• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
kr1100 - майстор
чет окт 30, 2025 10:50 pmhidrazin написа:
чет окт 30, 2025 10:20 pmkr1100 написа:
Кой ще ти транспортира панели 13м дълги ??? - Никой. Мислил ли си ??
Там на място ще трябва да ги режеш със зеге или циркуляр. Не знам с каква дебелина ламарина ще са , но с 0,6 мм ламарина работата е много трудна
Айде престане да го "пунтирате"...
Да беше погледнал че въпросната фирма предлага и транспорт.
На всичкото отгоре е и от неговия град...
Знаеш ли как се транспортира термопанел дълъг 13 м?? Ще му отрежат главата от коленете за цена. /
На такава дължина само дълъг прицеп и лежащ панел , не може наклонен -повдигнат над кабината - огъва се, а и се деформира. А за маневрирането на дълъг прицеп се иска много много място.
За крана сапани , обаче не само с въжета , а с щироки и дълги подложки. При вдигане с крана се подгъва ламарината на термопанела в местата на въжето, ако е само с въже.
А за рязане само зеге или циркуляр - никакъв ъглошлайф . Защо - питай Трифон :-D

Термопанел с пяна не се гаси никак лесно - поддържа си горенето вътре в панела между ламарините.
П.П. Ако е голяма поръчка може да си ги поръча на размер по дължина в завода, но при покупка от склад гори.
Последна промяна от kr1100 на пет окт 31, 2025 7:38 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
пет окт 31, 2025 6:22 pmXF4-C50/60 написа:
За втори път се пита, колко кг може да носи колона 40х40х3 с височина 2.2м, работеща на центричен натиск?
Трябваше да кажете, че искате закоравяване на връзката колона-греда и, че ще вкарвате в колоната огъващ момент, тогава има смисъл от колони с по-голямо напр. сечение
Айде на вторият път ще ти отговоря. В този тип лека конструкция, колоната НЕ работи само на центричен натиск по ос. Работи и на огъване.....познай къде и на къде? Срещуположната колона ще поеме почти половината от натиска предавайки сили към възлите колона - греда. Целият модул от две срещуположни колони и свързваща греда ще стане "здрав, прав, корав" :-D само ако свързващата греда не е една, а две оформящи проста ферма. Тъй, че столицата колкото и да е голяма няма абсолютно никаква файда щом не е съчетана с втора греда.

Ако колоните са 60х60х4, всичко нагоре се изгражда с много по-леки елементи при което якостта и жилавостта не само се подобрява, но и динамиката се разпределя равномерно.

:drinkers:
BeTaTesTeR - специалист
пет окт 31, 2025 7:32 pmkr1100 написа:
чет окт 30, 2025 10:50 pmhidrazin написа:
чет окт 30, 2025 10:20 pmkr1100 написа:
Кой ще ти транспортира панели 13м дълги ??? - Никой. Мислил ли си ??
Там на място ще трябва да ги режеш със зеге или циркуляр. Не знам с каква дебелина ламарина ще са , но с 0,6 мм ламарина работата е много трудна
Айде престане да го "пунтирате"...
Да беше погледнал че въпросната фирма предлага и транспорт.
На всичкото отгоре е и от неговия град...
Знаеш ли как се транспортира термопанел дълъг 13 м?? Ще му отрежат главата от коленете за цена. /
На такава дължина само дълъг прицеп и лежащ панел , не може наклонен -повдигнат над кабината - огъва се, а и се деформира. А за маневрирането на дълъг прицеп се иска много много място.
За крана сапани , обаче не само с въжета , а с щироки и дълги подложки. При вдигане с крана се подгъва ламарината на термопанела в местата на въжето, ако е само с въже.
А за рязане само зеге или циркуляр - никакъв ъглошлайф . Защо - питай Трифон :-D

Термопанел с пяна не се гаси никак лесно - поддържа си горенето вътре в панела между ламарините.
П.П. Ако е голяма поръчка може да си ги поръча на размер по дължина в завода, но при покупка от склад гори.
В какви филми го вкарваш? Не допускаш ли, че в склада може някакси да са се сдобили с един циркуляр и да му ги нарежат? Наскоро купувах термопанели от Мудера, хората ти ги режат на каквато дължина искаш. Последно купих 10 парчета по 2.60м покривен панел, рязането ми струваше 60 лв. Сложих напречните греди на тавана и си ги прекарах с комбито. Прекарвах си по същия начин на тавана на колата и 4 метрови парчета стенен панел, никакъв проблем. Вече ако реши да слага цяло парче стенен панел хоризонтално 6 метра може и да не стане с кола и да провисва, но ако ги слага вертикално ще му се паднат парчета от под 3м и няма да има никакъв проблем да си ги прекара дори с кола.

Може и с ъглошлайф да ги реже, но с ето такъв диск и намалени обороти. Аз с такъв диск си изрязвах по-малки отвори където излизат профили за стрехите през стенните панели. Но за по-големи срезове най-добре е циркуляр, най-лесно и право става. Но хубаво е да си вземе и специален диск за термопанели.

Диск диамантен DeWALT
hidrazin - майстор
Знаеш ли как се транспортира термопанел дълъг 13 м??
В интерес на истината не и панел 13 дълъг 13 метра.
Но пък за панели дълги по 11,9 метра - ДА. Голям проблем ли е разлика от 1,1 метра? :?
Ще му отрежат главата от коленете за цена. /
Това предполагам не е към мен? Писах нещо на лични...
И какво да питам Трифон? :? Надявам се не е палил термопанел с пяна? :-D
:partyman:
P.S. ЖОКЕР - на едната снимка която ти пратих част по панелите (от по-късите) са "огнеустойчиви" - с пълнеж от минерална вата.
Това по изисквания на РСПБЗН (Пожарната) щото са за стена между две помещения.
Но пък ЦЕЛИЯ ПОКРИВ и всички външни стени са от обикновени панели с пяна. Ма тъй де, то огъня да ходи нагоре...
пет окт 31, 2025 10:02 pmhidrazin написа:
...Надявам се не е палил термопанел с пяна?...
Паля само барбекюто, гася каквото трябва, включително пожари.....'сякакви.
https://youtube.com/shorts/n4W-3UgN_Hg? ... rilYOoS0Ws
Някои са и сложни, не стаа просто
чет окт 23, 2025 9:40 pmhidrazin написа:
... как примерно ... да работиш ...... с маркуч...
hidrazin - майстор
пет окт 31, 2025 10:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
... гася каквото трябва, включително пожари.....
Ми то и за това получаваш заплата. Не за проектиране на пожаро безопасни сгради.
А аз нали съм глупак?
чет окт 09, 2025 9:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет окт 09, 2025 9:29 pmhidrazin написа:
........
P.S. Нали някой не си въобразява че живота на земята и в частност човека ще съществуват вечно?
Чирпанския филм може да приключи за седмица, да не казвам че и по-бързо... :)
Само глупак може да си въобрази подобно нещо и на такъв може да му пука, че и да се тръшка.

В отоплителния "пишман електротехника" постави въпроси, на които специалистите не искат да отговорят.
За съжаление съм написал ПРАВИЛНИ неща и са ВЕРНИ.
Относно:
отоплителния "пишман електротехника"
- :shock: :-D Що се споменаваш?
:partyman:
Нищо не си разбрал, а на мен не ми плащат да обяснявам.
Да беше пубер, би имало смисъл.
Благодарности, че го показа отново!

пп. Попадна ми една крадена снимка, но ще я кача у другиден. Неска ....коня го изядаха мухите, хихи.
aleksnp - специалист
Моля, спрете да мислите транспортирането на панелите. Вече написах, че от където ще ги купувам ги режат по зададен размер. Най-дългите ми парчета са покривните по три метра. Стенните, ще са вертикални.
XF4-C50/60 - специалист
пет окт 31, 2025 5:37 pmgogo7777 написа:
пет окт 31, 2025 3:10 pmXF4-C50/60 написа:
Разстоянието между сините от 1м се качи на 3м.
A пък сечението на профила намаля от 80х40х3 на 60х40х3, няма никаква логика.
Няма логика, да :lol: ......да качва кутии 120х60х4 или 100х60х5 на колони 40х40х3 както предложи.
пет окт 31, 2025 7:34 pmgogo7777 написа:
пет окт 31, 2025 6:22 pmXF4-C50/60 написа:
За втори път се пита, колко кг може да носи колона 40х40х3 с височина 2.2м, работеща на центричен натиск?
Трябваше да кажете, че искате закоравяване на връзката колона-греда и, че ще вкарвате в колоната огъващ момент, тогава има смисъл от колони с по-голямо напр. сечение
Айде на вторият път ще ти отговоря. В този тип лека конструкция, колоната НЕ работи само на центричен натиск по ос. Работи и на огъване.....познай къде и на къде? Срещуположната колона ще поеме почти половината от натиска предавайки сили към възлите колона - греда. Целият модул от две срещуположни колони и свързваща греда ще стане "здрав, прав, корав" само ако свързващата греда не е една, а две оформящи проста ферма. Тъй, че столицата колкото и да е голяма няма абсолютно никаква файда щом не е съчетана с втора греда.
Ако колоните са 60х60х4, всичко нагоре се изгражда с много по-леки елементи при което якостта и жилавостта не само се подобрява, но и динамиката се разпределя равномерно.
Рабатата се изясни!
Разплака милионите steel portal frames.
https://www.google.com/search?q=steel+p ... ws-wiz-img

Стоманена куха колона 40х40х3; S235; с дължина от 2.2м може да носи товар от центричен натиск, преди да се изчанчи странично от порядъка на над 1000кг.
В конкретният случай, при 4бр. предни колони на 6-те метра, през 2м, средните колони носят под 500кг при пълно натоварване, което значи 100кг сняг на м2 или 18 броя монтажници за всеки м2 по един.
Но може и нищо не пречи, да се сложат колони
60х40х3/4 или 80х40х3/4, за да паснат на ширината на гредите от 40мм. Може и квадрати 60х60х3/4 или 80х80х3/4.
gogo7777 - майстор
Има ли сняг в изчисленията.....Блуто е :-D
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Да направим метален навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: