• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
maxuel82 - специалист
На теотия ясно но на практика нещо не ми се получава :!: чертах рязах обаче немога да го докарам !Сигурно защото конуса е с голям диаметър !Трябва да направя това ! Ето така се прави ! но на теория е и тук ! Нека който разбира да обясни ??? http://translate.google.bg/translate?hl ... ssor3.html

Прикачен файл

cone.jpg
cone.jpg (18.14 KиБ) Видяна 16896 пъти
shotik - майстор
dobrev9111 написа:
Здравеите
Имам едно питане как мога да огъна конус от ламарина с дебелина между 1 и 2 мм конуса трябва да е висок около 40 - 50 см и с диаметър 80 см. в най - широката част
На голямо парче хартия с размери 140 см на 120 см.,в лявата част горе на около 20 см от горната част начертаваш линия 80 см.Разделяш на две /на 40 см /и пускаш надолу осова линия,която е на 90 градуса спрямо линията.От хоризонталната линия отмерваш 50 см /височината на конуса/и отбелязваш.Съединяваш краищата на линията с точката която направи и се получава триъгълник,който е профила на формата на конуса.

Тъй като размера на конуса е голям ,ще ти трябва голям пергел,като тези в училище с тебишир или от две летвички да си направиш и начелото им да забиеш по пирон за да очертаваш.
Забиваш пергела в долната точка и от началото на линията надясно описваш дъга , която да подмине отдолна страна осовата линия,делиш хоризонталната черта на 7 части/80 : 7 = 11.4 см/.Разпъваш пергела на 11.4 см и по дъгата отбелязваш 22 пъти деления.Там където се получи края на дъгата,съединяваш с точката ,център на дъгата.Това е чертежа ,изрязваш по тази линия до средата и по лявата линия до началото на хоризонталната линия/80 см./.Започваш да опитваш да събереш двете прави части и ти се получава конус с необходимите размери.След като ти хареса формата,пречертаваш на ламарина и правиш конус от нея.

Изображение

Този чертеж е 10 пъти по - малък от действителният,който ти трябва.
maxuel82 - специалист
:prayer: Сега пробвах на хартия и стана конус и то идеален !!! А как да огъна ламарината като я изрежа ?Няма ли да се пречупи ! Дебелината на ламарината ще е 1 -1.5 мм че да може да се заварява ! Дайте съвет как да сгъна ламарината след като я изрежа !!! :? :? :?
shotik - майстор
Тъй като конуса е голям и ламарината дебела ще ти трябва приспособление за огъване.То може би да да е две тръби около цол закрепени успоредно с малко разстояние една от друга и като сложиш ламарината между тях и да почнеш да я огъваш ,външно повече и по-малко вътрешния край ,докато се получи конус.Друго може би ако сложиш две гредички една до друга ,в единия край да са допрени и да се разтварят до към 20 см и слагаш ламарината и с дървен или гумен чук да почнеш да удряш по ламарината по средата между гредичките и така докато се свие на конус.
Това са само предположения,не ми се е налагало да огъвам толкова голям конус,но като второто предложение съм огъвал цилиндър,само че гредичките бяха успоредни.

Видях ,че съм отговорил на първия питащ за конус с размери написани в първият пост,затова съм дал тези размери,но щом и вторият питащ е постигнал успех ,но може би с други размери ,то изпитаният стар начин ,научен през 1966 г. по "Технология на металите" е добър и след толкова години,а не се знае колко ли по-рано е измислен.
maxuel82 - специалист
shotik написа:
изпитаният стар начин ,научен през 1966 г. по "Технология на металите" е добър и след толкова години,а не се знае колко ли по-рано е измислен.
Стар ама ефективен това е важното !!! :idea: Ще пробвам и ще пиша !Мода да со направя и с по-тънка ламарина 0.4-0.5 само че тогава ще трябва да го запоявам а не да го заварявам то всъщност няма значение щото там няма да има никакво налягане !И спойката предполагам ще държи ! :?
shotik - майстор
Ако му заваряваш или нитоваш краищата може би да е по-добре да отпуснеш по 1-2 см извън очертанията и така краищата ще се прихлупят и да е по-добре за заварка или нитоване .
Ако не заваряваш ,а съединяваш с огъване на краищата ,остави от едната страна 1 см ,а от другата 2 см и ги изкривяш навън под 90 градуса.Като ги допреш,по-високата част огъваш към по-ниската до 180 градуса /около нея/и после причукваш за да легне този шев по ламарината.
Виж на първата снимка ,където съм написал "сглобка"
metero - напреднал
http://dl.dropbox.com/u/7395767/cone-shape.xls
С тази програмка се изчислява разгъвка на конус, вкл. и пресечен.
  • 1
  • 2

Тема "Конус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: