• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
hidrazin - майстор
Мъжете са на изчезване. :-D Направи си читав калъп на фреза и не се занимавай с леене на алуминий. Има сплави, които се леят по-добре от чистия алуминий.
Пробвай примерно с материал от стари бутала или глави. Не е чист алуминий, ама се лее по-добре. Най-големият проблем е разтварянето на газове от въздуха в
метала, които при изстиване се освобождават и правят шуплите. За да се дегазира в потата се вкарва стоманена тръбичка с дупчици и през стопилката се прекарва аргон.
Общо взето шибана работа. За едни калъп не си заслужава цирка.

:partyman:
gogo7777 написа:
Споко бре майтап. Емотиконите също говорят :-D .

Ако искаш гладка отливка ползвай леярски гипс, леярска пръст или глина вместо шамота. Или пресей шамота възможно най-ситно. Чист алуминий ли ползваш или с примеси, ако е второто се слага и нишадър. Формуваш ли ......... до колко градуса грееш метала.........калъпа грееш ли го преди да излееш алуминия....... :?:
Моя филм не е чак толкова голям, метала го грея в печката на парното, става вишнавочервен като се разтопи алуминия. Градусите не ги знам. Алуминии ползвам от разни отливки, колко чист е алуминия не знам, калъпа го грея на комина на печката, става поне 150 гр. Между другото последните ми отливки станаха много добри. Това че не са много гладки не ме притеснява,защото алуминия лесно се обработва, но посредата на отливката там където има една продълговата вдлъбнатина се получават малко дефекти, нещо като съвсем леки шуплички, и алуминия стои като на кристали, но само в тази част. Нямам идея защо се получава това. Затова питах нещо друго добавя ли се в алуминия и какво. :-D :-D :-D
vankovarnata - специалист
Набързо разгледа темата, та по повод шуплата. Пусни едни тънки мустаци от средата в страни/нагоре/ без да излизат и един до горе/отворен/ тънък да бяга въздуха. Отвори малко канала за пълнене. При следваща форма пробвай на кварцов пясък.
Здравейте отварям тази стара тема поради това,че искам да направя калъп от гипс за отливане на оловни пломби.
Но не мога да измисля как да направя калъпа.Благодаря предварително за отговорите.
gnt69 - майстор
Едно време когато бяхме малки си леехме тежести за въдица в калъп от дърво с промушена тънка тел за дупка в оловото, докато се втвърдява въртиш телта като манивела на кола и остава дупка за кордата :partyman:
cat - специалист
По добре от глина направи калъп. Вземаш тежестта ,разделяш глината на две равни части притискаш дасе отпечата и ако я печеш имай предвид че ще се свие и тежестта ще стане малко по голяма.
Не става дума тежести а за осигорителни оловни пломби.
cat - специалист
doban 74 написа:
Не става дума тежести а за осигорителни оловни пломби.
Да разбирам че става дума за оловни дискове с 2 отвора , може да ти го направят на фреза от стомана формата е много лесна за изработване . Предлагам формите та се фрезоват върху 2 парчета дебела шина отворите за наливане на олово и за телчетата ще си ги разпрбиеш с дрелка , стягаш загряваш калъпа и пълниш с олово обаче от къде ще намериш меко олово незнам това от акумулатор не става .
valyodalgia - напреднал
За олово ползвам такова за баланс на гуми. Отиваш в някоя гумаджииница черпиш момчетета по едно и имаш олово до живот. Внимавай защото има тежести за баланс някакви модерни от някаква скапана сплав дето не са оловни, но те си личат. За калъп ми показаха някакъв специален силикон който е хем термоустойчив хем цената му беше добра, за съжаление не мога да се сетя как се казваше. Потърси в нета силикон за калъпи или нещо такова.
Gnus - специалист
Със силикон за камини дали ще стане? издържа до 1500 градуса. Сигурно ще може да стане достатъчно фино. Само не знам като идздържливост как ще е.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Дайте идея за калъп ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: