• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
чет окт 30, 2025 7:42 pmgogo7777 написа:
От там идва размиването. При дърводелците е едно при железарите друго. При стоманена конструкция и покриване с панели т.нар. "ребра" (както и аз ги кръстих неправилно) се слагат надлъжно на покрива и се наричат столици. По фасадите гредите, за които се коват панелите също се наричат столици.
:drinkers:
Хубаво си е да имаш програмка под ръка, която ще ти "направи" конструкция според какво въведеш. Не да се чудиш къде да ковеш панел с 90см. ширина, след като си "разбичил" покрива само на три ребра......ъъъъ столици ли бяха?!!!
Ако няма инженер с компютър, Алекс си напъва акъла по всеки един "параграф" на металната стаичка. За количествената сметка е важно, освен ако финансовата не е от голямо значение.
Също и "подводните камъни" при заниманията с неприсъщи занятия са от значение. Той затова пита.
gogo7777 - майстор
Няма никакво значение ширината на панела. Определящо е дебелината му и от там броя на столиците. Минимума е 3 броя столици.
Ал_ - специалист
Трифоне, широчината на панела е успоредно на ребростолиците, това има предвид gogo
За стрехите не мисля, че има нужда от надстърчащи профили, но това си зависи от панела.
На мен лично нещо не ми се нрави особено предложението на бетатестъра.
А иначе, без да звучи грубо
Трифон П.Трифонов написа:
Алекс си напъва акъла

Това според мен липсва
kr1100 - майстор
съб окт 25, 2025 7:56 pmaleksnp написа:
...В Монолит 99, от където ще пазарувам, панелите са широки 90 см. и са дълги по 13 м.
Кой ще ти транспортира панели 13м дълги ??? - Никой. Мислил ли си ??
Там на място ще трябва да ги режеш със зеге или циркуляр. Не знам с каква дебелина ламарина ще са , но с 0,6 мм ламарина работата е много трудна
hidrazin - майстор
чет окт 30, 2025 10:20 pmkr1100 написа:
Кой ще ти транспортира панели 13м дълги ??? - Никой. Мислил ли си ??
Там на място ще трябва да ги режеш със зеге или циркуляр. Не знам с каква дебелина ламарина ще са , но с 0,6 мм ламарина работата е много трудна
Айде престане да го "пунтирате"...
Да беше погледнал че въпросната фирма предлага и транспорт.
На всичкото отгоре е и от неговия град... Тя цяла Горна Оряховица се събира в квадрат със страна 2 километра...
На всичкото отгоре предлагат и разкрой на ламарини, газово-плазмено рязане, линия за напречен разкрой на черна и поцинкована ламарина до 2мм дебелина и ширина до 1250мм...
Що не и рязане на термопанели? Въпрос на питане...
Ако му ги нарежат мое да си ги транспортира и с каруца... :-D
:partyman:
XF4-C50/60 - специалист
чет окт 30, 2025 8:06 amaleksnp написа:
XF4-C50/60 написа:
Столици 60х40х3
L=2м
Столици 100х40х3
L=3м
Колони 40х40х3
Столиците, не трябва ли да са дълги по шест метра?
Да 6м; L=разстояние между колоните
чет окт 30, 2025 8:10 pmBeTaTesTeR написа:
Сложи колони 80х80х3, освен в 4-те ъгъла, сложи и по още две колони на 6 метровите страни, така ще ги разделиш на 3х2м.
чет окт 30, 2025 8:14 pmgogo7777 написа:
...но съвета ми е с 8 колони 60×60×4
Имате ли дори бегла представа, колко могат да носят предложените от вас колони?
Иначе няма ограничения, може и още по-големи и по-скъпи, както колони така и греди.
Ако ще се качва цената, по-добре горещо валцовани профили.
пет окт 31, 2025 12:43 amXF4-C50/60 написа:
...Имате ли дори бегла представа, колко могат да носят предложените от вас колони?
Иначе няма ограничения, може и още по-големи и по-скъпи, както колони така и греди.
Ако ще се качва цената, по-добре горещо валцовани профили.
Имам. Затова, докато идейния проект беше все още за навес, показах онова нефелното.
viewtopic.php?f=56&t=74645&start=20#p1206917
чет окт 30, 2025 9:10 pmАл_ написа:
Трифоне, широчината на панела е успоредно на ребростолиците, това има предвид gogo...
Не е ли крайно време да се оправите с терминологията. Горното звучи абсурдно.
Това имам предвид аз.
aleksnp - специалист
Панелите ги режат по зададен от клиента размер, преди да ги транспортират. Дебелините на панелите, започват от 30 мм.
Последна промяна от aleksnp на съб ное 01, 2025 6:07 am, променено общо 1 път.
aleksnp - специалист
чет окт 30, 2025 8:10 pmBeTaTesTeR написа:
В Практикер има готови прозорци, харесай си там размер и действай по него.
Благодаря. Вече избрах - https://praktiker.bg/bg/Prozorci/PVC-PR ... L/p/237922
Ал_ - специалист
пет окт 31, 2025 5:12 amТрифон П.Трифонов написа:
чет окт 30, 2025 9:10 pmАл_ написа:
ребростолиците
звучи абсурдно.
То това беше и целта. Че ме домързя да напиша цялото "ребра......ъъъъ столици ли бяха". А и виж как веднага разбра за кой елемент говоря :-D
Добре, че и XF4-C50/60 се появи. Вярно, че на чужд гръб тоягите все не стигат, но защо да е така
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Да направим метален навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: