gogo7777 написа:По принцип всяка по-висока степен при регулиране с първичната се постига с работа с все по-малко намотки.Т.е. все по "на късо".Напрежението във вторичната зависи преди всичко от нейния брой намотки,който при същия случай остава постоянен и естествено се влияе и от силата на магнитното поле.Ако колегата Пансим е мерил напрежения на съвременна Кракра,това означава най-вероятно,че и липсват известен брой намотки от дебелата и скъпа вторична на трафа....Но дали ще вади и същите ампери? За компенсация дано не са "окъсили" още повече и първичната,което ще значи по-малко ПВ и по-голяма консумация на енергия.По етикет,работно напрежение на Кракра- 56v.160А при Кракрата е форсирания режим на трафа...т.е. с по-малко намотки в първичната. За това на табелката няма такива напрежения
При Кракрата една от особеностите на трафа е,че част от първичната е навита на бобината под вторичната.Мисля(не съм добър теоретик,извинете ме ако не се изразявам правилно),че точно това води до някакво търсено и постигнато балансирано втърдяване на характеристиката и по-уверено палене на електрода.По подобен начин е навит и поръчания някога от баща ми 200А траф на 8 степени,който пазя като много скъп спомен.Напреженията му варират от 42 до 74V,но при никакви обстоятелства съответния за степента електрод не ми е лепнал или не ме е затруднявал с паленето си с него.С такива трафове можеш да скъсиш дъгата до минимум и да забиеш електрода без да "клекне" и залепне,можеш и да я удължиш до необходимото.