Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pansim - майстор
gogo7777 написа:
Не знам схемно как се прави, но съм виждал направено. Тези смущения какво пречат.......за плавното регулиране ли?
Трябва да е нискоомна веригата...при инвертора на Ковеслав. потенциометъра е 10кОм по спомен...индуктираните напрежения от заваръчните кабели в кабела на потенциометъра ще пречат...разбира се може да се тества. Точно с такъв инвертор не съм правил
koveslav - майстор
pansim написа:
По повод универсалноста - всеки инвертор за работа с обмазани електроди може да работи и в режим ВИГ
Само трябва да се знае, че ако има силно изразен горещ старт, може да доведе до бързо износване на електрода, при палене.
Но за домашна употреба - няма проблем.
Имах впредвид,че "системата" си става самостоятелна,просто до нея слагаш един инвертор и само му закачаш байонета " - " на горелката.В момент в който потрябва за РЕДЗ,електрожена се освобождава и е самостоятелен уред.Като взема следващия инвертор,нищо няма да променям.В крайна сметка ВИГ-а е само допълнение при мен.
agj - майстор
Запалването на дъгата в апаратчето на колегата Ковеслав е с Lift !И както той сам казва "ВИГ-а е само допълнение" в работата му .А реле за забавяне на обдухването на електрода наистина не е лошо да се сложи, иначе трябва да си създаде навик след гасене на дъгата да продължи да държи бутона натиснат няколко секунди ..... А на този етап на работа, функцията за затихването на дъгата, не е приоритет. А освен това, предотвратяването на кратери може да се постигне с малко трикове при работа.
Ако по натам се наложи работа с тръби ,то направо ще бъде нужен пълен ъпгрейт на апарата с HF запалване и затихване на тока. Защото при използване на апарат с контактно запалване дори и да е Lift, "волфрамовите включвания" са почти неизбежни,а те много ясно си личат при ренгеновите снимки .
pansim - майстор
agj написа:
Запалването на дъгата в апаратчето на колегата Ковеслав е с Lift
Лифт е когато при докосване на електрода тока е много нисък, и след отлепването му от детайла постепенно се достига предварително зададената стойност на тока. Идеята е да се предпази електрода от износване.
На 99.9% съм убеден че няма тази функция.
koveslav - майстор
Аз не мога да споря точно по този въпрос,защото не съм наясно с теорията а и опита ми е малък .Факт обаче е,че след превключване на ключа в режим ТИГ,при драскането се вижда съвсем лека искра,но после дъгата е стабилна.Agj поработи с моето апаратче и каза,че одобрява работата му.Другото,което ме впечатли-още първия ми опит за запалване и поддържане на дъгата беше успешен и то без да нараня електрода...Заточвам електрода след двадесет,а може и повече запалвания,и по-скоро не се разваля електрода,а по него се натрупват отлатания,защото все още не успявам да държа правилно добавъчния материал и допускам от време на време да допре до електрода.Дъгата е стабилна и при ниските токове-работил съм вече и при 10-15А.
fore - майстор
Излиза че с обикновен инверторен апарат може да се ползва и Волфрамов електрод ако правилно съм разбрал.
С ВИГ метод, може ли да се заваряват метали без инетрен газ и ако може кои метали ?
До колкото съм запознат при метода се подава ръчно добавъчен материал за заварката.
agj - майстор
fore написа:
Излиза че с обикновен инверторен апарат може да се ползва и Волфрамов електрод ако правилно съм разбрал..
Да,така излиза!Има цяла тема която включва отговор и натоя въпрос!Ама кой да чете?Там още има и за Lift-a и за доста други неща!
pansim - майстор
koveslav - постави 120А и тествай. Ще си проличи дали тръгва плавно от примерно 5А или не.
agj - майстор
Няма нужда от никакви тестове.Аз работих с апарата -има въпросната функция.
pansim - майстор
Е, щом казваш :-D На теб не ти трябват измервателни уреди...

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: