Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Стефан - майстор
LazarGanev написа:
..с меките електроди, защото той със стоманени не работи. .
.............................................
Какво е мек електрод? За мен е рутилов. А какво е стоманен? За мен е базичен. А от рутиловите и базичните има много голяма разновидности. ...........................................
==============
Моля ви да се придържате към добрия тон, все пак уточненията са в полза на потребителите !
rulom
Lans Link - специалист
Да не се отплесвам и аз,ама като прочетох за тия електроди и се сетих на мен какво ми се случи преди време.Отивам аз в железарията ,че ми трябваха няколко базични електрода за една отговорна заварка и питам продавачката - имате ли базични електроди ,тя казва - нямаме.Аз тръгнах да излизам и на вратата се сетих и се връщам и я питам - а стоманени имате ли?Тогава тя каза - имаме.На което аз направо паднах от коня.....При което си извадих извод,че понякога техническия език не помага.
LazarGanev - "Велик майстор"
Точно това имах предвид!
Последна промяна от LazarGanev на чет апр 30, 2009 10:22 pm, променено общо 1 път.
alechandro - помощник
А проблем при използване с удължител,с кракрата беше доста проблемно сдълъг кабел лепи и не образува дъга ,а на по -силен ток прогаря.Или може би тоя проблем се решава, ако има плавно регулиране силата на тока?
LazarGanev - "Велик майстор"
Така е, плавното регулиране е несравнимо със 4-5 степенното. Освен това при палене на дъгата се подава импулс за улесняване, а при залепване се включва временно защитата за да го отлепиш и не става червен електрода. За килограмите и мобилността пък да не говорим :)
dragozow - майстор
alechandro написа:
А проблем при използване с удължител,с кракрата беше доста проблемно сдълъг кабел лепи и не образува дъга ,а на по -силен ток прогаря.Или може би тоя проблем се решава, ако има плавно регулиране силата на тока?
Правил съм кабели по поръчка за няколко модела на Gysmi, ръкохватки и щипки поне по 5 метра. Отделно на работата пробваме всяка машина с два разклонителя(поне 6 метра) защото мострата на която заваряваме с клиентите за проба е в задния двор. Зависи от конкретната машина все пак и от тока в мрежата. Аз не съм заварчик ама имам много клиенти които са и наистина не искат да чуят вече за тежките електрожени. Именно за това говорех по-горе че нашите родни производители не са гъвкави и конкурентни. Познавам поне 3-ма производители(български) които правят доста качествени инвертори. Често си правим разни практически сравнения. Понякога отваряме в сервиза две аналогични машини от различни марки и си коментираме кое би било по-добро и защо. На пазара има много боклуци и от двата типа електрожени. Най-често ампеража и ПВ-то са силно завишени.

alechandro, вероятно е от липсата на плавно регулиране ама трябва да се пробва за да се каже със сигурност.
rosenred - специалист
По принцип да се изкажа и аз:)Като стана въпрос за заваряване на тръби-в някои държави заваряването на по отговорни стоманени тръби ,дори в битови сгради (напр.за газификация) е разрешено само газопламъчно (оксижен)или ВИГ.
В нашия квартал има много къщи с локално парно от 80-те години.В 95 процента от случаите всичко е правено с оксижен според мен ,като гледам изящните шевове.С рутилови електроди,лично аз приемам за допустимо заваряването само в долно,хоризонтално положение що се отнася за водоплътни съединения.
sek.1 - специалист
През осемдесетте просто нямаше друг варянт за заваряване на парните инсталаций освен оксижена сега лека и компактна заваръчна техника колкото искаш. Но вече никой не прави парни инсталаций с железни (черни) тръби.
skrijo - специалист
Аз имам такъв електрожен и сам много доволен :)
skrijo - специалист
Колко KW e този електрожен ?

Тема "Електрожен на МТЗ Извор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: