Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
myhouse - напреднал
Здравейте. Търсих из форума, но никъде не намерих, какво ТОЧНО означават съкращенията WIG/TIG? Попрочетох тази сутрин из Гугъл, разбрах някои работи, но не всичко /имайте предвид, че нищо не отбирам от заваряване :lol: /

Интереса ми към темата е, че един приятел се интересува от такава техника и му показах едно списание което донесох. Та там имаше продукта който виждате на снимката. Така и не разбрахме, дали този апарата може да прави цветни заварки, дали може да работи в аргонова среда.... абе май нищо не разбрахме /пустия му немски/ :-D

Та другата част на въпроса ми е, дали този апарат може да се ползва за цветни заварки /и по точно мед и алуминий/ с аргон, става ли за "резак" /каквото и да значи това :? /... Абе въобще струва ли си парите.

На мен ми е ясно, че в тази окомплектовка не може да ги прави тези работи, гледам че има опция за някакъв WIG-kit, та с него дали ще върши работа.... а за това ми е интересно какво значат съкращенията...

Благодаря предварително за отговорите :roll:

П.П. Забравих да напиша, че инструмента няма да бъде подлаган на сериозни натоварвания, в нещо като домашна работилничка ще е....

Прикачен файл

без име.JPG
без име.JPG (89.08 KиБ) Видяна 7543 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
На етикета пише:

1. HERKULES Elektroden-Inverter "L 130 A"
Лекият 3,5 кг. и... заваръчен апарат е идеалният помощник за натоварено изпозване при монтажни работи, а също и в работилници (сервизи). Инверторът "L130A" е универсален за всякакви заваръчни работи на неръждаема стомана, високо- и нисколегирана стомана, както и на цветни метали....
...
...
...
TIG/WIG-функция. Тази функция е специално за фини и прецизни заварки на неръждаема стомана, мед, никел и др. ....
...
TIG/WIG-функцията е само със изпозване на WIG-Schlauchpacket (кид, комплект маркучи), състоящ се от:
- WIG-горелка;
- редуцир-вентил Аргон/СО2 (буквално: понижител на налягане);
- волфрамова игла 1,6 мм (вероятно: волфрамов електрод).

За съжаление нищо не разбирам от заваряване и немският ми е отслабнал доста и ми е трудно да се ориентирам повече.
Дано и това помогне. :)
myhouse - напреднал
Master_Kenobi написа:
...
Много благодаря за помоща. :)

Явно с допълнителните приставки ще свърши работа
LazarGanev - "Велик майстор"
WIG означава Волфрам-Инертен Газ или заваряване с аргон, както е известно по разговорному. Горелката за аргона се продава отделно.Без нея се ползва като обикновен инвертор за електродъгово заваряване.
dragozow - майстор
Комплект за заваряване в аргонова среда за този инвертор струва ~ 300 лв, бутилката се взима отделно под наем. За 230-250 евро можеш да си купиш 130А и от България с гаранция. Цветните метали не може да ги заварява всеки, майсторлък си е и не става само с теория.
rosenred - специалист
В допълнение искам да отбележа, че волфрам е-tungsten на английски,та оттук TIG.
myhouse - напреднал
Благодаря Ви на всички за отговорите.

dragozow, дадох линка от подписа ти на приятелчето, да разгледа и да си направи сметката.
MIG-метал и инертен газ
MAG-метал и активен газ

ВИГ-волфрам и инертен газ
ТИГ-титан и инертен газ

По добре късно отколкто никога.

За майхаус--РЕЗАК е термин от газокислородното РЯЗАНЕ на металите оттам му е името.Ацетиленова горелка номер 8.В завсимост от резача и дюзата може да реже до 160мм стомана.Зависи също от горивния газ и налягането на кислорода.

Нали съм орисан да бъда заварчик. :-D :-D :-D
sparow - специалист
приятел,май не си на ясно с понятията
ТИГ и ВИГ са едно и също,тиг е от англиски и значи нещо тунгстен инерт гас,а българското наименование е ВИГ.! :lol:
и ацетиленена горелка и резака ,са коренно различни,с едното едно време са се заварвали коли ,с другото се режат релси.
само някой ацетиленови горелки стават резаци,като им се смени дюзата.
колкото е по дебел метала ,толко по широка дюза се слага.май вървяха 0.8,1,2,3мм,може да има и повече.

Тема "Въпроси за инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: