Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
basko3 написа:
А има ли нещо за стоманен електрод до 350-400 лв. нов, който да си струва парите ? Мерси за отзивите.
Да има http://viki-mashini.alle.bg/%D0%B5%D0%B ... %BD%D0%B8/ с този от 400лв. съм работил и мога да кажа категорично че си заслужава парите!Недостатък е липсата на гаранционен и след гаранционен сервиз!
Ако искаш нещо по евтино и със сервиз можеш да си купиш RAIDER RD-WM13 или RAIDER RD-WM12 ! http://www.onlinemashini.bg/cat/7/zavara4ni-aparati/12
Един колега вече няколоко години ползва Raider 180A и е много доволен!
Относно питането ти за стоманените (базични )електроди –с трансформаторен електрожен не може да се заварява с тях защото те работят само на DC !Ако си купиш обаче инверторен ще можеш да работиш с тях ,но се изисква опит при работа с базичните електроди ,при повторно запалване си лепнат дори и с инвертор! :)
sian - специалист
agj написа:
basko3 написа:
А има ли нещо за стоманен електрод до 350-400 лв. нов, който да си струва парите ? Мерси за отзивите.
Да има http://viki-mashini.alle.bg/%D0%B5%D0%B ... %BD%D0%B8/ с този от 400лв. съм работил и мога да кажа категорично че си заслужава парите!Недостатък е липсата на гаранционен и след гаранционен сервиз!
Ако искаш нещо по евтино и със сервиз можеш да си купиш RAIDER RD-WM13 или RAIDER RD-WM12 ! http://www.onlinemashini.bg/cat/7/zavara4ni-aparati/12
Един колега вече няколоко години ползва Raider 180A и е много доволен!
Относно питането ти за стоманените (базични )електроди –с трансформаторен електрожен не може да се заварява с тях защото те работят само на DC !Ако си купиш обаче инверторен ще можеш да работиш с тях ,но се изисква опит при работа с базичните електроди ,при повторно запалване си лепнат дори и с инвертор! :)
Аз плзвам това
http://www.raider.bg/index.php?p=5&cat=86&id=818
скоро един познат си взе, били на промоция 300лв.
agj написа:
basko3 написа:
Точно за базичните (стоманени) ми казаха, че с тях се работело по-лесно от начинаещи като мен. Не залепвали като обикновените и правили хубав шеф.
Стефко - специалист
Какви електроди ще се използват зависи от предназначението на заварката, нейната отговорност, и квалификацията на заварчика.
angelfilev - специалист
basko3 написа:
Здравейте, мисля да си взимам електрожен.Ще се ползва само за домашни нужди. Четох из вашия форум и останах с впечатление, че за горе-долу добър електрожен трябват поне 350-400 лв. Е, аз не разполагам с такъв бюджет, затова съм се спрял на нещо евтино. Ето го и него:
http://www.staev.bg/product.php?id=87 знам, че не може да заваря със стоманени електроди. Разбрах, че било важно да може да заваря с тях, но не разбрах защо е важно? Обикновените не вършат ли същата работа ?? Друг вариант е този:
http://www.staev.bg/product.php?id=89 той е малко по-мощен, но дали заваря със стоманен електрод ? Не искам отзиви от типа ''събери малко повечко пари за по хубав''. Е, чакам вашите съвети може да предложите и други марки за около тези пари.
Напротив, може да заварява само със стоманени електроди, но не със всички видове. Не може да заварява с базични (тези, които наричаш стоманени, както се подразбра), чугунени, алуминиеви, медни, тоест такива, които трудно ще влезнат в графата "за домашни нужди".
Купи си най-евтиния заварачен трансформатор, който намериш с ток до 140-160 а. Нищо повече не ти е нужно за "домашни нужди". Ако спазваш инструкциите, трудно ще го изгориш, а друго по него почти няма какво да се повреди. Въпроса за сервиза може да не те вълнува.
И това е решение.. Не знам или ще купя въпросния електрожен, или ще събера за по-скъп инвертор. dragozow ми предложи 1 който ми харесва ...
MamaMy - майстор
angelfilev написа:
Напротив, може да заварява само със стоманени електроди, но не със всички видове. Не може да заварява с базични (тези, които наричаш стоманени, както се подразбра), чугунени, алуминиеви, медни, тоест такива, които трудно ще влезнат в графата "за домашни нужди".
Купи си най-евтиния заварачен трансформатор, който намериш с ток до 140-160 а. Нищо повече не ти е нужно за "домашни нужди". Ако спазваш инструкциите, трудно ще го изгориш, а друго по него почти няма какво да се повреди. Въпроса за сервиза може да не те вълнува.
Колега angelfilev, в разговорния език базичен=стоманен електрод. Обикновен електрожен не може да заварява с тях. Трябва постояннотоков или така наречен инвертор.
Обикновените трансформаторни, тежки и "евтини" електрожени работят с рутилови=обикновенни електроди.
torbalan - Дървен философ
basko3 написа:
И това е решение.. Не знам или ще купя въпросния електрожен, или ще събера за по-скъп инвертор. dragozow ми предложи 1 който ми харесва ...
Преди време и аз бях в подобно положение - купих си по-скъпия... Сега съм най-щастливия аматьор заварчик :)
angelfilev - специалист
MamaMy написа:
angelfilev написа:
Колега angelfilev, в разговорния език базичен=стоманен електрод.

Не ми е известен такъв разговорен език, но не може да се нарича "базичен=стоманен електрод" по причина на това, че базичен, рутилов, целулозен и др. се определя от обмазката, а не от материала на телта. Ако базичните някой нарича стоманени, то би трябвало да се подразбира, че всички останали са нестоманени. Това е абсолютно невярно. Когато написах с какви електроди не се заварява с променлив ток умишлено не включих неръждаеми, защото има рутилови неръждаеми електроди.
Обикновен електрожен не може да заварява с тях.

Нима аз пиша и твърдя обратното?
Трябва постояннотоков или така наречен инвертор.
Това е вярно, ако се сложи запетая след постояннотоков. Работата е там, че освен инвертори съществуват и други източници на постоянен заваръчен ток: заваръчен генератор(агрегат), токоизправител и дори акумулатори.
Обикновените трансформаторни, тежки и "евтини" електрожени работят с рутилови=обикновенни електроди.
Именно с рутилови работят и те са стоманени. Нали точно това написах на колегата. Още не разбирам какво в моето мнение те е впечатлило, или не си съгласен?

В тази тема не би трябвало да се дискутират никакви други електроди, освен рутилови защото ясно е казано "за домашни нужди и ограничен бюджет". Базични за домашни нужди са интересни само ако на някой са му останали от "онова време" (от магазина на слепите :) ), или ще заварява в къщи котлонадзорни съоръжения, кранове.

Тема "Мнение за електрожен Telwin Pratica 152 turbo" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: