• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 56
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
migatronic - напреднал
И аз работя с маска на esab и съм много доволен
Прикачен файл:
DSC_3525.jpg
agj - майстор
Наскоро се натъкнах на много добри обяснение за означенията за оптичния клас при соларните маски .Като казахме вече в по предните постове, те могат да бъдат различни варианти от цифри от 1/1/1/1 до 3/3/3/3.
Ето и подробното и нагледно описание на тези класове:
Първа позиция от 1/1/1/1- Оптичен клас (Optical class) Определя колко ясно и без геометрични изкривявания се вижда през един автоматичен филтър. Тази цифра е и големината на рефракцията /диоптърът/.
Пряко зависи от качеството на използваното стъклото , така и от качество на монтажа на " сандвича " .
Вероятно сте наблюдавали , как прозорците нарушават геометрията и пространството , особено при наличието на дефекти във формата на мехур или неравни повърхности.
Първи клас-няма нарушения на геометричните форми и остър фокус .Диоптър 0 .
Втори и трети клас -има нарушения на геометричните форми фокуса и диоптъра .Това води до умора и напрежение в очите , подобно на неправилно избрани очила с диоптри. Такива филтри не са подходящи дори и за краткосрочни дейности .
Втората позиция от 1/1/1/1- Разсейване на светлината ( дифузия на светлината) - описва способността на светофилтъра за разсейване на светлината преминаваща през него и се определя степента на оптична чистота на филтъра. Зависи от чистотата и качеството на течния кристал. Способността материала за пропускане на светлина без да се отклонява от първоначалната си посока.
С други думи , светоразсейването e мътността на филтъра. Зависи от качеството и чистотата на течните кристали . При шофиране вероятно често се сблъсквате с ефект на разсейване на светлината,особено при нощно каране в дъжда .Изображение
За по-голяма яснота и по-добро разбиране , може да се даде и следния пример : ако приемем, че трети клас на разсейване -съответства на качество VHS видео изображение , то на втори клас, ще съответства на качеството на DVD видео, и първи клас - качеството на Full HD видео.

Трета позиция от 1/1/1/1 - Хомогенност (Homogeneity) - характеризира неравномерното затъмнени на филтъра (екрана) в различни части, когато се гледа под прав ъгъл. Първи клас (хомогенност) е ± 0,1 DIN,
втори клас съответства на ± 0,2 DIN, и трети клас съответства на ± 0,3 DIN.

Четвърта позиция от 1/1/1/1 - Ъглова зависимост от степента на потъмняване - характеризира степента на потъмняване от ъгъла на гледане. Когато зрителния ъгъл е от порядъка ± 15 ° спрямо нормалната степен на затъмняване филтри е първи клас.За филтри с по голяма зрително поле (прозорец) ъгловата зависимост е в рамките на ± 30°.
Здравейте,

Днес попаднах на тази статия - http://www.euromarket.bg/bg/news/kakvo- ... n-electric. Някой има ли впечатление от тези шлемове? Имате ли представа за цена?
edre - специалист
Mitko83 написа:
Здравейте,

Днес попаднах на тази статия - http://www.euromarket.bg/bg/news/kakvo- ... n-electric. Някой има ли впечатление от тези шлемове? Имате ли представа за цена?
Цената със сигурност ще е АМЕРИКАНСКА. :shock:
Sharkolia - специалист
Mitko83 написа:
Здравейте,

Впечатления нямам ,ала имам мнение ,че фирми дето произвеждат кисело мляко не трябва да се занимават също с произвеждането на краставици за да може таратора да носи техният бранд!
Разбира се тва не трябва да ти казва ,че тази маска е лоша ,дори напротив вероятно е една от най-добрите в света.
Около 260 долара без пътните до България .
Sharkolia - специалист
оказа се ,че като пълен амтьор в заварявенето ми е по-лесно да заварявам с ръчна маска отколкото с обикновен шлем :) за къв ли ми беше да си копувам ЕСАБ еко арк 2 :)
dragozow - майстор
Ще свикнеш, още една свободна ръка.
Sharkolia - специалист
dragozow написа:
Ще свикнеш, още една свободна ръка.
Съгласен съм със свободната ръка ,ала аз незнам как да си го наглася за да ми е лесна работата с него.Гледам ,че някои такива шлемове имат как да го нарека "двойно отваряне" сиреч леко се мръдва нагоре капачето и имаш пролука през която да можеш да си нагласиш електрода на точното място и веднага след запалването просто сменяш леко гъгала на главата и заваряваш. Обаче моят модел няма такова "леко открехване" и трябва да свиквам с повдигането и пускането на целият шлем. Евентуално две опции виждам или да му закрепя нещо под стъклото за да е винаги леко открехнато или да му сменя стъклото и филтъра с два по-малки и различни един от друг .Един филтър по-светъл отгоре през ,който да се вижда всичко като през слънчеви очала и един тъмен по-широк отдолу за заваряване. В такъв стил ми е ръчната маска. :? :-D
juvesan - специалист
Ами наистина е неестествено, когато си свикнал да държиш маската в ръка :lol: И когато преминеш към нещо друго, установяваш, че в някакъв момент се чудиш какво да правиш с тази свободна ръка. След като заварявах доста време с "ръчна" маска, взеха, че ми донесоха да си избирам 2 шлема - с повдигащо се стъкло и такъв, целият... този , който се вдига целият беше първи... изведнъж установих, че по навик пак се опитвам да го държа с лявата ръка - навика е голяма работа... :rolleyes: Започнах преднамерено да Не го държа.... ама се оказа, че не мога да го направя да ми "пада" винаги когато искам - след няколко вдигания/сваляния някак се разхлабваше и почваше да ми пада и когато не искам.... ако го стегна пък се случваше да тръскам глава по 2-3 пъти :axe: ... и тогава се появи "дявола dragozow" :prayer: и ме изкуши да си взема "соларен" за собствено ползване .... след това и служебният ми стана подобен и те така.... човек лесно разваля някои традиции :weedman:
Sharkolia - специалист
Така наречените соларни са достъпни вече и са супер инвестиция ,ала аз искам да си изградя навици да работя със обикновени като начало . Нещо като курсовете за шофьор едно време ,караш ги на Лада въпреки ,че знаеш ,че БМВ се управлява по-лесно :) Та така опитвам се да изграждам навици :roll:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 56

Тема "Маски и шлемове за заваряване-всичко за тях и избор на маска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: