Ел. инструментите. Консумативи.
lz1mak - специалист
Здравейте,

В петък, преди два дни, си купих ъглошлайф Макита GA-5040C.
Говорим за любителско ползване, за сравнение - предишния ми ъглошлайф е пак 125мм Парксайд от Лидл /отново с регулиране на оборотите/. Средно за 3 години е направил общо под 1 час работа. Обикновено съм рязал болчета М3, полиране с шкурка. Отново ще го ползвам за подобни неща, не повече от 20 минути работа за година.

Сега на въпроса, 2 наблюдения и дали те са ОК за уж професионална техника в ръцете на любител.

1. Пускам го на празен ход, на най-ниските обороти, без диск. За 30-40 секунди въртене и редуктора усезаемо загрява, говорим без никакво натоварване. Отворите за вентилация са открити и има хубава циркулация на въздуха. Пробвах и на високите обороти, диск с дебелина 1мм Инокс, отрязвам четири 3мм болчета и вече е доста повече загрял. Като го изкарах от кутията (след прибиране от офиса на куриера) имаше 2-3 капчици масло под редуктора, избърсах ги с парцалче.
2. Има лек луфт между двете части на корпуса от синя и черна пласмаса, леко се усукват едно спрямо друго. До милиметър е това усукване, осезаемо е даже за любител.

Това са двата ми въпроса към хора ползващи такава техника. Аз си бях много доволен от Парксайд за моите нужди, но забелязах спукване на редуторната кутия и решид да купя нова машина. Нямам кураж да работя с подобен дефект на ъглошлайф.

Благодаря

Прикачен файл:
GA5040-Slider.jpg
GA5040-Slider.jpg (30.96 KиБ) Видяна 688 пъти
lz1mak - специалист
нед авг 18, 2019 12:00 pmhidrazin написа:
Купил си го от къде?
:partyman:

Тръпкови ООД, Варна. Купих го през интернет
npace - специалист
нед авг 18, 2019 12:24 pmlz1mak написа:
Купих го през интернет
По закон имаш право до 2 седмици след покупката да го върнеш без да даваш обяснения. :partyman:
През интернет може да си купиш Спарки от завода. :-D
lz1mak - специалист
нед авг 18, 2019 1:23 pmnpace написа:
нед авг 18, 2019 12:24 pmlz1mak написа:
Купих го през интернет
По закон имаш право до 2 седмици след покупката без да даваш обяснения. :partyman:
ОК, ще го имам като опция. Въпроса бе дали е нормално това бързо затопляне и то без натоварване. Аз лесно мога да му измисля и натоварване, но допускам тогава още повече ще загрее.

Без да разбирам от ъглошлайфи, втория ми избор бе да си поръчам от немците ълошлайф Flex 125mm (той идваше по-скъп от Макита близо двойно, не зная дали е добро като марка). Оак имаше регулиране на обороти при същата мощност 1400W.

Благодаря
plamen6703 - майстор
нед авг 18, 2019 11:04 amlz1mak написа:
1. Пускам го на празен ход, на най-ниските обороти, без диск. За 30-40 секунди въртене и редуктора усезаемо загрява, говорим без никакво натоварване.
Само това първото е достатъчно като обяснение, ако няма излишен драматизъм и всичко е както го описваш, това направо го връщай обратно без обяснения и си прибери парите. :partyman:
Kumay - майстор
Много е вероятно да е много стегнат предния лагер на ротора, макар че вече трябва да се е развъртял.
При Макита го има този момент, затова винаги преди да изпратя машина по куриер я пробвам около минута, за да видя как се държи.
Дори и при тях има издънки понякога, макар и рядко! Последно имах един GA5030R на който зъбната двойка не беше зацепена както трябва и ромолеше доста.
ESPACE - майстор
Мой познат си купи точно GA5030R повлиян от масовото възхваляване на Makita. Показа ми го един ден и сподели че не бил очарован. Пробвах го, работи със странен звук, не ме впечатли с нищо. Никога не бих го предпочел пред аналогичен син Bosch. Относно загряването съм забелязал че най-малко греят редукторите на Sparky, но там трябва да си с голяма лапа за работиш удобно с една ръка.
Kumay - майстор
нед авг 18, 2019 5:02 pmESPACE написа:
Мой познат си купи точно GA5030R повлиян от масовото възхваляване на Makita. И има за какво! Показа ми го един ден и сподели че не бил очарован. Пробвах го, работи със странен звук, не ме впечатли с нищо
Ами той хайвана си казва, че нещо не му е наред ама... :axe:
ESPACE - майстор
А, моля те. Без редактиране в цитата [-X ! Това си е твое мнение, не ми го приписвай. Моите предпочитания са други, но не държа да ги натрапвам на всички. Когато нещо ми хареса, не страдам от скрупули да го похваля, но в случая са се изложили.
Последна промяна от ESPACE на нед авг 18, 2019 5:41 pm, променено общо 1 път.

Тема "Макита GA-5040C - нужда от съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: