Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
idunno - специалист
За съжаление, заваряването на чугун не е лесна работа, особено ако детайлите са по дебели.Също така, заваряването става и постояннотоков апарат на обратна полярност.Може да се наложи да се да се правят многослойни шевове при които е добре да има буферен слой.С други думи искам да кажа, че ако не знаете ампеража с който се работи при различни дебелини на електродите, заваряването на чугун не е място където това се научава.
За тези, които умеят да заваряват ще кажа само,че при студено и горещо(най- правилно е да се каже полугорещо, защото горещото заваряване се прави в пещ), се използват различни електроди.
При полугорещо заваряване се използват чугунени електроди.При студеното заваряване- стоманени, никел-медни и други като темперетурата на ремонтираните части не трябва да пада по 100 градуса и шевовете трябва да са къси -20-30 мм, и да се наковават(което не означава да се удрят с големия чук)Ъгълът на скосяване на детайлите е по- голям отколкото при заваряването на стомана.
С горното искам само да подчертая едно- сивият чугун се заварява лесно, когато човек знае каква е технологията, но без опит само могат да се направят по- големи поразии.
Един от лесните начини за заваряване на чугун(в духа на направи си сам) е с ацетиленов апарат.
mitko64 - майстор
Знам че е отговорно и не е лесно, та затова и отидох при майстор. Но не ми пречи да купя електроди и на разни ненужни парчета да експериментирам. Може пък да се получи нещо.
idunno - специалист
С практика ще стане.Заваряваш, удряш после с големия чук и ако не се разпадне значи става.Те, електродите не са много евтини, дано не те обезсърчи цената.
sabi69 - специалист
Защо ли си мисля ,че по-добре ще стане с нови планки захванати с болтове за машината и малко настройка.Тези пети имат много натоварване и не съм убеден ,че ще държат на 100% след заварката.
gogo7777 - майстор
Няма да има проблем ако е заварено добре.
idunno - специалист
Разбира се, че няма да има проблеми, това да не е бял чугун или някоя инструментална стомана.Заварява се и толкоз.Който има съмнения да не го прави или може да ползва теста с чука. :)
mitko64 - майстор
И според мене при качествено изпълнение не би трябвало да има проблем, поне според тестовете които направих на детаила дето ми завариха. Счупването беше много гадно в основата където се хваща за колоната, в най- тънката част. Натисках яко отгоре със шпиндела на бормашината, почуквах го с чук( нали съм си скептик) но не мърда. Много здрава заварка е направил.
dedo52 - напреднал
Най-лесно ми беше да започна пробите с телоподаващото. Резултат - ами само на точковането е достатъчно здраво.А утре като му разлея и чувствата - сигурен съм, че въобще няма да има проблеми.Утре ще сложа и снимки, че днес китки и армагани трябваше да търся за бабата.Може би има им други начини за заваряване на този/обикновен според мен/ чугун, но този е най-лесния и мисля, че е и качествен: телоподаващо с обикновенна тел 0.8 и СО2. Не знам защо се панират всички като чуят че трябва да заваряват чугун - не се плашете. Е верно и малко опит се иска. Може би и с тел неръждавейка ще стане и аргон, но не ми се пробва.
pansim - майстор
Не съм спец по заваряване, но ако можеше лесно и с обикновена тел да се заварява КАЧЕСТВЕНО чугун, то едва ли щяха да се произвеждат и продават специални електроди за целта.
agj - майстор
dedo52 написа:
Най-лесно ми беше да започна пробите с телоподаващото. Резултат - ами само на точковането е достатъчно здраво.А утре като му разлея и чувствата - сигурен съм, че въобще няма да има проблеми.
Аз като заварявам чугун винаги се съмнявам че има вероятност да излязат проблеми!Е понякога има, понякога не !Дано късмета е на твоя старана!Успех !

Тема "Счупен чугунен плот - заварка - електроди и с каква машина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: