Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Hoвoceлckи - майстор
Всеки има право на мнение. Нямам нищо против твоето, но не ми забранявай да имам свое, моля! С пералнята ти беше грешка предложението ми. Ако имах представа, че ще реагираш така, просто нямаше да го правя. Не е добре обаче, че не отчиташ желанието ми за помощ тогава. Трябваше да гадаем какво се е случило при теб и споделяхме наши подобни проблеми и решения (включително и лов). Напълно нормално е от много предположения по симптоми, само едно да е вярно. Не ти прави чест да плюеш по непозналите болката ти. Те все пак са били съпричастни с отделеното време по твоя проблем. Още по-лошо е да си злопаметен и да пресбедваш до дупка този, когото си набелязал. Лов също точно ме преследва. Затова и направи от мухата слон с този термин (който както видяхте също сам използва). Затова и форумът ни заприлича на парцал. Няма вече нито една тема развита по същество, чисто без безброй излишни, преднамерени отклонения. В другата тема ставаше въпрос възможно ли е локално загряване на част от колектор до температура по-висока от 100 градуса (при наличие на "охлаждаща течност". Споделих, че ми се е разтопявал калй (естествено - припой, композиция ...), според мен при аналогични обстоятелства. Мислех, че това подсказва възможност, че и при колектора може да се получи такова локално загряване. Щеше да ми е интересно да науча нещо относно този "физичен феномен" да го наречем. Лов отстояваше тезата, че не е калайдисано (подготвено) достатъчно добре. Че даже е невъзможно. Ако някой иска, мога да отрежа въпросното парче и да му го пратя да се убеди. Мога да го нагрея, да се стече калая. Ако не е калайдисано добре - ще се видят участъците. Ще направя клип ако трябва, но с предварителната уговорка, че ще получа извинение за съмненията, че е било запоено добре.
Ще ми бъде интересно да прочета и други версии за въпросното разтичане.
шоп - майстор
Гост написа:
Hoвoceлckи написа:
Ти и с мен не си много другарче (особено откакто ти показвах клипа....
Tака е, не отричам- не сме първи дружки с теб, но не извъртай - всичко тръгна, когато ми протече пералнята и ти се опита да проявиш чувство за хумор ( с каквото не разполагаш), предлагайки ми за нея някакви смешни пари...
А мненията на lov ( за разлика от твоите) уважавам. Не можеш да му стъпиш на малкия пръст по компетентност, просто, защото твоята клони към нула. Така, че в някои случаи е по- добре да си замълчиш,но... ти си знаеш.
+ 1 към мнението на @Гост

Където @Новоселски се изкаже ( изсере ) вече не пиша в темата :-)
plamen6703 - майстор
шоп написа:
Гост написа:
Hoвoceлckи написа:
Ти и с мен не си много другарче (особено откакто ти показвах клипа....
Tака е, не отричам- не сме първи дружки с теб, но не извъртай - всичко тръгна, когато ми протече пералнята и ти се опита да проявиш чувство за хумор ( с каквото не разполагаш), предлагайки ми за нея някакви смешни пари...
А мненията на lov ( за разлика от твоите) уважавам. Не можеш да му стъпиш на малкия пръст по компетентност, просто, защото твоята клони към нула. Така, че в някои случаи е по- добре да си замълчиш,но... ти си знаеш.
+ 1 към мнението на @Гост

Където @Новоселски се изкаже ( изсере ) вече не пиша в темата :-)
+ 1 към двете мнения!
Hoвoceлckи - майстор
Очаквах ви все пак да минете да се изкажете (да близнете). Ами да ви е сладко!
keymaker - специалист
Абе ,черна бяла ламарина ( листова стомана) и каквито имена да редим ,пак си е "черно". Щом в настройките на швейцарска машина пише "black steel", а не "carbon steel" работата е ясна. Името им идва от това ,че в контакт с влагата във въздуха преди да ги хване " лисицата"- ръждата ,хващат патина с черен цвят , а и суровината за производството им се казва "black sand" ,ние златотърсачите му казваме " магнетит " а то си е чиста желязна руда "железен оксид" точно черна ката дявол.
Понятиепо е обобщаващо за метали, които ръждясват, хромовите слави са известни като INOX ( inoxidable ) - неоксидиращ или неръждаем. Знаете много добре ,че има неръждаеми стонани ,които ръждасват, а сега де! Като правило ръждясващите "неръждавейки" ги лови магнит.

Автора е безмислено да се " възпалява" ,освен да се нерви сам ,прави кеф на разни комплексирани индивиди, които си дръгнат крастата тук и не само .

Хайде със здраве, и успехите да са с нас!

П.С.
Става дума за лазерно-отрезна машина .
preslav - майстор
keymaker написа:
Знаете много добре ,че има неръждаеми стонани ,които ръждасват, а сега де! Като правило ръждясващите "неръждавейки" ги лови магнит.
Кои са те - чиста проба любопитство от моя страна?
keymaker - специалист
По номера не ги знам ,но предимно ножове се изработват от тях ,при това малко по качествените от тях.
preslav - майстор
keymaker написа:
По номера не ги знам ,но предимно ножове се изработват от тях ,при това малко по качествените от тях.
Само за кобалтови съм чувал, но не знам дали оксидират или ръждясват.
gogo7777 - майстор
Обикновенно неръждаемите стомани несъдържащи никел и молибден "ръждясват" :lol:
Такива са стоманите от типа 410, 420 и 430. Те са феритни или мартензитни.
Само за кобалтови съм чувал, но не знам дали оксидират или ръждясват.
Кобалта не е легиращ елемент при "неръждавейките" :wink:
Чираче - майстор
gogo7777 написа:
. Те са феритни или мартензитни.
Сега остава да разнищим и желязо-въглеродната диаграма :lol: Поне тия, които я познават.

Айде да Ви видя сега

http://www1.znam.bg/resources/1/1086335727.gif
Последна промяна от Чираче на съб авг 26, 2017 9:23 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Черна ламарина/листова стомана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: