Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
Ще споделя. От сега прогнозирам, че нищо няма да стане. Много компромиси се направиха с цел "по-ефтино".
pansim - майстор
Това е проблема - пуста икономия :sad:
Сети се да направиш някоя снимка
gogo7777 - майстор
Ще снимам, но с телефона :-D . Квото се получи това :-D
torbalan - Дървен философ
Ако е светло - ще стане... Само не се навирай прекалено близо, че нема да има фокус.
gogo7777 - майстор
То май ще остане за утре. Не са го нагряли още. Ще взема на заем един цифров фотоапарат и ще се похваля с хубави снимки.
gogo7777 - майстор
За съжаление резултата е незадоволителен :-D . В крайна сметка заварявах с НОРД и не се получи искания от мен ефект. При проверка с пенетран (това имам под ръка за контрол) всичко беше екстра, но при последвалите тестове се получиха цепнатини по краищата. Въпрос на време е да се скъса отново. Целия провар е 40-50мм от възможни 200. Ама при представените ми условия и настояване от чорбаджията така го закърпихме. Снимки няма, щото си тръгнах малко ядосан и забравих да снимам :sad:
novgradski - специалист
Тази "буферна"зона както я наричаш е зона на прегряване,т.е в стопилката можеш да "вкараш" легиращи елементи и разкислители ... ама в съседнта зона -не можеш а и метала е прегрят кристалите са много големи -от там се къса...следва зона на рекристализация ...Но това което казвам е много общо разбира се, защото при различните стомани - е различно - при някои се образува и закалени (..и отвърнати) структури.
Много стара технология за "справяне" с големите кристали е коването ,но в съвременното машиностроене почти не е приложимо.
gogo7777 - майстор
Да така е. Аз (и не само) му викам неразтворен карбид. По-просто казано получават се "остри" участъци в кристалната структура и от там голяма концентрация на енергия (стоманата започва да звъни) и отгряването не помага. Ковашката заварка е по-скоро за вкарването (или изкарването) на въглерода от твърдия разстор при аустентичната фазата и при закаляване. Ползва си се често, особено при чугуна и Ст3 (румънската). Е сега по-рядко щото има всякакви електроди относно инструменталните стомани.
idunno - специалист
Аз разбирам,че пари за нов червяк няма, ама поне за кутия читави електоди, чак да няма пари- лоша работа. :)
crez - майстор
Като се скъса пак, съвсем без пари ще остане :lol:

Тема "Заваряване на червяк-съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: