• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Gek, не знаеш каква точно марка стомана е използвана. Това 18/10, както е споменал profi е просто търговско означение с което масово се спекулира, включително и от реномирани производители на домакинска посуда.
Иначе да, ако приемем, че 18/10 означава Cr18%/Ni10%, то количеството Ni в този случай е достатъчно за да "отвори" аустенитната структура до стайна температура, т.е. да направи стоманата немагнитна.
unisex - специалист
Толкова празни приказки и ненужни лекции по технология на металите за да кажете на човека, че каквато е разликата например между селски стопанин и фермер, окис и оксид, окръжна служба и регионален офис и безброй други примери, такава е и между инокс и неръждавейка :lol: :lol: :lol:
profy - специалист
unisex написа:
...каквато е..., такава е и между инокс и неръждавейка :lol: :lol: :lol:
За тези, които четат само заглавията - кое е магнитно и кое не - инокса или неръждавейката ? :finga:
LazarGanev - "Велик майстор"
unisex написа:
Толкова празни приказки и ненужни лекции по технология на металите за да кажете на човека, че каквато е разликата например между селски стопанин и фермер, окис и оксид, окръжна служба и регионален офис и безброй други примери, такава е и между инокс и неръждавейка :lol: :lol: :lol:
Лекциите са винаги полезни, но те са за тези, които ги разбират и тези, които искат да научат нещо ново, останалите могат да не четат, ако не им е до образование :wink: . Аз например въпреки че съм изучавал подобно желязо-въглеродната диаграма съм се откъснал от материята и ми беше интересно, затова - Благодаря на profy :)
novgradski - специалист
При производство на неръждаема стомана е много трудно да се "оттървеш" от въглерода ...и ако не го направиш -остава някакъв процент,който е ферообразувател (алфа желязо - с магнитни свойства) -останалото (много повече) е аустенит (гама-желязо -"магнита не го лови").Така различни неръждавейки (алпака,инокс,316,318...) се държат по различен начин спрямо магнита.
Ако материала е за заваряване - за предпочитане е да е с по-малко въглерод, но често (за по-лесно)производителите оствят въглерода и добавят микролегиращи елементи (ниобий или титан)-така стоманата ства примерно Х18Н9Т за по добра заваряемост.
Дано съм бил полезен.
profy - специалист
Полезно потвърждение е, благодаря.

Само ще си позволя да уточня, че "алпака" не е неръждаема стомана, вярно е, че много прилича,
а сплав от мед, цинк и никел. Някъде в началото на 20-и век започва да се използа за прибори и посуда.
Дълго време се внасяха прибори за хранене, разни подноси и кухненски съдове от "алпака" от СССР,
общо взето по-луксозна стока.
След време, българските прибори и съдове, вече от неръждаема стомана, също ги наричаха "алпака".
Поради тази причина в България има присъединяване на търговското наименование "алпака" към
"неръждаемата стомана".
За майка ми, работила като готвач, абсолютно всичко е "алпака", и понастоящем.
dadko - майстор
Малко встрани е от темата, но предполагам, че ще е интересно. Потърсих какво освен желязото го лови магнит Оказа се, че "Феромагнитни вещества са желязото, кобалтът, никелът и гадолиният, сплавите на тези вещества помежду им и с някои други метали, както и някои сплави на неферомагнитни метали"
А аз досега съм живял в тотално неведение за това - мислех си, че само жИлезото го фаща магнит...Въпреки, че навремето по металознание учехме желязо-въглеродната диаграма, ама- нищо не ми е останало в главата от нея.
Sof - специалист
Какво казва Уикито за Никела-

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0% ... 0%B5%D0%BB

И той бил магнитен. Явно това свойство не е привилегия само на Желязото.

Тоест при повечко никел в сплавта и неръждавеиката лепне.

Аз съм пробвал на кухненско ренде-шестоъгълно (само дръжката му не лепи), мивката, пералнята-Горение с казан и барабан от неръждавейка и всички те лепят здраво магнита.
Само тенджерите са нелепящи.

==========
Защо е необходимо заменяне на Никела в сплавта ? Нали и Никела е инертен към окиси и не ръждясва ? Даже той придава блясъка на неръждавейката. Хрома я пасивира още.

И за мене Алпаката си е Неръждавейка, е явно вместо Хром има Мед и Цинк, ама пак не ръждясва.
А тоя Инокс да си го ползват Франсетата ! :-D
joe007 - специалист
Sof написа:
.........................
Защо е необходимо заменяне на Никела в сплавта ? Нали и Никела е инертен към окиси и не ръждясва ? Даже той придава блясъка на неръждавейката. Хрома я пасивира още.................
Както се каза по-горе никела е скъп и е голям алерген.
  • 1
  • 2

Тема "Каква е разликата м/у ИНОКС и НЕРЪЖДАВЕЙКА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: