• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
hidrazin - майстор
нед авг 24, 2025 7:14 pmSvetoslavoff1 написа:
... замислям да направя по-сериозна конструкция ...
Тая конструкция всяка година ли ще трябва да я сглобяваш и разглобяваш?
Ако да, какви други фитинги ще ти трябват освен Т-образни?
...Просто не ми е ясно каква точно конструкция мислиш да правиш.
Може да има и "по-леки" варианти. Включително финансово...
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
Не, не смятам да я разглобявам. "Т" образния го посочих само като пример, че има фитинги за тръби 1", а моите са с няколко десети по-дебели и питах дали фитингите за 1" имат достатъчно луфт да поемат няколко десети в повече. Морският дракон ми даде насочваща информация. Предлагат се всякакви фитинги- т, кръстати, ъглови, скъсени, удължени.
Все още съм във фаза идеен проект - няколко вертикали, над тях хоризонтала, това с наличните тръби. Срещу това, на около 6-7м удължители на коловете на лозенцето и хоризонтала, която ги свързва, тя ще е с останало от строежа арматурно желязо фи 16мм. Между двете хоризонтали няколко реда тел 3мм и отгоре мрежата, хваната вероятно със свински опашки на двете хоризонтали и теловете.
А иначе варианти за свързване на тръбите - класиката с тел на кръст :), отвори и винтови сглобки, заваряване на парчета шина с отвори и пак с винтове...
Попаднах и на фитингите 1", за които и отворих темата.
Все още има време за умуване, че да приключи активния сезон.
hidrazin - майстор
вт авг 26, 2025 11:50 amSvetoslavoff1 написа:
няколко вертикали, над тях хоризонтала, това с наличните тръби. Срещу това, на около 6-7м удължители на коловете на лозенцето и хоризонтала, която ги свързва, тя ще е с останало от строежа арматурно желязо фи 16мм. Между двете хоризонтали няколко реда тел 3мм и отгоре мрежата, хваната вероятно със свински опашки на двете хоризонтали и теловете.
Тъй както го разбирам мрежата ще е хоризонтална? - [-X
Трябва да е нещо двускатно. Мрежата освен за сянка работи и срещу градушка.
Я си представи на тези 6-7 метра колко стотици килограма ледени топчета ще събере... :-D
Трябва да е на скат за да се изсулва леда...
Пък и 6-7 метра е прекалено много за желязце ф16
вт авг 26, 2025 11:50 amSvetoslavoff1 написа:
Не, не смятам да я разглобявам.
Ми тогава що се фърлящ на тези скъпи фитинги? Само онова Т дето показа е към 15 кинта.
Заварка. Или поцинковани фитинги за водопровод.
Една поцинкована тетка 1" е към 5 кинта.
Ще кажеш че трябва и резби на тръбите да правиш...
Е, ами все някой ще ти услужи с винтонарезна дъска или в продавалника ги има по 60-70 кинта.
Освен че ще стане по-здрави, след време даже може да разглобиш конструкцията...
Svetoslavoff1 - майстор
Ама ме четеш като Дявола Евангелието :) шегичка.
Споделих нещата в съвсем идеен вид, без височини, наклони. Просто исках да си изясня един от начините за тръбна сглобка, в случая с тези фитинги.
А фи16 ще е напречката над коловете на лозенцето, които са през 1,3м и ми се струва малко вероятно да поддаде.
Преди години сам си правих инсталацията на селското къще с тръби 1/2" и 3/4" и си мислех, че съм приключил с наразване на резби, а ти ме пращаш на 1" :), не че е невъзможно, има време за отлежаване и обмисляне, дали да е бюджетно или мързеливо.
Че има вероятност и за градушка, не съм забравил, но за 30-ина години откакто практикувам агрофитнеса падна един път без да побелее земята.
Като всяко техническо решение, дано да намеря разумния компромис.
hidrazin - майстор
вт авг 26, 2025 5:45 pmSvetoslavoff1 написа:
Ама ме четеш като Дявола Евангелието :) шегичка.
Не бре, ама от това описание и без никаква "картинка" дори и надраскана, какво да си мисля?
Притесних се че си наФърлил на тези фитинги... А фитингите вървят кат' топъл хляб (но вече не и български де).
То 15-20 фитинга отиват на 200 и отгоре кинта. Та те за това...
вт авг 26, 2025 5:45 pmSvetoslavoff1 написа:
...но за 30-ина години откакто практикувам агрофитнеса падна един път без да побелее земята.
Не дърпай дявола за опашката... :-D У Варна и наоколо не сте "застраховани" против градушки. :-D
То и аз бях "новобранец"... Ето снимка как си слагах първоначално мрежата - хоризонтално.
Коловете - от стоманена тръба. Отгоре нахлузени PVC шишета от безалкохолно за да може коловете да не късат мрежата.
В краищата - мрежата привързана за коловете.
Някъде преди 15 години...

Прикачен файл:
Хоризонтална мрежа градушка.jpg

Докато следващата година тъкмо я бях сложил и ... запраска градушка.
На мрежата се събра много лед и започна да поддава...
Поради липса на странично сложена мрежа, градушката ми видя сметката на първите два реда домати.
Тъй като градушката почти никога не пада строго вертикално, в моя случай влезе "косо" под мрежата и ...
Ииии... от тогава освен отгоре, слагам мрежа и отстрани - от сверената и и от западната страна.
У мое село само от там "бият" градушките...
Успех! И дай да го мислим ... зимата. :-D
P.S. У Варна градушки няма ... - Градушка с размер на орех удари Варна
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря за споделения опит!
  • 1
  • 2

Тема "тръбна сглобка фи 33,7мм" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: