Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Тани - модератор
Изображение Вместо свредла трябваше да купиш една такава вложка с магнит. Много стабилно държи винтовете и няма нужда да им удряш център. На мен често ми се налага да си хващам теловете за окачените тавани в метални конструкции понякога дебели 10-12 мм. Никога не ми се е налагало да разпробивам отвор предварително или да удрям център.
mitko64 - майстор
Колега, прав се оказа за магнитната вложка. Неудобничко се оказа без нея. Иначе няма център, няма разпробиване- Боша си ги врътка при подходящите настройки както си трябва. Единствено видя зор(не завиваше докрай) при два от по- стоманените винкели(от русенско легло).
Leon - специалист
ЧефоС написа:
От отговора разбрах, че няма нужда да се унижавам повече. Който разбира от материята, нека се изкаже. Просто не желая да доказвам, че инерционен момент не е равнозначно на движение на велосипед по урвата надолу. Чак се срамувам, че разисквам подобен въпрос.
Чефко,

Точно е равнозначно.
Тани ти пише за масов инерционен момент, което е аналогично на масата на велосипеда + велосипедиста при възвратно постъпателно движение!
Не се бъркай с геометричния момент на сечението, който се използва за пресмятане на деформацията.
Сигурно се сещаш и за съпротивителен момент на сечението, който пък се използва за пресмятане на напрежението при определено натоварване.

При винтоверта има предпазен съединител и при изключване остава само инерционността на патронника, вретеното и бита.
При дрелката добавяш инерционния момент на предавката и ротора.

Би трябвало да си чувал как грубо, ориентировъчно и "на око" се определя скоростта на рязане при пробиване, демек оборотите в минута.
Делиш 4 000 на диаметъра на свредлото и получаваш оборотите в минута.
Пример: свредло с диаметър 2 мм "иска" 2 000 об/мин.

Бях писал наскоро, че винтоверт с 400 об/мин и особено като му падне батерията трудно пробива CD профил за гипскартон. Това от много скромния ми опит с двайстина листа гипскартон и изпробване на 3-4 вида винтове! :roll: Просто имам боклучав винтоверт!

:sad:

Тема "Самонарезни винтове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: