• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
Защо реши, че трябва да е за хранителни цели? Той е много скъп. Обикновенния се намира за 30лв. килото.
hakama - специалист
Дайте идея за калъп за свещи (със сечение от 3-5см)?
Върти ми се нещо със алум. фолио. Ще са предимно от пчелен восък.

Също и за сапун, на първо време ще го режа (излят в някаква тава - дървен ще сглобя). Но по-натам си мисля за нещо по-качествено, като форма. Силиконовите тавички за мъфини, не ме устройват като цена, искам с един разбой да направя 20-30 сапуна поне :cool:
gogo7777 - майстор
За сапуните със силикон. Правиш калъп от две части и после ги отливаш. Ефтиния силикон издържа 450 градус Целзий.
hakama - специалист
gogo7777 написа:
Защо реши, че трябва да е за хранителни цели? Той е много скъп. Обикновенния се намира за 30лв. килото.
Основата на питата - ще е с досег до меда, а и има вероятност тази пита след това да се яде натюр :-D

За сапуна - смятам, да го отливам в една равнина, все пак трябва да съхне, а и няма да ходи на изложба. :cool:
Може да помисля за някакъв печат :idea:

Засега мисля от дърво, но вътре ако правя и решетка (от паркет), ще е играчка (разполагам с абрихт и циркуляр).
Здравейте!
Вече мога да се похваля с много добри резултати в изроботката на алуминиеви калъпи за леене на отолвни тежести.
Изображение
Преди имах проблеми с подготовката на леарската пръст, но след доста ровене из интернет и питане насам-натам разбрах как да я направя. Смесвам шамот с 20% бентонит. Сега имам малък проблем с алуминия. В чуждестранните сатове, които гледах казват че когато се разтопи алуминия в него трябва да се прибави малко натриев карбонат. Аз използвам сода за бъчви, която би трябвало да бъде натриев карбонат (в това не съм 100% сигурен). Натриевият карбонат служи по време на изстиването на алуминия в него да не се образуват шупли, вследствие на отделените газове. Сега отлетия алуминии е без шупли в него, но стои малко на кристали. Не знам защо се получава така. Ако някой има идеи моля да ги сподели!!!!
gogo7777 - майстор
По-голяма снимка неможа ли да сложиш :shock: . Едвам намерих калъпа :-D .
gogo7777 написа:
По-голяма снимка неможа ли да сложиш :shock: . Едвам намерих калъпа :-D .
Можех да сложа и по-голяма снимка, но прецених че тази е достатъчно голяма, за да се видят ясно детайлите, които ме притесняват. Ако не можеш да дадеш идея, по-добре си замълчи.
gogo7777 - майстор
Споко бре майтап. Емотиконите също говорят :-D .

Ако искаш гладка отливка ползвай леярски гипс, леярска пръст или глина вместо шамота. Или пресей шамота възможно най-ситно. Чист алуминий ли ползваш или с примеси, ако е второто се слага и нишадър. Формуваш ли ......... до колко градуса грееш метала.........калъпа грееш ли го преди да излееш алуминия....... :?:
kiss9402 - специалист
gogo7777 написа:
Споко бре майтап. Емотиконите също говорят :-D .

Ако искаш гладка отливка ползвай леярски гипс, леярска пръст или глина вместо шамота. Или пресей шамота възможно най-ситно. Чист алуминий ли ползваш или с примеси, ако е второто се слага и нишадър. Формуваш ли ......... до колко градуса грееш метала.........калъпа грееш ли го преди да излееш алуминия....... :?:
Към всичко това бих добавил някъкъв вид вибрация по време на отливането на алуминия. Като цяло алуминия е малко тегав матерял от технологична гледна точка, ама с повечко опити ще му сивкнеш.

Успех !
п.п. Изчисти детайлите и пускай една серия да се снабдяваме, че риболова започва :weedman:
MrMurdjo - майстор
Аз му писах на колегата, ама да кажа и тук. Дайте да пробваме (групата на направи сам CNC машинистите :) ) да направим фрезована матрица в алуминий. Трябва само някакви размери или мостра, може и обем в кубични милиметри за определяне на грамажа. Не съм рибар, та не знам формата и аеродинамиката имат ли значение :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Дайте идея за калъп ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: