• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
me_against - специалист
sek.1 написа:
Интернет-изданието на учебника "Технология на материалите" е учебно помагало за студентите по специалностите "Транспортна техника и технологии",
"Инженерна логистика и строителна техника", "Индустриален мениджмънт" и "Технология, организация и управление на транспорта" Според мен първите две и вторите две специалности не би трябвало да учат по една програма. Поне навремето в ТУ икономическите и техническите специалности учехме по различни програми.
Тези специалности учат основен курс по тази дисциплина. Учебникът е изготвен така. Много полезен линк :-D .

Иначе има такова отделна специалност, където се учи в четири части по дисциплината. Вече няма интерес към нея по обясними причини.
joe007 - специалист
bigshop написа:
sek.1 написа:
Интернет-изданието на учебника "Технология на материалите" е учебно помагало за студентите по специалностите "Транспортна техника и технологии",
"Инженерна логистика и строителна техника", "Индустриален мениджмънт" и "Технология, организация и управление на транспорта" Според мен първите две и вторите две специалности не би трябвало да учат по една програма. Поне навремето в ТУ икономическите и техническите специалности учехме по различни програми.
И четирите специалности са инженерни. Друг е въпросът, че този предмет им е излишен.

А относно съдържанието: не виждам нищо практически полезно в него. Учебниците за техникумите от едно време са много по-съдържателни и практични.
Учудвам се на изказването! :?: Трябва ли да разбирам че на човек завършил инженерна специалност и особено "Технология на материалите" не му е нужно да знае какво е стомана/чугун как се получават;какво е заваряване,щамповане ,щанцоване и т.н..............................................
П.С. То затова и инженерите ни такива.....................
Стефко - специалист
joe007 написа:
Учудвам се на изказването! :?: Трябва ли да разбирам че на човек завършил инженерна специалност и особено "Технология на материалите" не му е нужно да знае какво е стомана/чугун как се получават;какво е заваряване,щамповане ,щанцоване и т.н..............................................

Във Висшето образование не знам да се изучава специалност Технология на материалите. Това се учи в училищата за средно образование. Във Висшето се учи Технология на МЕТАЛИТЕ.

И, много моля, не слагай всички инженери в един кюп.
preslav - майстор
vil78 написа:
Има много добри учебници по металознание, и като цяло за материалознание в книжарницата на ХТМУ София. Тя се намра в основната зграда на първия етаж срещу входа. Все пак там се изучава специалноста Металургия. :-D
Сграда - може би?
joe007 - специалист
Стефко написа:
joe007 написа:

Във Висшето образование не знам да се изучава специалност Технология на материалите. Това се учи в училищата за средно образование. Във Висшето се учи Технология на МЕТАЛИТЕ.

И, много моля, не слагай всички инженери в един кюп.
Учи се учи се.:)
Примерно в ТУ Габрово има специалност ТММ (Технология на материалите и материалознание). В машиностроенето не се ползват само метали.Ползват се и пластмаси, композити ,керамики и т.н.
П.С. И съжялявам но не съм си помислил да слагам инженерите в един кюп.Изказах мнение за това че дадената част от науката "Технология на материалите" не била нужна за инженерите..... е тя ако не е коя???
П.П.С. И примерно имаме следния случай: някой завършил гимназия и не е изучавал въпросния предмет,завършва инженерна специалност, съответно и там не го изучава.....какво ще се получи?
sek.1 - специалист
В ТУ има много специалности които нямат много общо с инженерните . Отделно електронните специалности са по съвсем друга програма от машинните . Има специалности като Инженерен дизайн ; Икономика на машиностроенето ; Индустрялен мениджмънт и други подобни които са много далече от чисто машинните . Който го интересува може да провери програмите по които тече обучението по различни специалности на сайта на ТУ София . http://www.tu-sofia.bg/index.html
bigshop - специалист
Казвам, че не е необходима, при това напълно отговорно. Завършил съм такава специалност преди повече от 20 години (и вярвайте - тя си е съвсем инженерна) и сега имам поглед върху нещата.
Учебникът е "ТЕХНОЛОГИЯ НА МАТЕРИАЛИТЕ". Това означава как се ПРОИЗВЕЖДА стомана и други сплави. А свойствата на материалите се учат в Материалознание (или Металознание). Как се обработват металите се учи в ТММ. Затова не е необходима тази книжка.
Освен това нивото е като в уикипедиа - можеш да научиш общи неща, но нищо практическо, което да използваш като инженер или за направи си сам.
Transporterr - специалист
не било практично :) някой май чете учебниците по диагонал по ученически навик или първите 2-3 страници
като казвам достъпно имам в предвид, че не всеки владее чужд език на необходимото ниво за да разбере такава материя. а едва ли се очаква точно това, от един да речем ..заварчик.
а за тези, който искат да знаят точните параметри на една вагрянка за да си я спретнат у дома, наистина не е особенно полезно.. :-D
stivemaster - майстор
Абре човек ,на кого даваш линк ,на някой дето ще го оцени ли ? Кой е той този инженер дето не се интересува от материалознание ,че не трябвало и да се изучава .И представете си на какво дередже са в момента - технически университет дето не всички специалности били инженерни .Олигофренска работа ,пази боже сляпо да прогледа ..... Тез дето мама ги е пратила в технически университет маниджъри да стават а не инженери , е те ни докараха до тука ,щото е затова кадри вече няма за нищо. С такава подготовка скоро и хляба и киселото мляко и бозата ще ни я правят у Китай, а във Варненския Свободен Университет - :prayer: "да живей" скоро ще спретнат и специалност "Мениджър в Звездобройството"
Хич да не ти пука ,хубав линк за тези дето им трябва (някои го знаем откакто е публикуван),не се кахъри за празноглавите ,само гледай сега как ще се изцепят.
А в подкрепа на практиката да споделяме ценни материали ,ето и от мен - за хората с интереси като моите де http://theplan.net23.net/index_files/page0007.html разгледайте целия сайт .
Stefan2000 - специалист
Ами какво има да се коментира.
Чудесно четиво за обща култура, без претенции да се навлиза в детайли.
С този учебник се започваше в 1ви курс в Механо-техникумите.
Който е любознателен, нека чете, има какво да се научи...
  • 1
  • 2

Тема "технология на материалите(металите)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: