• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Ел. инструментите. Консумативи.
van4o_m - специалист
Здравейте, очаква ме основен ремонт на баня - къртене на плочки от бай-Тошово време и дълбаене на канали. Живея в панелен блок от 50-те години и бетонът не се дава на нищо. Имам един малък перфоратор 2470 и един малък райдер за къртене, но те няма да ми свършат работа. Питането ми е дали да си купя голяма машина "куче-марка" или да си взема под наем нещо сериозно? Спрял съм се на това като вариант http://www.raider.bg/bg/detail_15.html . Ясно е, че не докарва 10j, но дали ще издържи, или да си взема под наем 7-46 de примерно? Цената на райдера е 300 лв, наем на gbh 7-46 de е 25лв, а на gsh 11 е 22лв. Най-вероятно ще ми се наложи и да дупча, затова гледам перфоратори. Покупката на професионална техника не е вариант, защото ползвам машините за хоби цели, а големите перфоратори/къртачи са по над 1000 лв. Ако райдерчето е читаво и ще мога да си свърша ремонта и да остане за в бъдеще, ако се наложи, предпочитам да взема него. Има ли някой, който да си е купил тази машина и да има някакви отзиви за нея?
turbocharged - специалист
Защо не пробваш първо с това което имаш. Недей да се плашиш предварително. С Makita 2470 и по-малко с един китайско-немски перфоратор с долен двигател що къртене изкъртихме не е за гледане.
MASTER - специалист
Къртенето на плочки от бай Тошово време не е никаква грижа - фаянс,който се чупи и пада сам. Лепенето е с разтвор от цимент и пясък на кюфтета, с много въздух по периферията на плочките. Отлепва се много лесно от панела (по него време ни лепила, ни грундове имаше :-D )

Копането на канал е малко по друга бира. Там вече е яката работа. Просечи си предварително пътя на каналите с ъглошлайф с метален диск(два сряза на границите на канала) и после за един ден си наеми подходяща машина с подходящ инструмент за канали и екшън.

Няма смисъл да се вкарваш в излишни разходи за покупки.
van4o_m - специалист
Благодаря за отоворите! Ще се пробвам да свърша колкото мога с моите машинки, пък ако се наложи или видя много зор ще отскоча до Киров да си взема по-сериозна техника под наем. Като видях как са лепени плочките, и как, тогава май всеки се е писал майстор, може и да не се наложи изобщо :-D . Като реша да правя нещо и винаги се нахвърлям да гледам техника, без да съм преценил дали ми е толкова необходима и съм много благодарен, че ме разубедихте и ще спестя някой лев! Наздраве! :partyman:
П.С. Упражнението с каналите го бях пробвал и за 2 мин. нищо не се виждаше в стаята. След това пробвах с помощник, който да държи тръбата на прахосмукачката зад флекса и се получи доста задоволителен резултат. Ще хвана някой приятел и таман ще има с кой да полеем свършената работа.
stiv1961 - майстор
Одеве минах през Лидъл за кафе и мернах, че има 5-6 перфоратора Парксайд на 99 лв. останали от предишна прИмоция.
MamaMy - майстор
van4o_m написа:
П.С. Упражнението с каналите го бях пробвал и за 2 мин. нищо не се виждаше в стаята. След това пробвах с помощник, който да държи тръбата на прахосмукачката зад флекса и се получи доста задоволителен резултат. Ще хвана някой приятел и таман ще има с кой да полеем свършената работа.
Хората са измислили фреза за канали за тая работа. Днес резнах 8 метра с една и съм доста доволен. Почти нямаше пепеляк. Прави едновременно и двата сряза. Кутията си лови всичко и прахосмукачката го дърпа. Преди с ъглошлайфа не се виждаше три дена след мене :-D
koveslav - майстор
van4o_m написа:
Здравейте, очаква ме основен ремонт на баня - къртене на плочки от бай-Тошово време и дълбаене на канали. Живея в панелен блок от 50-те години и бетонът не се дава на нищо. Имам един малък перфоратор 2470 и един малък райдер за къртене, но те няма да ми свършат работа.......
Преди 8-9 години бях пред твоята дилема.Правех основен ремонт на два санитарни възела и проектирах изграждането и на "парно".За къртенето и извозването фирма искаше около 500лв.Взех си един тъп жълт Айнхел с долен мотор за 100лв. Само че-изкъртвам известно количество и щом отпадъка се понатрупа в краката ми насипвам в кофи,слизам до ремаркето...машината поизстива през това време и започвам пак.
Работи винаги със добре заточени и подходящи за операциите инструменти и с организация,подходяща за възможностите на техниката ти и хич да не ти пука.Остави другото,ами този Айнхел все още е жив и се ползва чат-пат .....
Chefo77 - майстор
koveslav написа:
...Взех си един тъп жълт Айнхел с долен мотор за 100лв. Само че-изкъртвам известно количество и щом отпадъка се понатрупа в краката ми насипвам в кофи,слизам до ремаркето...машината поизстива през това време и започвам пак.
Абсолютно същото го направих и аз, когато ремонтирах детската. Купих оранжев Айнхел с долен мотор, изкъртих всичко, след което ... го продадох ... с 8 % надолу от цената, на която го купих :lol:
MASTER - специалист
MamaMy написа:
van4o_m написа:
Хората са измислили фреза за канали за тая работа. Днес резнах 8 метра с една и съм доста доволен. Почти нямаше пепеляк. Прави едновременно и двата сряза. Кутията си лови всичко и прахосмукачката го дърпа. Преди с ъглошлайфа не се виждаше три дена след мене :-D

Фрезата за канали е супер за тухли, но за бетон си е мъка, граничеща с мазохизъм. Освен ако не си Шварценегер,и нямаш един куп резервни дискове.
Между другото, трудно се намират хора,които да дълбаят и в тухла :-D :-D помощник електрикер се казва тази професия и няма хич кандидати.

Отделен въпрос е, че хубава фреза и подходяща прахосмукачка струват над 20 пъти повече от елементарен перфоратор,който човека се мъчи да избегне да плати.
MamaMy - майстор
Нова фреза на Спарки е 200лв от подаръците. Аз дърпах с "хубава" прахосмукачка НЕО. Цена 50 лв. Прежалена е преди 2 години и от тогава е смъртник, но държи. Само да има нови торбички.
За бетон наистина е бавна, но там няма бързо и хубаво.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Покупка на перфоратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: