Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pansim - майстор
ежкобежко написа:
Аз обаче съвсем не съм съгласен с такива твърдения !
Дали аз или ти си съгласен с нещо, няма никакво значение. Само фактите са важни
Обикновено не казвам на никой какво да си купи, освен ако изрично не ме питат.
Винаги съм се стремял към показване на факти, пък всеки е свободен да ги тълкува както му изнася.
НО това НЕ променя фактите.
Ето и малко клипове, стари са но са верни.

https://www.youtube.com/watch?v=QNm8Z8R4uH0
https://www.youtube.com/watch?v=Wrn8_OY3854
koveslav - майстор
Днес,разхождайки се(сърфирайки) из нета,попаднах на таткото на Кракра-Пернишки.Винаги съм се чудил защо навремето не са правили по-малки и повече на брой стъпки при првключване на амперажите на трафовете.В кракрата промяната е през 25A,дори навремето си направих един резистор за фина настройка на тока на мойте трансформаторни машини.Оказа се,че в оригинала това е решено-стъпката при ниските токове е през 7A,при средни степени през 10A,а само при най-високите степени е през 15.Другото нещо което ме учуди е,че в описанието на тази променливотокова машина на ESAB се споменава,че работи с базични електроди OK48.15........Поразрових се още малко из нета и се оказа,че наистина този електрод е базичен E-7018,но работи и на променлив и на прав ток и то и при права и при обратна полярност. За нас това е новост,а говорим за електроди произвеждани повече от 40 години,поризвеждани и сега.....
http://champwinweld.com/items.php?produ ... anguage=en

Прикачен файл

44362_1.JPG
44362_1.JPG (111.04 KиБ) Видяна 1548 пъти

Прикачен файл

welding-machines-esab-1372613_b_796f414af2fe8d9c.jpg
welding-machines-esab-1372613_b_796f414af2fe8d9c.jpg (47.07 KиБ) Видяна 1552 пъти
pansim - майстор
Според мен е нямало произведени качествени ключове с достатъчно степени, и затова е така.
Инак - не е проблем да се изведат произволен брой изводи от намотките и да стане с 20 степени.

А за електродите...отдавна ги има. Даже някъде се зароди спор преди време по тази тема май...
Просто в стандартния базичен електрод са добавени йонизиращи добавки в обмазката с цел подържане на дъгата при преминаване синусоидата през нула т.е. заваряване с обикновен трансформаторен електрожен
koveslav - майстор
Оказва се,че за всяка всяка комбинация от работа и машина си има разработен и подходящ електрод.Въпрос на информираност и предлагане на пазара.
Четох старите спорове на темата базични на АС,но там се говореше че става с трикове и чалъми.Всъщност обаче се оказва,че има стандартно решение на проблема и всеки вид машина може да работи с базични електроди,естествено с подходящите.Дори ми прави впечатление,че на старите професионални апарати,без да са предвидени за аргон,т.е. не е това причината, има отделни изводи за прав "ток" и отделни за променлив.Това би трябвало да означава,че и двата варианта си имат своите предимства и приложение при ММА заваряване.
pansim - майстор
Няма метод на заваряване който да е универсален и приложим винаги и във всички случаи.
Конкретно обаче не се сещам предимства на АС заваряване с обмазани електроди пред ДС.
Ако някой има обективна информация - може да сподели.
fore - майстор
Аз имам Хюндай 2,6 -7018. Значи ли това че Кра-крато който е с малкото степени може да ги гори ?
koveslav - майстор
fore написа:
Аз имам Хюндай 2,6 -7018. Значи ли това че Кра-крато който е с малкото степени може да ги гори ?
В случая въпроса ти е нелогичен.Не си прочел внимателно че говорим за КОНКРЕТЕН МОДЕЛ електрод,разработен специално за променливотокови машини,който е от ТИПА или ГРУПАТА базични електроди,означавана общо като технологични качества със E-7018.
Практически за нас важната подробност е,че ако притежаваш само добра променлвивотокова машина,при нужда можеш да заваряваш с нея с ТОЗИ базичен електрод,без да ти се налага специално при всеки повод да прибягваш до правотокова такава. Проосто това означава,че старите машини могат да изпълняват по-широк спектър от задачи,отколкото предполагахме.Не,че до скоро не правехме всичко с тях...
koveslav - майстор
pansim написа:
Няма метод на заваряване който да е универсален и приложим винаги и във всички случаи.
Конкретно обаче не се сещам предимства на АС заваряване с обмазани електроди пред ДС.
Ако някой има обективна информация - може да сподели.
Много е вероятно да си прав за АС-то.Но мисля,че не е лошо да се дискутира този проблем,възможно е да пропускаме някоя подробност.
gogo7777 - майстор
Заваряването на АС с обмазани електроди /базични или други/ си има своето приложение в практиката. Например при чугуните и дуплекс стомани, по-рядко при отгрята хардокс стомана или ниско легирани уякчени стомани, при разкалени стомани за наплавяване на буфер и много други /за познатите руски и български технологии/. На мода обаче са новите технологии с прекрасните електроди, които нямат нужда от АС дъгата.
agj - майстор
Електродите за дуплекс стомани ,неръждаеми стомани, доста често изискват малко повечко напрежение на празен ход ,така че да се работи с тях с пернишка саксия ще е доста трудничко ,същото се отнася и за този: http://champwinweld.com/items.php?produ ... anguage=en електрод!
Welding current
AC, DC+(-) OCV 65 V Пернишката саксия дали ги вади толкоз :?

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: