• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
gogo7777 написа:
И няма никакво значение дали апарата е АС или DС в неговия случай.
#-o
Как да няма значение ! :lol: :-D Циркониевия (бял ) и чист волфрам (зелен) са електроди които работят само на АС !
gogo7777 написа:
Като ги раздели на три вида, айде кажи за по-напредналите по какво се различават освен процентното съдържание на легиращият елемент лантан. И кой кога и защо се ползва?
WL- 10 (черен)
WL- 15 (златен )
WL- 20 (син)
Всички са универсални т.е. работят както на прав, така и на променлив ток!
Златния електрод е един от най издръжливите електроди които съм ползвал!Издържа както на високи, така и на ниски токови натоварвания, докато черния доста по бързо се износва!Ползвал съм такива предимно за неръждавейка но според мен работят добре предимно на ниски токове !Бях се излъгал преди години да си купя две кутийки черни електроди но не ми харесаха и повече не съм си купувал такива! Сини не съм ползвал няма впечатления от тях !
Последна промяна от agj на пет авг 16, 2013 10:48 pm, променено общо 4 пъти.
danaec - специалист
Аз се чудех що ми е тая врътка за регулиране на времето на гаста.Мислех си че трябва да духа на заварката :? ,даже я бях регулирал на наи малкото време да спира.
gogo7777 - майстор
Трябва да духа и на електрода след гасене на дъгата.
agj - майстор
danaec написа:
Аз се чудех що ми е тая врътка за регулиране на времето на гаста.Мислех си че трябва да духа на заварката :? ,даже я бях регулирал на наи малкото време да спира.
Принципното правило за Post-Flow Time е 1сек.на всеки 10ампера.т.е. на 100Ам -10сек. :partyman:
veszxr - помощник
http://www.argo-market.com/Products/Details/1325
Това е машинката ,за която споменах още в първия си пост,купих я благодарение на форума,доста се изписа за нея ...и прецених ,че за цена качество си заслужава,но все пак времето и работата ще покаже дали наистина си заслужава,ще я използвам основно за неръждавейка.

В комплекта имаше един електрод,мисля че пишеше на него 1/16,качих я на вилата и не е пред мен за да го видя точно,
но има и две дюзи,една на 1/16 и една на 1/32,това ми е по спомен.
Тези дни ще купя малко материал (неръждавейка),ще заточа електрода от комплекта и ще пробвам по препоръките ви,за които пак много ви благодаря!!!
agj ,мейла ми е vesko_zxr@abv.bg ,ако решиш да ми изпратиш таблицата ,за която спомена по-горе.
agj - майстор
veszxr написа:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1325
Това е машинката ,за която споменах още в първия си пост,купих я благодарение на форума,доста се изписа за нея ...и прецених ,че за цена качество си заслужава,но все пак времето и работата ще покаже дали наистина си заслужава,ще я използвам основно за неръждавейка.
Добра е машинката !Да ти е честита ,безпроблемна и успешна работа ти желая!
Потенциометъра отбелязан с S e за затихването на дъгата т.е. за да не се получава кратер в края на шева.Свикни да използваш тази опция ,обикновено 1-2 сек.са достатъчни ,обдухването на електрода е автоматично заложено и при него няма опция за настройка !
П.П.Изпратил съм ти таблиците ! :partyman:
gogo7777 - майстор
За каквото и да служи този потенциометър, го сложи на макс. 5секунди. За затихване на дъгата са малко, но нямаш друг избор. До колкото си преведох тока на затихване се рагулира автоматично спрямо времето на затихване.

http://stahlwerk.gmc.globalmarket.com/p ... 49962.html

Дано достига необходимите (поне 50%) стойности на тока, защото за неръждавейката е особено необходимо и важно. Китайците са решили, че не е нужно да се регулира тока на затихване от заварчика, което според мен прави не нужна цялата екстра......... А след гасене на дъгата ако не продължава да тече газ за да охлажда, то не давай много зор, защото ще сменяш цанги през ден, а за месец-два и ръкохватката.
agj - майстор
Мисля че всякакви разсъждения и интерпретации за кое как работи са напълно излишни докато не уточним функцията на потенциометъра която трябва да е описана в инструкцията на апарата или пък veszxr да го тества и да каже как точно роботи и за какво служи!
gogo7777 написа:
За каквото и да служи този потенциометър, го сложи на макс. 5секунди. За затихване на дъгата са малко, но нямаш друг избор. ......
Ако потенциометъра служи за затихване на тока -НЕ винаги е желателно да бъде сложен на макс,поради простата причина че при прихващане е твърде неудобно да има затихване особено пък ако то е 5сек.
Освен това затихване между 1-2 сек. в повечето случай е достатъчно ,е вярно че понякога може да има нужда и от повече -примерно максималните 5 но все пак всичко е според случай, пък и според заварчика !
Последна промяна от agj на нед авг 18, 2013 12:52 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
:arrow:
Последна промяна от gogo7777 на пон авг 19, 2013 12:39 pm, променено общо 1 път.
agj - майстор
gogo7777 написа:
Дори и за стиковане (прихващане, точковане) при неръждавейката трябва за има по-дълго затихване и съответно до 2/5 или 3/5 от тока (приблизително). За 1-2 секунди неръждавейката не може да се охлади до нужните 700-800 градуса в зоната на заваряване, а тя е доста инертна сплав и може да "залитне" към перлитната фаза........За тънки детайли дебита на газ е по-голям, за дебели по-малък.

Функцията на затихването съвсем не е за охлаждане!Пак се обърка нещо ! :-D
За дебита на газ съм му пратил таблички в които има необходимата информация!Но твоята информация и по този въпрос е съвсем не вярна !Направо ти завиждам за фантазията която имаш! :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "ТИГ Заваряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: