Имам такова чудо в къщи. Всичко е самоделка- отелектрожена до бренера и наистона става само за аргон с нетопим електрод. 
- 1
- 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
drdr
- помощник
20 мнения в "Приспособяване на обикновен електрожен в МИГ-МАГ"
joe007
- специалист
Трансформатора на МИГ-МАГ е различен (статична волтамперна х-ка)от този на електрожена и аргона(стръмно падаща х-ка).Освен това при МАГ заваряването се регулира и волтаж и ампераж докъто при другите методи се регулира само ампеража.Затова от трафа на електожен не става за СО.
П.С. Освен ако не се пренавие нацяло
П.С. Освен ако не се пренавие нацяло
maistor-sm
- специалист
Зддравеите!Искам да питам знаещите-попаднаха ми мощни тиристориSKT300/12c (1200в 300А) Може ли с тях да се направи изправителен блок за да изправи тока на един електрожен.Ако е възможно то моля , някои ако може да пусне схема.Благодаря!
the_bull
- помощник
Ето схема:

но не е много препоръчително тъй като ще имаш голямо загряване поради което трябва да осигориш охлаждане и то стабилно за тези тиристори. След тиристорите може да се сложи дросел без сърцевина. А на въпроса за телоподаващото преди години един приятел беше си првил някъква самоделка и до колко то съм видял трансформатора е далеч по малък от траф за електрожен. Също така има голям дросел почти колкото силовия трансформатор.

но не е много препоръчително тъй като ще имаш голямо загряване поради което трябва да осигориш охлаждане и то стабилно за тези тиристори. След тиристорите може да се сложи дросел без сърцевина. А на въпроса за телоподаващото преди години един приятел беше си првил някъква самоделка и до колко то съм видял трансформатора е далеч по малък от траф за електрожен. Също така има голям дросел почти колкото силовия трансформатор.
the_bull
- помощник
Защо да има? Като управляващия електрод се свърже с анода тиристора започва да се държи като диод. Чесно казано не съм правил подобно изпълнение но не пречи да пробвам с маломощни тиристори. Ако има друг начин на свързване качи да го видим може и да съм в грешка.Като гледам схемата в най-лошия случай т1 и т3 няма да се отпушат и схемата ще бъде на еднопътен изправител друго съмнително не виждам, то принципно за 100% сигорност е добре да са диоди точно тези елементи.
- 1
- 2
Тема "Приспособяване на обикновен електрожен в МИГ-МАГ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература