Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
brum - майстор
sek.1 написа:
И в осми блок на ТУ има доста мощен лазер но не знам до колко милиметра реже.
За същият съм писал.
Fitibaldi - специалист
точността не ми е лимитираща изобщо. важното е да изглежда овал, защото съм виждал един лазер как дъгите ги реже като много назъбени перпендикуляри (изглежда много пикселизирано)
brum - майстор
Fitibaldi написа:
точността не ми е лимитираща изобщо. важното е да изглежда овал, защото съм виждал един лазер как дъгите ги реже като много назъбени перпендикуляри (изглежда много пикселизирано)
Баси лазера!

Значи на този в ТУ всичко зависи от чертежа. Реже перфектни кръгове. Размерите винаги са съвпадали перфектно спрямо чертежа.
sek.1 - специалист
Днес проверих лазера в осми блок няма нищо общо с този в девети блок на ТУ този в осми реже с перфектно качество до 6-7 мм нагоре качеството пада. А не може ли вместо една шайба десет милиметра да сложиш две по пет милиметра тия бройки лазера ще ги нареже за няма и половин час.
Fitibaldi - специалист
няма проблем да слагам по няколко по-тънки.
явно ще мина на варианта 3мм и 5мм. другата седмица ще ходя в ТУ и ще поразпитам. ще занеса чертеж на Corel Draw и да видим какво ще предложат като цена.
мерси много. сега говоря и със стругар и фрезит да видим каква цена ще обявят
sek.1 - специалист
При всички положения лазерното рязане ще стане най бързо и предполагам и най ефтино защото го прави един човек с една съвременна машина а иначе трябва да плащаш две операций на двама майстори и сто бройки ще ти ги правят поне една седмица.
Харалампи - специалист
Ако стругарят ти е наистина стругар може сам да свърши работата. Всичко се прави на струг. За съжаление отива малко повече материал, защото ще трябва да се изработи от плътен профил. Използва се планка, за да се измести центъра и се пробиват последователно двата отвора. След това се стяга само детайла (без планката) пробива се централният отвор и си готов да режеш на шайби. Ако го правиш на лазер, можеш да използваш ламарина и по този начин да спестиш материала за който ще си отиде при рязането. Друг в въпроса обаче как ти образуват цената при рязане с лазер. Дали е на линеен метър или на детайл. Ако е на детайл, от ламарина може да излезе по-ефтино и по-точно, защото на струг има известен риск да не стане точно. Там квалификацията на стругаря е от голямо значение.
sek.1 - специалист
На струг става ако са няколко бройки със стотина бройки стругара ще си играе повече от седмица и със сигурност няма да е никък ефтино.
Fitibaldi - специалист
хм...
прави сте. днес са ми срещите с двама стругари, които имат и фрези.
от плътен метален прът ще стане много скъпо, защото ще има много голяма загуба на материал.
във форума има един колега, който реже на лазер и имат и фреза в работилницата, та ще говоря и с него. там може да има по-добра оферта.
мерси
joe007 - специалист
Чесно казано пак има същия отпадък.Това което е изрязано в средата пак е отпадък.Никой няма да калкулира само детайла,а изрязката да е за негова сметка.Все едно стругаря да покрива сам стружките.

Тема "фрезоване или струговане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: