Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
mitko64 - майстор
Стругарят ми е под ръка- тъстът ми, но нямам резбомер да премеря резбата и трябва да демонтирам шпиндела за да му го занеса.
stiv1961 - майстор
mitko64 написа:
Преди време обещах снимки
И аз имам такова животно в гаража. Върти ми се в главата идея да я направя с ел. двигател, но не ми е приоритет..... за сега :) Дано не забравя да я снимам.
mitko64 - майстор
И на мен ми се въртеше същата идея, но размислих, защо да съсипвам историята.Пък и има само един аксиален лагер, всички други валове са на пурии, не знам дали ще понесат бързо и продължително въртене. Много ме кефят разни антики, наскоро видях раздвижен ключ с много смешна конструкция- с някаква усукана дръжка.
Валериус - специалист
mitko64 написа:
Стругарят ми е под ръка- тъстът ми, но нямам резбомер да премеря резбата и трябва да демонтирам шпиндела за да му го занеса.
Щом е стругар не може да няма резбомер. Ако няма, то има поне шублер. Тогава като отвиеш стария патронник премери външния диаметър, после преброй 10 витки от резбата (за по-голяма точност) и ги премери колко е разстоянието. След това разделяш полученото на 10 и се получава точната стъпка на резбата. Ако е метрична, тя върви през 0,25 мм и няма да сгрешиш. Ще стане щом си се захванал и не я преработвай, че щом няма радиални лагери ще я съсипеш бързо! Успех!
profesionalist_wood - майстор
И аз имам подобна машина от втората световна, лошото е че патронника й е разбит тоест липсват пружини на затягащата глава
mitko64 - майстор
Да знаеш случайно резбата му каква е?
същата е като на колегата модела на патронника. Тази тема ми вкара сила и извадих от прахоляка бормашината и сложих нова пружина и запя отново своята песен. Двускоростна е с маховик. Ето снимката на патронника. Абе чудя се тези бормашини нямат ли някаква опция да се спускат нагоре-надолу когато искам да пробивам нещо? Или са фиксирани?
Не е лошо някой компентентен да се изкаже кога са правени тези машини. Може да помолим модератора да премести темата в ,,инструменти от царско време,,

Прикачен файл

bncfggfh.jpg Патронник
mitko64 - майстор
Спускането става с онази врътка със спиците. Когато притегнеш, има едма текстолитова втулка на тръбата в която влиза шпиндела, се блокира тръбата да не се върти заедно със шпиндела. Тръбата има вътрешна резба по която се движи втулка(с външна резба), зашплентена вече за самия шпиндел и го движи нагоре или надолу, според посоката на въртене. Aко имаш в предвид обаче движение по колоната, моята има подвижна масичка, която обаче е счупена в основата и все нямам време да я нося за заварка.
Ето я машината, дали ще стане ?

Прикачен файл

IMG_9228.JPG
mitko64 - майстор
Твоята гледам има опция за спускане по колонта( при моята масата се движи по колоната). А подаването при пробиване предполагам е при пристягане перчатката отляво. Предполагам че скоростите се сменят с преместване на манивелата на другата ос, при мене се превключва с ръчка.

Тема "Настолна (колонна) бормашина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: