• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
drdr - помощник
Имам такова чудо в къщи. Всичко е самоделка- отелектрожена до бренера и наистона става само за аргон с нетопим електрод. :wink:
маистор - помощник
Здравеите,много ме заинтригувахте.Drdr можеш ли да пуснеш някаква схема,чертеж с които да отида при маистор да ми направи. Ако някои от вас може да направи да ми даде оферта и да почва.
joe007 - специалист
Трансформатора на МИГ-МАГ е различен (статична волтамперна х-ка)от този на електрожена и аргона(стръмно падаща х-ка).Освен това при МАГ заваряването се регулира и волтаж и ампераж докъто при другите методи се регулира само ампеража.Затова от трафа на електожен не става за СО.
П.С. Освен ако не се пренавие нацяло :-k
maistor-sm - специалист
Зддравеите!Искам да питам знаещите-попаднаха ми мощни тиристориSKT300/12c (1200в 300А) Може ли с тях да се направи изправителен блок за да изправи тока на един електрожен.Ако е възможно то моля , някои ако може да пусне схема.Благодаря!
the_bull - помощник
Ето схема:
Изображение
но не е много препоръчително тъй като ще имаш голямо загряване поради което трябва да осигориш охлаждане и то стабилно за тези тиристори. След тиристорите може да се сложи дросел без сърцевина. А на въпроса за телоподаващото преди години един приятел беше си првил някъква самоделка и до колко то съм видял трансформатора е далеч по малък от траф за електрожен. Също така има голям дросел почти колкото силовия трансформатор.
ELEMENTAL - специалист
the_bull,
предчуствам, че ще има фойеверки с така свързаните тиристори (жокер- погледни как си ги свързал управляващите електроди) :wink: .
the_bull - помощник
Защо да има? Като управляващия електрод се свърже с анода тиристора започва да се държи като диод. Чесно казано не съм правил подобно изпълнение но не пречи да пробвам с маломощни тиристори. Ако има друг начин на свързване качи да го видим може и да съм в грешка.Като гледам схемата в най-лошия случай т1 и т3 няма да се отпушат и схемата ще бъде на еднопътен изправител друго съмнително не виждам, то принципно за 100% сигорност е добре да са диоди точно тези елементи.
ELEMENTAL - специалист
По едно резисторче с малка стойност (примерно няколко ома) не е лошо да има м/у УЕ и анодите.Тъй си мисля де :-D .
the_bull - помощник
Да за това съм съгласен, но вече зависи точно от използваните тиристори и параметрите им за управление.Но не е лошо да има ограничителни резистори, но и без тях не смятам, че ще изгорят тиристорите.
ELEMENTAL - специалист
Е то е въпрос на микросекунди докато се отпуши тиристора и както казваш зависи от тиристорите, и все пак е добре човек да се застрахова :)
  • 1
  • 2

Тема "Приспособяване на обикновен електрожен в МИГ-МАГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: