• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ел. инструментите. Консумативи.
tottenham - специалист
предстой ми закупуване на винтоверт и в тази връзка бихте ли ме посъветвали каква марка и модел да закупя. не е за профи нужди. днес видях един на СКИЛ 14.4 волта, акумулаторен за 99лв.?
UNIOR - модератор
Не е лоша машинката за домашни цели е добър избор,въртящия момент е само 12Nm но за винтове до 5-6mm е напълно достатъчно, Но ако искаш изчакай няколко дена още, предстои промоция на Скил от 01.08. - 31.08.2007 , сигурен съм че ще има и колмплект с две батерии на сносна цена.
lakosste - специалист
а какво ще кажете за спарки BP 15E.аз имам скил и съм страшно недоволен батерията се разрежда а машинката е само на половин година.и съм далеч от мисълта да се поставят спарки и скил на един кантар/мисля че го прочетох това тук във форума/
velsi - Почетен майстор
Според мене този модел на Спарки е съизмерими с на Скил. Може би единствено това, че батерията на Спарки е 1,5 Аh срещу 1,2 на Скил. Но типа на елементите е същия: NiCa, което означава, че пак ще има голям саморазряд. Аз също имам Скил, като цяло съм доволен, но проблема със саморазряда на батериите го има и наистина е много дразнещо. За какво са ми две батерии, когато едната винаги я намирам разредена, когато ми потрябва?! Забелязал съм обаче много интересен парадокс: ако заредя батерията и я оставя "да ми е готова за работа" след седмица примерно я намирам негодна за ползване. Ако обаче я заредя и веднага я ползвам, макар и за няколко винта, след време като ми потрябва все още може да се работи нормално. Аз лично не мога да намеря някаква логика.
UNIOR - модератор
Velsi, и на мен ми се е случвало това, и аз също няможах да намеря отговор на въпроса.

а Що се отнася за BR15 E
Изображение
като цяло има добри характеристики, а именно 25Nm-въртящ момент, винтовете които може да завива са до 6мм., времето на заряд е 1час, в комплекта са две батерии, две скорости от 0-350/0-1100 об.
а и цената и е сравнително ниска имайки предвид гореизброените характеристики: 210лв.

да си призная честно я предлагам от скоро, и всеоще нямам пълен поглед върху новите модели акумолаторни отверки на Спарки, Но мога да споделя моите впечатления от мащинката, малко е тешка , и не е добре балансирана, мисля че е по подходяща за хора които имат нужда от такъв инструмент но не работет постоянно с него
tottenham - специалист
а относно батерийте, ако са на повече волтове какво е отражението върху машинката и оправдано ли е закупуването на Литиеви батерий.
а днес видях един майстор, който ми заяви, че преди няколко месеца е закупил Еинхел с 2бр. батерий за 60лв.
lakosste - специалист
а какви алтернативи ми предлагате вместо спарки но този проблем с разреждането да го няма и за какви цени говорим
velsi - Почетен майстор
Идеята е, че при по-голямо напрежение тока е по-малък. Съответно батерията ще издържа по-дълго време при нормално натоварване и при върхово натоварване ще може да осигури по-голям ток. Не случайно по-мощните машини са с батерии на по-голям вотаж. За Ейнхела това не се отнася. Еднакво дървени са всичките им модели, независимо от волтажа.
крум - специалист
С такъв Ейнхел един колега си направи цялата къща. Преди да се захване, помещението беше един гол таван около 120-150 квадрата.
Всичко сега е облицовано с гипсокартон. Преградните стени също.
Изхабили са десетки килограми винтове - никъде не е пестен материал.
И... Ейнхела не издържа всекидневната, двугодишна употреба. Последния път се похвали, че се позачупил и не знае дали няма да се налага нова инвестиция.
Цената му в момента е около 75 лв. Според мен е доста добър вариант, ако не искаш да харчиш пари и няма да работиш всеки ден с него - ще трябва да даваш по няколко дни на ръцете си да почиват, че е тежък и неудобен :D
Ако можеш да си намериш някой да ти внесе машината от Щатите, там цените са 3-4 пъти по-ниски.
За сравнение B&D, който тук струва 300 лв, там струва $65.
За Макита да не говорим, че съм пристрастен.

От друга страна наскоро в Метро имаше B&D за 100-тина лева. Предполагам най-голия модел.
Колеги в работата споделят, че единствено на B&D батериите стават за нещо.

Литиевите батерии имат следните предимства:
1. Повече зареждания = повече живот като време
2. По-бавно се саморазреждат. В описанието на батериите на моя винтоверт дават до 1 година годност на работа от последното зареждане
3. По-бързо се зареждат - батериите за моя винтоверт са 2 вида - 1.5Аh и 3Ah. Малките се зареждат за 15 минути (по спецификация и е проверено с практика). Големите се зареждат за 28 минути (по спецификация).

Имат следните недостатъци:
1. Когато работят, при разреждане напрежението накрая пада много бързо. Хора се оплакват, че лампи с Li-Ion батерии се гасят внезапно при намаляване на тока, докато при лампи с други батерии (Ni-Ca, Ni-Mh...) лампата не загасва отведнъж, а се намалява осветеността и имаш време да се измъкнеш от където си се наврял и да смениш батериите. При винтоверта е същото - като ти свършва батерията, машината остава без силици и ако ти трябва още един напън за 1 винтче, ще трябва да слезеш от стълбата и да си смениш батерията.
UNIOR - модератор
lakosste написа:
а какви алтернативи ми предлагате вместо спарки но този проблем с разреждането да го няма и за какви цени говорим
Единственото рещение е литиева батерия, но качествените машини с такива батерии са все още доста скъпи у нас.

Но мога да те насоча към този модел на Бош PSR 14.4-2 LI литиево-йонен акумолаторен двускоростен винтоверт
Изображение
по спецификация му дават с едно зареждане, че може да завие 250бр. винтове(ама какъв размер и в какъв материал :? )
въртящия момент може да достигне до 30Nm.
До колкото си спомням саморазряда на литиевите баперии, специално на Бош е между 2-3% месечно.
погледни този линк за повече инфо
http://www.bosch.bg/bg/products/powerto ... ws_703.htm
цена:279,00
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: