Ел. инструментите. Консумативи.
pif4o - специалист
Колеги отдавна се мотам с една домашна прахосмучка в гаража- работилницата, ама знаете с нея че не става, та се наканих да си купя някоя дето става :) Чудех се между WD 3P на керхер или този Bosch AdvancedVac 20, и двете са с управляващ контакт, и двете в момента са на цена около 220 лева, боша е с 3г гаранция и по голяма мощност, и малко по голям обем, ама пък реномето на WD3 e пословично, та както винаги малко съм объркан кое да избера. И има и един трети вариант WD3 бе контакт на нея тя е около 130 лева, за тази функция ще си купя това и пак ще я имам :) http://steinberger.bg/product/3579/razk ... 1-5-m.html
Лошото е че за това бошче никъде не намирам никакви отзиви.
pif4o - специалист
Колеги до де си пиете кафето аз не седя така, та значи отпада и керхера и боша, боша отпада заради един сериозен недостатък в коснтрукцията, които е възможно да се поправи но след 3 години като изтече гаранцията а до тогава ядове ядове :) Връзката на тръбата с корпуса е много кофи и много фин прах просто заобикаля торбичката и бързо задръства торбата на основния филтър, съответно мощността пада много бързо особено ако се смуче по фин прах. Керхера отпада защото има много оплаквания за изключително силен шум на машината които прогресивно се увеличава с времето, имаше един човек върнал две такива и накрая сменил марката. Та и аз сменям марката маи ще взема макита :) MAKITA VC2000L малко по скъпа от боша и двоино на керхера ама за сега няма лош коментар за нея.
PIP - майстор
Не гледай много мощността, особено консумираната. Смукателната им мощност на хартия е почти еднаква, но не се знае как е мерена (на практика е важно колко си я запазва при почти пълна торба). Освен мощността гледай шум, дължина/размер/качество на маркуч, площ/качество на филтъра, цена на косумативите, качество на изработка. За автоматичния контакт е важно колко вата може да захрани прахосмукачката и дали има закъснение при спирането на инструмента. Най-добре е да ги видиш на живо.

Явно сме писали едновременно
pif4o - специалист
Да, сравнявам ги тези неща, керхера с контакта на него се държи добре, тръгва почти веднага с пускането на инструмента и спира 3-4 сек по късно за да издърпа и каквото има в маркуча. Макитата е простичка, торбичките и са бая скъпички, по 12-15 лева за бройка, за разлика от на керхера дето ги намирам и по 3-4 лв. Универсални за макитата има от тея нитех ли бяха, кви бяха, там са по около 5,50 далеч по разумна цена. Въпроса е да ги има и в магазина не все да ги поръчвам по интернет че и доставка да плащам :) На макитата основния филтър е хубаво че може да се пере и има няква система за самопочистване по време на работата която кои знае върши ли работа ама предвид марката може да не е случайна :) Разлика в цената между двете е 90 лева, макар че тя не е толкова фактор важно е машинката да ми хареса, не робувам на марки но бих предпочел макитата :)
ZEDYCUS - майстор
Имам служебна керхер вд2, изсмукала е праха от пробиването на поне 2-3 хиляди анкера за бетон фи 12, фи16,18 , е не е мръднала нито е шумна. Торбички или оригинални от крез пазарджик или заместители от ТОНИ ФИЛ ООД Пловдив, 96 блок в Тракия(зад покрития зеленчуков пазар). Що поръчваш по нета на Нитек незнам.
Имам и Лавор с допълнителен контакт, добра е и тя, само дето и сменям два пъти двигател, беше първата служебна. Лавор, керхер, бош, фестул и так дале производителят на двигателите е един DOMEL Словения. :-D
pif4o - специалист
За сега макитата надделява, ще я преспя и ще видим :) Просто в момента е на промоция и е на добра цена, инак не бих я погледнал за цена от над 500 лева :) Гледах и клипове как работи системата за самопочистване на филтъра, оказва се че работи :)
brum - майстор
Аз съм с WD7 и торбичките са драма. Едно, че са по над 10лв бройката и второ, че чакам да ми ги внесат като ми потрябват. Лятото довършвах строителни работи по къщата (шлайфане на замазки, контакти, осветление, мебели, шпакловане и шкурене) и торбичките се задръстваха за норматив. Толкова се видях в чудо, че почнах да ги обръщам и изтупвам. Оказа се, че една торбичка носи на 5-6 пълнения преди да почне да се забелязва спад в мощността на засмукване. После ме светнаха, че можело и да се перат, но нямах успех с този метод.

Накрая монтирах циклон преди прахосмукачката и рязко забравих за проблемите с торбичките. Изби си парите за 1 седмица - точно тогава се наложи да изравнявам подовите замазки. Торбата събират съвсем финият прахоляк и на 20-30 литра отпадък в циклона я обръщам, изтупвам и я връщам обратно.

И сега за марката - WD7-то ми е на над 10 години. Често е работила с часове без почивка (събира стружките от CNC рутера). Вчера почна да променя звука. Или лагер на мотора, или четки. Ще чакам да спре и ще я мисля. Та Керхер (поне старите) държат на бой.

А за почистването на филтъра - и WD7-то ми има такова. Върши работа само ако се ползва без торбичката. До сега с торбичка не съм забелязал разлика в работата преди и след използването на бутона.
PIP - майстор
Аз торбите ги носня на шивач веднага след като ги купя да им сложи цип понеже често се налага да ги празня по няколко пъти на ден.
pif4o - специалист
Това мисля да направя и аз веднага като купя прахосмукачката още на оригиналната торбичка :) ама понеже имам шевна машина и шивач няма да ми трябва :-D Та последно колеги май ще е макитата :) утре сигурно ще я поръчам, нека събера малко инфо още за нея и така :)
Lutchezar - специалист
Помисли си и за циклон. Какъвто и да е, дори "направи си сам" .

Тема "Мнение за тази прахосмукачка Bosch AdvancedVac 20" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: