Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
masterval - майстор
Права ножица Стенли с по-дългите режещи части, струва сега около 30 лева. Универсален инструмент за по-тънка ламарина. Без проблеми реже и тънък полиетилен, което говори доста.
Вадим Владимиров - специалист
bulhomes2 написа:
Ами ще се надяваме да види темата, но с това заглавие лесно ще я подмине.
Чак сега я видях. Дано не е късно, но по добре да е късно отколкото
Аз нееднократно съм показвал инструментите, които ползвам, примерно, тези са от темата "Безшевни улуци" http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 5&start=40
Изображение
Първите 2 са "Лява" и "Дясна" на Stenley. Следващата, тази с черните дръжки, е за право рязане, пак на Stanley. Червените клещи са на STUBAI, зелените на FREUND, широките черни са на MALCO. За любител не ги препоръчвам заради цената. Има и вариант за клещи за поцинкована ламарина, но при правилно ползване стават и за с полиестерно покритие. Клещите са до ролетката, която пак е на STANLEY :)
Прикачен файл:
SAM_0462.jpg
SAM_0462.jpg (102.07 KиБ) Видяна 7182 пъти
bulhomes2 - майстор
За мен не е късно. Благодаря! Мога ли да те помоля да обясниш какво се прави с клещите до рулетката (ножиците са ясни) и клещите до кутията с видиите! Тези долните предполагам, че вдигат бордче по периферията. И предполагам, че ако 2 ламарини с бордчета се сложат една в друга (като лъжички), бордчетата и на двете се изкривят заедно още на 90° и ламарините се "отворят" около получената снадка - ще получим снадени 2 листа ламарина. Всъщност горната ламарина май няма нужда да е с борд. Тъй си мисля - ти ще кажеш става ли.

ПП. Понеже пишеш, че клещите били на едикойси, ми изплува една случка от детството. Един комшия на село (лека му пръст), сина му се казва Косто. С другите дечурлига го гледаме, че е с тениска с крокодилче, а по соца бяха рядкост. Викам на другите:
- Ей, я вижте бе! Петър е с тениска "Ла коста".
Па дядо ти Петър вика:
- Бе не е на Косто бе. Моя си е.
Тани - модератор
Аз забравих да попитам този инструмент със сините дръжки до молива на втората снимка за какво служи?
MrMurdjo - майстор
Аз мисля, че е Г-образна ножица. Обаче от дясно на нея, с по-тъмните синьо-зелени дръжки не мога да го определя.
Има едни инструменти, на английски му викат nibbler за изрязване на вътрешни отвори. Прави се малка дупка, промушва се през нея и на всяко щракане отхапва по парченце. Не знам как му викат на български.
Тани - модератор
Определено не е ножица, защото не реже :? А това с тъмнозелените дръжки са щанц клещи!
ralev - специалист
С този инструмент се намачкват метални водосточни тръби, за да влизат лесно една в друга.
http://www.youtube.com/watch?v=SSG6xCbA ... sults_main
представен е след 13:10мин. в клипчето
svetoslavoff - специалист
Благодаря на всички за споделеното. Помогнахте ми много да се ориентирам.
Поздрави!
Вадим Владимиров - специалист
Прикачен файл:
SAM_0455.jpg
SAM_0455.jpg (82.38 KиБ) Видяна 7077 пъти
Прикачен файл:
SAM_0456.jpg
SAM_0456.jpg (105.13 KиБ) Видяна 7077 пъти
Прикачен файл:
SAM_0471.jpg
SAM_0471.jpg (76.26 KиБ) Видяна 7077 пъти
Прикачен файл: