкъртвам известно количество и щом отпадъка се понатрупа в краката ми насипвам в кофи,слизам до ремаркето...машината поизстива през това време и започвам пак.Абсолютно същото го направих и аз, когато ремонтирах детската. Купих оранжев Айнхел с долен мотор, изкъртих всичко, след което ... го продадох ... с 8 % надолу от цената, на която го купих

MASTER
- специалист
MamaMy написа:van4o_m написа: П.С. Упражнението с каналите го бях пробвал и за 2 мин. нищо не се виждаше в стаята. След това пробвах с помощник, който да държи тръбата на прахосмукачката зад флекса и се получи доста задоволителен резултат. Ще хвана някой приятел и таман ще има с кой да полеем свършената работа.Хората са измислили фреза за канали за тая работа. Днес резнах 8 метра с една и съм доста доволен. Почти нямаше пепеляк. Прави едновременно и двата сряза. Кутията си лови всичко и прахосмукачката го дърпа. Преди с ъглошлайфа не се виждаше три дена след мене
Фрезата за канали е супер за тухли, но за бетон си е мъка, граничеща с мазохизъм. Освен ако не си Шварценегер,и нямаш един куп резервни дискове.
Между другото, трудно се намират хора,които да дълбаят и в тухла

Отделен въпрос е, че хубава фреза и подходяща прахосмукачка струват над 20 пъти повече от елементарен перфоратор,който човека се мъчи да избегне да плати.
Тема "Покупка на перфоратор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература