Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
profesionalist_wood - майстор
Да не съм луд :-D Комунизма е хубав ама отдалече... :lol: не близо! Имах разговор с един доцент, казваше ми,че наши професори и преподаватели отишли за някакъв обмен на опит в университет в Китай...и били попарени че трябвало да стават рано сутрин и в 9 да бъдат в университета до късно вечер преподаване,,и редовни отчети... и така всеки ден 3 месеца....защото са са били свикнали да идват в Понеделник и да се размотават 2-3 часа лафчета и айде вкъщи :lol:и след този случай не искали да се връщат в Китай хихи
inspo - майстор
profesionalist_wood написа:
Аз ли съм закъсал? Нали знаеш че китайците със стотинките превзеха света? :) Дори по пощата ще пратят резистор за 20 стотинки и ще си приберат парите....и после цъкаме на ,,Китайското икономическо чудо,, http://septemvri23.com/Aladjov_za_Kitai.htm
Енджой дъ хай тек- лоу прайс чайна продукшън http://biskvitka.net/humor/17289-visoko ... plugs.html
Дори вече нямаме и машините им от снимките....всичко замина на скрап след 23 години грабеж и разруха
Lautrec - специалист
tsenkov написа:
Колега, виждам че си го модифицирал малко, но намери фрезист и го до-модифицираите заедно. В този си вид може да се изпълни само с ЦНЦ фреза и казвам може би на водно рязане. Изпъкналите R ове са невъзможни за изработка на обикновена фреза. ps. Не е малка играчка а много голяма играчка.
Така е внесох малки промени. Мислех, че са достатъчни, защото в първоначалния вариант беше с прави ъгли. Не виждам какво повече да променям. Променяки единия, ще трябвада променя и другия. Съвсем ще се усложни.
Последна промяна от Lautrec на вт май 21, 2013 11:58 pm, променено общо 1 път.
Приемам критиката ти. :partyman: За изработката на детайла....еми значи ще го направиш както го прави човека в клипа,той ме вдъхновява от много време,изгледай всичките му клипове и ще ти стане ясна технологията,можеш да го направиш в домашни условия с дървени макети и пръст или земя в сандъче и да го отлееш от разтопен алуминий стопен с горелка за битови нужди

Наслука- http://www.youtube.com/watch?v=M95bhPrDwA0 :partyman:

http://www.youtube.com/watch?v=J4EtmJhDYHQ

http://www.youtube.com/watch?v=_OwYCGlYLUk
Lautrec - специалист
Свързах се с един стругаро-фрезит, който е готов да даде оферта, но поиска допуските в детайлите.
Тъй като специалноста ми не е свързана с металообработка ми трябва малко помощ.
Аз го разбирам така. Допуските са разликите в размерите, което дава някаква хлабина между два детайла.
За детайли като на снимките, 1мм много ли е малко ли е? :?
Задължително ли е да ги пресмятам (не че знам как) или може "на око"?
И на края как се посочват тези допуски. Просто ги опоменавам в писмото или на чертежа.
С този фрезист може и да се сработим, затова ви моля за малко помощ. :prayer:
Предварително благодаря. :)

Прикачен файл

New_.jpg
New_.jpg (34.2 KиБ) Видяна 3101 пъти
inspo - майстор
Отдавна ги учихме тези работи и съм ги позабравил.
Допуска е грешката в размера на детайла при която той се счита за годен :-D
Хлабината е друга работа.
Допуските се определят от таблици.
Ей тука има написано. Виж и таблица 1 . http://mit1.hit.bg/temi/Tema_8/ukazania_8.2.htm
angelfilev - специалист
Lautrec написа:
Свързах се с един стругаро-фрезит, който е готов да даде оферта, но поиска допуските в детайлите.
Тъй като специалноста ми не е свързана с металообработка ми трябва малко помощ.
Аз го разбирам така. Допуските са разликите в размерите, което дава някаква хлабина между два детайла.
За детайли като на снимките, 1мм много ли е малко ли е? :?
Задължително ли е да ги пресмятам (не че знам как) или може "на око"?
И на края как се посочват тези допуски. Просто ги опоменавам в писмото или на чертежа.
С този фрезист може и да се сработим, затова ви моля за малко помощ. :prayer:
Предварително благодаря. :)
Допускът определя границите в които реалният размер може да се различава от теоретичния. Определят се в зависимост от предназначението на детайла, материала, технологичните възможности, размера и други фактори. (все неща, които ние не знаем)
За детайли като на рисунката 1 мм е твърде много. По-нормално е Н9/f9.
(Н9 за размер 20мм е 0- +0,05, f9 за този размер е -0,02 до -0,07мм)
Валериус - специалист
Ако не е много отговорна сглобката и ще се налага често да я разглобяваш, то се препоръчва да има хлабина, но от няколко стотни до няколко десети от милиметъра. Вала се прави в минус, а отвора в плюс, но ако кажеш предназначението на сглобката на фрезиста, той със сигурност ще ви го изпълни както желаете. Ако искаш точна сглобка, то нещата стават по-сложни.
Lautrec - специалист
inspo, благодаря за полезно четиво.
Добре това с допуските ми се изясни мисля, но възниква следния въпрос.
До колко е задължително използването на стандарта ISO 8015, примерно, защото, angelfilev добре си посочил означенията, но аз не ги знам.
Съществува ли вариант допуските да се посочат цифром в чертежа или в описание към чертежа.

А въпросът с грапавината как стой? Ако просто поискам детайла да бъде с максималната възможна гладкост, това не удоблетворява ли и двете страни или отново трябва да се посочват допуски?

Валериус сглобката не е кой знае колко отговорна. Всъщност едната може да се каже, че е такава. Посочената сглобка, ще се разглобява/сглобява доста често. Останалите, веднъж сглобени никой не може да предвиди кога ще се разглобят отново. Като цяло замисълът е цялата "конструкция" да може да се сглобява/разглобява, за да може да се пренася по-лесно при необходимост, но веднъж сглобена само посочената сглобка, ще се разглобява. Тя затова ще бъде захваната с магнитен щифт.

При това положение допуск от 0.02 до 0.05 за всички места, приемлив ли е?
Идеята ми е дасе получи минимална хлабина между детайлите, но достатъчна отделните елементи да се напасват с лекота и най-вече посочените. А в същото време да улесня фрезиста с не твърде голяма точност. Да не вземе да се откаже! :)

Прикачен файл

New_ - Copy.jpg
New_ - Copy.jpg (36.96 KиБ) Видяна 3067 пъти

Тема "Изработка на малки детайли." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: