Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
nikolson написа:
Колебая се за http://www.gys.fr/prod-029972-586/ARC_M ... I_130_P/en
Предлагат ми го на половин цена, а е нов, но без гаранция :? Напълно аматьорско домашно ползване. Дават му 5% при 130А и 60% на 45А при 10 минутен цикъл. Малко слабичък ми се вижда, но като се замисля, аз 30 секунди шев/заварка кога ли ще правя. :lol: От друга страна, тежи 3 кг.
Питанката ми е, какви възможности има тая машина и колко е надеждна/дуракоустойчива?
Ако ПВ-то е при 40 градуса не можеш да го прегрееш.Аз имам оригинално трансф. 150А телоподаващо Есаб с ПВ 20% на макс.До сега защита не се е включвала каквото и да сме работили с него. А инвертора охлажда в пъти по-бързо.На моето инверторче съм засичал почти сгорещяване на въздуха на изхода,но докато приготвиш следващата сглобка и започнеш следващия шев то е изстинало и защитата до сега също не се е задействала.
Макар че много отклонихме темата към трафове,да споделя впечатление от една машинка на Дечев електрик-Пещера.Наскоро от любопитство пробвах една 130А много компактна тяхна машина.Лесно преносима и удобна,силовите кабели се свалят лесно и бързо и олеква още.Работи много добре с 2,5 и с 3,25,дори си пали и 4-ка,но естествено не е за тази работа.Не загря особено след доста ппроби,изцяло с медни намотки е доколкото успях да видя,но за съжаление според мен няма добре преценени ниски амперажи.При заявени 50А на мин. духа електрод 2-ка като на 70-80 и при същата степен заварява почти прилично с 2,5мм.За 1,5мм смятам,че е направо неприложима.Иначе е добра като клас и замисъл и би могла да е много добра хоби машина,но точно за тънките материали се излага.Не са копирали ниските степени на саксията и са сгрешили...
nikolson - майстор
ПВ-то пише на 40 градуса. Обаче "ремонтонепригодна" ме запира малко. Сега ползвам наследствен трансформаторен. "Фабричен частмаг"-правен в специализирано предприятие след работно време. 35 годишен, в сервиз не е влизал (да чукна на дърво), обаче кютюк. ВИГ функцията не ми е плюс, защото съм пишман-заварчик, а пък "дърт турчин ходжа не става" :lol:
koveslav - майстор
nikolson написа:
ПВ-то пише на 40 градуса. Обаче "ремонтонепригодна" ме запира малко. Сега ползвам наследствен трансформаторен. "Фабричен частмаг"-правен в специализирано предприятие след работно време. 35 годишен, в сервиз не е влизал (да чукна на дърво), обаче кютюк. ВИГ функцията не ми е плюс, защото съм пишман-заварчик, а пък "дърт турчин ходжа не става" :lol:
Кефа цена няма,за него годините също не са важни.На мен се оказа,че хич добре не ми влияе аргона,иначе на ВИГ как мазно си се леят заваркитееее. Пък и иска да си на закрито,да няма течение,т.е. да няма и нормално проветрение....С СО-то се погаждаме нормално,не знам защо така се получава с аргон-главоболие,кофти се чувствам..
koveslav - майстор
Telwin 145 е с подобни параметри на това Гизми,(60% при 125A и 20градуса околна)чувам само хубави неща за продуктите на тази марка,но не знам как са с ремонтопригодността и цените на ремонтите.
pansim - майстор
nikolson написа:
Напълно аматьорско домашно ползване. Дават му 5% при 130А и 60% на 45А при 10 минутен цикъл. Малко слабичък ми се вижда, но като се замисля, аз 30 секунди шев/заварка кога ли ще правя. :lol: От друга страна, тежи 3 кг.
Питанката ми е, какви възможности има тая машина и колко е надеждна/дуракоустойчива?
Вчера ремонтирах предишния модел Гизми 131. След ремонта го тествах - един електрод 3.2мм рутилов и един 2.5мм пак рутилов и светна защитата. В интерес на истината много бързо охлади и тръгна пак. За домашна работа става. Работи прилично с базични електроди.
Трудна машина за ремонт и повече от 80-90А не е желателно да я напъваш. Няколко такива ми идват с пробити изправителни диоди, а смяната им е доста трудна и неприятна операция

Telwin 144 ремонтирах миналата седмица. Перфектна работа с базични електроди!!!
Лесен за ремонт и доста по-надежден от Гизми.
Недостатък - слаб вентилатор който изключва когато се задействува термозащитата.
Но за домашна употреба е перфектен и с чисто сърце го препоръчвам.
saraneron - специалист
Колеги съфорумци!Бихте ли дали рпиблизителни данни за разхода на аргон и другите газове при заваряване в газова среда ?И цената на тези газове :? ,за колко заварка стига с едно зареждане на ,,Х,,литра бутилка? Всичко като консумативи?Какво трябва да се купи допълнително към инвертора за да заприлича на използваема 100% машина?Навярно има и други малки и по-големи подробности които никъде не ги срещам като инфо.Благодаря предварително за отделеното време ,надявам се информасията да е полезна и за много други начинаещи и незнаещи!Въпросът може да не е зададен коректно и технически издържан ,за което се извинявам!
pansim - майстор
току що измерени напрежения на празен ход на Кракра
Захранващо напрежение - 232 Волта

50А - 44 Волта
75А - 52 Волта
100А - 53 Волта
125А - 53 Волта
160А - 59 Волта
Не знам как са копирали ЕСАБ, дали не е само външния вид, ама...това е положението.
profesionalist_wood - майстор
Ама такива имаше във Финландия на есаб машини едно към едно като на Кракра.....дори не съм обърнал внимание че е копие,ама ето че било....
koveslav - майстор
Току-що замерено на модела 160А саксия 78-ма година,зелено-синя на цвят, при 234 волта в мрежата:
50А- 48V
75A-55V
100A-56.2V
125A-56.8V
160A-62V
По етикет,работно напрежение на Кракра- 56v. Напржение на свободен ход по спецификации на Esab Bantam TBH140-50V.
gogo7777 - майстор
По етикет,работно напрежение на Кракра- 56v.
160А при Кракрата е форсирания режим на трафа...т.е. с по-малко намотки в първичната. За това на табелката няма такива напрежения :)

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: