Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
zimel написа:
Ако ламарината е дебела (3-4мм.), става с медни електроди на правотоков електрожен.
Ако ламарината е по-тънка (1-2мм.), става с оксижен, като пак се ползват медните електроди за добавъчен материал .
Газът за оксижена трябва да е ацетилен, а не пропан-бутан.
Това изобщо не е вярно-занимавал съм се със заваряване на мед с оксижен доста години и пропан-бутана върши прекрасна работа.Има много видове припои като медно фосфорните са от евтините и струват 50 ст пръчката (което е доста по скъпо ако се купи цяла кутия ),а флюса струва 4-5 лева в зависимост от разфасофката.
joe007 - специалист
victtorbg написа:
Това изобщо не е вярно-занимавал съм се със заваряване на мед с оксижен доста години и пропан-бутана върши прекрасна работа.Има много видове припои като медно фосфорните са от евтините и струват 50 ст пръчката (което е доста по скъпо ако се купи цяла кутия ),а флюса струва 4-5 лева в зависимост от разфасофката.
Може би ако не се бърка запояване със заваряване истината ще излезне наяве. :-D
П.С. На медно-фосфорния припой флюс не му е необходим.(но не пречи) :)
joe007 написа:
victtorbg написа:
Може би ако не се бърка запояване със заваряване истината ще излезне наяве. :-D
П.С. На медно-фосфорния припой флюс не му е необходим.(но не пречи) :)
Необходим му е ако се заварява мед и черно,но може и без него ако се заварява само мед (това са две различни неща).Както и да е,интересно ми е как ще завариш медна ламарина с ацитилен,особено ако е под 1 мм.Това първо.Второ какво разбираш под заваряване?Ако е това да се разтопява самия материал спокойно се постига и с пропан-бутан.
joe007 - специалист
victtorbg написа:
Необходим му е ако се заварява мед и черно,но може и без него ако се заварява само мед (това са две различни неща).Както и да е,интересно ми е как ще завариш медна ламарина с ацитилен,особено ако е под 1 мм.Това първо.Второ какво разбираш под заваряване?Ако е това да се разтопява самия материал спокойно се постига и с пропан-бутан.
Въпроса на темата беше за завряване на мед.(не мед към друго),и аз се придържам към това.
Относно "заваряване" и "запояване" си има ясна формулировка,а не какво мисля аз. :) Просто стават много грешки ако човек мисли за едното пък казва другото.
И заваряването е много сложен процес не е само стопяване.Доста трудничко ще е да заваряваш мед с пропан-бутан при условие че дори стоманите се заваряват трудно с него.А всеки знае медта колко по-голяма топлопроводност има.
П.С.Лично аз не бих заварявал ламарина под 1мм.с горелка и то с пропан-бутан.(или ще я запоя или на ВИГ) :)
Точно защото има разлика между заваряване и запояване зададох този въпрос-какво разбиращ под заваряване,но освен че е много сложен процес друго не разбрах.Медна ламарина под един милиметър се запоява с пробан бутан-аз съм го правил с 0.5мм ( това вече зависи от бренера и уменията ).
joe007 - специалист
victtorbg написа:
Точно защото има разлика между заваряване и запояване зададох този въпрос-какво разбиращ под заваряване,но освен че е много сложен процес друго не разбрах.Медна ламарина под един милиметър се запоява с пробан бутан-аз съм го правил с 0.5мм ( това вече зависи от бренера и уменията ).
Добре де: :) Дефиниция на процеса заваряване
Монолитно съединяване на материали посредством използване на топлина и/или сила (натиск) с или без допълнителен материал. Помощни материали облекчават или правят възможно образуването на заварено съединение. Необходимата енергия се получава от външен източник.
Дефиниция на процеса спояване
Монолитно съединяване или напластяване чрез стопяване или дифузия на припой по граничните повърхнини. При това не се достига солидус-температурата на основните метали.
Да колега,медна ламарина с пропан-бутан се запоява.Нали и аз това казвам.И аз съм го правил. :)
joe007 написа:
victtorbg написа:
Добре де: :) Дефиниция на процеса заваряване
Монолитно съединяване на материали посредством използване на топлина и/или сила (натиск) с или без допълнителен материал. Помощни материали облекчават или правят възможно образуването на заварено съединение. Необходимата енергия се получава от външен източник.
Дефиниция на процеса спояване
Монолитно съединяване или напластяване чрез стопяване или дифузия на припой по граничните повърхнини. При това не се достига солидус-температурата на основните метали.
Да колега,медна ламарина с пропан-бутан се запоява.Нали и аз това казвам.И аз съм го правил. :)
Т.е. при заваряване има разтопяване на материала и/или използване на добавъчен материал,а при запояването няма разтопяване на материала-демек същото което казах в предишния си пост.Както и да е,това няма голямо значение.Мисълта ми беше,че с пропан-бутан може да се разтопи мед и може да се заварява-по-трудно,но може.
joe007 - специалист
Двамата си пишем тука и дано не отегчим другите.Та защо се обадих изобщо:Четейки поста че
victtorbg написа:
занимавал съм се със заваряване на мед с оксижен доста години и пропан-бутана върши прекрасна работа.Има много видове припои като медно фосфорните.
, как да го разбирам:- говориш за "заваряване" и продължаваш "припой".
Би ли ми казал тогава какво е нужно за да завариш(не запоиш) една медна ламарина.Дебелина няма да уточнявам.
Примерно какви материали би използвал.(не марки)
П.С. Надявам се не си мислиш че се заяждам или нещо такова. :) Просто пишейки си за сега двамата в темата на друг се надявам да се кажат някои истини.И от това може да излезе само добро за хората желаейки да се занимават с заваряване.
zimel - специалист
victtorbg написа:
zimel написа:
Ако ламарината е дебела (3-4мм.), става с медни електроди на правотоков електрожен.
Ако ламарината е по-тънка (1-2мм.), става с оксижен, като пак се ползват медните електроди за добавъчен материал .
Газът за оксижена трябва да е ацетилен, а не пропан-бутан.

Колега, ти правиш ли разлика между заваряване и високо-температурна спойка?
joe007 написа:
Двамата си пишем тука и дано не отегчим другите.Та защо се обадих изобщо:Четейки поста че
victtorbg написа:
занимавал съм се със заваряване на мед с оксижен доста години и пропан-бутана върши прекрасна работа.Има много видове припои като медно фосфорните.
, как да го разбирам:- говориш за "заваряване" и продължаваш "припой".
Би ли ми казал тогава какво е нужно за да завариш(не запоиш) една медна ламарина.Дебелина няма да уточнявам.
Примерно какви материали би използвал.(не марки)
П.С. Надявам се не си мислиш че се заяждам или нещо такова. :) Просто пишейки си за сега двамата в темата на друг се надявам да се кажат някои истини.И от това може да излезе само добро за хората желаейки да се занимават с заваряване.
В случая имах впредвид добавъчен материал-да,конкретно припоя се използва за запояване.

Тема "Заваряване на медна ламарина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: