След един ден четене по форума стигнах до мое заключение ,че един най-обикновен АС ЕЛЕКТРОЖЕН ЗА ДОМАШНИ НЕПРОФЕСИОНАЛНИ нужди е най-добрата инвестиция.На времето се продаваха по 110лева в Илиенци с плавна настройка.Около 10 килца в кашонче.Има ли ги сега ,незная....?Факта, че евтините инвертори се чупят по-често и работата им е по-скоро на голям късмет и то недълговечен а хубавите са златни е интересна дилема и избора към едното май клони към снобизъм !
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
saraneron
- специалист
4408 мнения в "Избор на инверторен електрожен"
stan73
- майстор
Има няколко подобни в продавалника, но са с няколко кила по-тежки (т.е. не са по 10, а са по 14 кила, обикновено с марката Аинхел и с вентилаторно охлаждане (ако е без такова - килата отиват към 30, ако машината е направена добре). Даже и аз си продавам моя, защото вече имам 2 дискови херниии (от спорт, работа и най-вече глупост (неправилно вдигане на разни неща)), та не трябва да вдигам неща по-тежки от 5 - 6 кила и затова преди около седмица си купих инверторен. Обаче трябва да знаеш още, че с трансформаторен се заварява по-трудно, отколкото със съвременен инверторен (това от лични впечатления на начинаещ). Иначе ако си добър заварчик и с трансформаторният ще ти е лесно (от друга страна от написаното от теб ми се струва, че и ти си начинаещ). Предимството на трансформаторният електрожен май основно е по-голямата му дуракоустойчивост и дълговечност. За мен обаче вече няма избор, ако не искам да стигна до инвалидна количка - мога да вдигам само по-лекият инверторен...
pansim
- майстор
saraneron, поработи малко с въпросните Айнхел и с инвертор и ще усетиш защо се купуват все повече инвертори. Въпроса не е само в теглото, макар че има и това голямо значение. Аз съм минал по този път отдавна. Имал съм два трансформаторни електрожена...вече ги нямам и не усещам липсата им. А възможноста да работиш с различни от Вежен електроди също не е за подценяване.
Има и друго - колко години смяташ че ще изкара що годе читав инверотр за домашно ползуване два пъти в месеца по 3 електрода?
Според мен - доста години...
Има и друго - колко години смяташ че ще изкара що годе читав инверотр за домашно ползуване два пъти в месеца по 3 електрода?
koveslav
- майстор
agj написа:Електродите за дуплекс стомани ,неръждаеми стомани, доста често изискват малко повечко напрежение на празен ход ,така че да се работи с тях с пернишка саксия ще е доста трудничко ,същото се отнася и за този: http://champwinweld.com/items.php?produ ... anguage=en електрод!Параметрите на пернишката саксия и на батко и Есаб като напрежение съвпадат,а в описанието именно на Есаб намерих тази информация.Явно става,но още не е пробвано от нас.Любопитен съм за резултата и ще потърся такива електроди.Имам на разположение и друг траф,мисля беше със 67В на свободен ход и намеря ли електродите ща им направя и сравнителни изпитания.
Welding current
AC, DC+(-) OCV 65 V Пернишката саксия дали ги вади толкоз
gogo7777
- майстор
Електродите за дуплекс стомани ,неръждаеми стомани, доста често изискват малко повечко напрежение на празен ход ,така че да се работи с тях с пернишка саксия ще е доста трудничкоТака е за саксията, но аз говорех за АС машините и приложението им /макар и остаряло/ по принцип. Все пак саксията ГО МОЖЕ, за жалост само с 4 вида безични електроди и съответната манипулация върху тях.....заварява идеално. И още нещо, когато се налага да се заварява средно-легирана стомана, дуплекс или подобна, а разполагаме само с Пернишка саксия и великолепният Вежен

koveslav
- майстор
saraneron написа:След един ден четене по форума стигнах до мое заключение ,че един най-обикновен АС ЕЛЕКТРОЖЕН ЗА ДОМАШНИ НЕПРОФЕСИОНАЛНИ нужди е най-добрата инвестиция.На времето се продаваха по 110лева в Илиенци с плавна настройка.Около 10 килца в кашонче.Има ли ги сега ,незная....?Факта, че евтините инвертори се чупят по-често и работата им е по-скоро на голям късмет и то недълговечен а хубавите са златни е интересна дилема и избора към едното май клони към снобизъм !Макар че повечето фирми все още произвеждат и трафове,хубавите и леки монтажни машини вече са заменени с инвертори.Есаб са имали от серията Bantam и 13кг неубиваемо трафче с безстепенно регулиране на 120A и ергономична форма,мой приятел го имаше и дори да загрееше охлаждаше много бързо,мисля по-късно копирано и от Telwin,но и при двете фирми е спряно от производство.Инвертора е бъдещето,техниката няма да се върне назад.Мен все още ме дразни претенциозността на електрониката от гледна точка на съхранението на машината.Обикновено там където се налага да се заварява,не е нито отопляемо,нито обезпрашено,често не е и сухо.....ще трябва да свикваме.
nikolson
- майстор
Колебая се за http://www.gys.fr/prod-029972-586/ARC_M ... I_130_P/en
Предлагат ми го на половин цена, а е нов, но без гаранция
Напълно аматьорско домашно ползване. Дават му 5% при 130А и 60% на 45А при 10 минутен цикъл. Малко слабичък ми се вижда, но като се замисля, аз 30 секунди шев/заварка кога ли ще правя.
От друга страна, тежи 3 кг.
Питанката ми е, какви възможности има тая машина и колко е надеждна/дуракоустойчива?
Предлагат ми го на половин цена, а е нов, но без гаранция

Питанката ми е, какви възможности има тая машина и колко е надеждна/дуракоустойчива?
stan73
- майстор
pansim написа:saraneron, поработи малко с въпросните Айнхел и с инвертор и ще усетиш защо се купуват все повече инвертори. Въпроса не е само в теглото, макар че има и това голямо значение. Аз съм минал по този път отдавна. Имал съм два трансформаторни електрожена...вече ги нямам и не усещам липсата им. А възможноста да работиш с различни от Вежен електроди също не е за подценяване.Аз съм написал, че даже на мен (който съм и начинаещ и калпав заварчик) ми е много по лесно да заварявам с инверторният. Но съм виждал качествен и опитен заварчик (мой приятел) да прави много готини заварки с моят трансформаторен Айнхел, тип "рибя кост". Това с рутилови електроди ОК и Вежен. Аз други не съм купувал. Препоръчвам на колегата като начинаещ да си вземе инвертор (ще му е по-лесно да заварява с него (но е по-скъп и ще трябва да го пази повече)) или от колегата Пансим или от колегата Драгозов. Убеден съм, че няма да съжалява !
gogo7777
- майстор
Предлагат ми го на половин цена, а е нов, но без гаранция Напълно аматьорско домашно ползване. Дават му 5% при 130А и 60% на 45А при 10 минутен цикъл. Малко слабичък ми се вижда, но като се замисля, аз 30 секунди шев/заварка кога ли ще правя. От друга страна, тежи 3 кг.Машината е доста слаба и ремонтно не пригодна. Ако решиш да я вземеш НИКОГА не слагай електрод по-дебел от 2мм, тогава няма да имаш грижи. А най-добре е да я ограничиш на 100А макс. с цел сигурност. Между другото тая въшка работи прилично и на ВИГ.
Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература