• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
Медния окис си е чиста проба отрова. Не бих си сложил меден водопровод и да пия от тая вода :-D . Още повече като се споява с припой. В припоя има кадмий.....Хамериканците и Англичаните са ми през..... :-D
torbalan - Дървен философ
И припой има без примеси...

Интересно ми е според теб кой вид тръба ще отделя по-малко примеси от медната :)
gogo7777 - майстор
И припой има без примеси...

Интересно ми е според теб кой вид тръба ще отделя по-малко примеси от медната
Припой без примеси няма. Всичко що е сплав става за водопровод (без да съдържа антимон, кадмий и имаше още но не се сещам) :-D
dragozow - майстор
Ако ти трябва за няколко "заварки" викни хладилен техник да ти ги запои, защото инвестицията в оборудване ще ти е по-голяма.
galin56 - специалист
Не съм ходил до Англия да видя какви са им тръбите, но ако са медни и ги ползват значи наистина са напълно безопасни. Не вярвам наш Гого да е по-умен и знаещ от всички англета взети заедно. А и там законите им са страшни( и се и прилагат даже). Само един до сега да се отровил от тия тръби и ще им разкатаят фамилията на цялото им ВиК.
Ето и един цитат от фирма занимаваща се с водопроводни инсталации:

Водопровод

Водопровод е съоръжение за пренасяне на вода - питейна или за индустриални нужди от нейния източник до мястото на нейното потребление. Източниците обикновено са извори, езера и реки, от които водата се отвежда по тръби и канали, пречиства се и се събира във водохранилища (язовири). Оттам се разпределя по тръбопроводи до отделните жилища. Количеството използвана вода се определя с помощта на водомер. Съвременните водопроводи са изработвани от поливинилхлорид, полиетилен или мед. Повечето от тях са подземни, но съществуват и надземни водопроводи. Първите водопроводи са създадени в Древен Рим, представляващи системи от акведукти и тунели, снабдяващи с чиста вода големите градове. От древността до наши дни за направата на водопроводи са използвани глина, дървесина, олово, желязо, неръждаема стомана, мед, а в наше време и пластмаса. От металите за предпочитане са медните тръби, защото проявяват устойчивост към хлора (който се използва за дезинфекция на водата), не отделят токсични вещества и имат дълъг живот на експлоатация.
apel - напреднал
Благодаря за съветите, преди да напиша това съм ровил близо месец в интернет и съм изгледал сума филмчета, но ако кучето ставаше касапин... Кислород не ми трябва, обикновенна газова горелка с пропан-бутан развива около 800-1200 градуса, сребърните припои се топят на 250-500 градуса.

Трябва ми практическо упражнение, готов съм да почерпя няколко каси бира... Има ли желаещи от София или Пловдив - Торбалане, agj?

Защо с медни тръби - това вече е решено, защото от този водопровод ще пият вода и правнуците ми, само не съм решил диаметъра на тръбата.
torbalan - Дървен философ
Ако имаш път към Козлодуй - заповядай...
griffin - майстор
Полипропиленови тръби в Френско няма всичко живо ръга медни даже и да искаш няма какво друго да ползваш така че едва ли са толкоз вредни, неприятното за мен е че са много добър проводник на звука и е малко неприятно а освен това имат навига да слагат смешни диаметри и от това налягането малко куца :-) като пуснеш няколко консуматора.
apel - напреднал
Грифин, приемаш ли чираци, ако се науча, ще си купя горелка и другите неща от теб или препоръчан от теб търговец?
idunno - специалист
Има клипчета доста - просто си купи нещата за запояване и кърпичките за почиставане.Ккато някой вече каза- режеш, чистиш до блясък повърхностите, които ще се запояват, мажеш от пастата по фитнга и тръбата и ги съединяваш.Загряваш малко тръбата, да не ти бяга топлината и връщаш пламъка към фитинга, грееш докато ФЛЮСЪТ стане сребърен, дърпаш горелката и слагаш припоя - просто "погали" с телта.Не забравяй, припоят отива там където е топлината.С мокра кърпа изтрии спойката от остаъците от флюса и си готов.
Не използвай твърд припой- той не е за тази работа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Заваряване на медни тръби - водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: